Koeman v úvodních prohlášeních

19/06/2016 0 Od Riči

Ronald Koeman absolvoval první sérii rozhovorů z pozice manažera Evertonu, v nichž kromě jiného slíbil praktikovat útočný styl fotbalu založený na pevné obraně.

Bývalý manažer Southamptonu by rád naordinoval holandský styl hry obohacený o moudra Johana Cruyffa, který Koemana vedl z pozice trenéra v Barceloně.

Nový šéf Toffees na své první tiskové konferenci zdůraznil potřebu „být pánem svého hřiště“, čímž narážel na tristní bilanci na Goodison Parku v poslední sezóně. Oproti Martínezově stylu založenému na držení míče přichází přímočařejší projev.

„Můj přístup a moje filosofie se zakládají na jednoduchosti. Nesnáším porážky a rád udržují dobrý vztah a vzájemný respekt s hráči. Konečně, tím zodpovědným za vše je vždy manažer.

Snažím se pracovat v pozitivním prostředí, protože věřím, že když si užíváte svou práci, dokáže předvést nejlepší možné výsledky. Musíme se prezentovat coby špičkový tým nejen na trávníku, nýbrž rovněž mimo něj. Budeme chovat respekt ke každému.

Za jakýchkoliv okolností bude nastupovat nejlepší možná jedenáctka, sestavu budu vybírat na základě každodenního snažení v tréninku a také podle toho, jak se hráči budou chovat – to je velmi důležité.

Jsem jedním z holandských trenérů, pochopitelně a holandští trenéři rádi dominují bez většího čekání, fanoušky chci bavit. Preferuji útočný fotbal, soupeře budeme presovat. Tyto prvky vypilujeme v tréninku a potom se je budeme snažit aplikovat v zápasech.”

Koeman si ze Southamptonu přivedl bratra a asistenta Erwina a Jana Kluitenberga, fitness trenéra. V realizačním týmu zůstává Duncan Ferguson i David Unsworth, který bude plnit důležitou spojku mezi prvním týmem a výběrem U21, jelikož i s mladými puškami se nadále počítá. Neobsazená je zatím pozice brankařského trenéra a Koeman by uvítal v klubu i sportovního ředitele zodpovědného za příchody jak hotových fotbalistů, tak talentů.

„Everton je klubem s bohatou historií,“ pokračoval 53 let starý stratég. „Pokud se bavíme o titulech, s devíti prvenstvími jsme čtvrtým nejúspěšnějším celkem v historii anglického fotbalu, stejného počtu dosáhli dohromady Manchester City a Chelsea. Teď je řada na nás pokusit se o vlastní zápis.

Od začátku jednání s předsedou Billem Kenwrightem a hlavním akcionářem Farhadem Moshirim jsem se cítil jako jejich první volba, to vždy strašně potěší.”

V nejbližších dnech Koeman ještě neplánuje hráčské změny, rád by se s každým seznámil a podiskutoval o budoucnosti. Mezi čtyřmi očima posedí také s Johnem Stonesem a Romelem Lukakem, oba by chtěl v kádru udržet. A jako jeden z hlavních cílů si klade podílet se na vývoji Rosse Barkleyho, možná dokonce stavět mužstvo okolo něho.

„Již nyní i přes mladý věk Ross patří ke klíčovým postavám Evertonu. Těším se na spolupráci s ním a možnosti z něj vybudovat ještě lepšího fotbalistu. Umí hrát výborně levou a pravou nohou, na hřišti si udržuje skvělý přehled, oceňuji jeho přednosti. Na druhou stranu se potřebuje zlepšovat, očekávání na něj jsou veliká, vždyť reprezentuje Anglii.”

Evertonians si budou zvykat na přímočařejší projev nejen na hřišti, ale též v projevu manažera. „Nerad lžu nebo dokonce vytvářím iluzi lepší než skutečný stav věci. Pokud zahrajeme špatně, zahráli jsme špatně. Dle mého to je cesta k výhrám, je třeba stanovit si ambice a vysoké standardy.

Jsem milý k médiím, v kabině občas přitvrdím. Potřebujete být kritický, pokud k tomu dostanete pádný důvod, na druhou stranu se snažím problémy vyřešit uvnitř klubu, nikoliv na veřejnosti.”