Profil: Ronald Koeman

01/07/2016 0 Od Riči

Everton ulovil do svých sítí zajímavou štiku, Ronald Koeman si dokázal získat renomé ve fotbalovém světě.

20. května Koeman přijímá děkovné dopisy, zprávy a telefonáty od lidí, kterým v paměti utknula jeho rozhodující branka z finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1992.

Fanoušci Barcelony každoročními oslavami připomínají výročí té noci ve Wembley, kdy jejich klub poprvé získal památnou trofej, noci, kdy se Koeman zařadil mezi legendy Camp Nou. Pro samotného fotbalistu nešlo o premiérový triumf v soutěži, už čtyři roky předtím se radoval z prvenství ještě v dresu PSV, ovšem při vzpomínce na Koemanovu 17 let dlouhou kariéru si mnozí vybaví právě onu pumelenici z přímého kopu s datem 1992.

I pochybovači nad volbou nového manažera Toffees musí připustit, že klub získal manažera s nefalšovanou vítěznou mentalitou, předností, jež se vytrácí z Goodison Parku v posledních dekádách.

Legendární Johan Cruyff zanechal výraznou stopu v kariéře nejednoho svého svěřence, jinak tomu nebylo ani u Koemana. Oba Nizozemci se střetli nejprve v Ajaxu a později Cruyff vedl mladšího krajana též v Barceloně. V Katalánsku začali spolupracovat tři roky před památným večerem v Londýně a Cruyff postupem času dokázal z Blaugrana vybudovat Dream Team, do něhož spolu s Koemanem patřili další slavná jména jako Michael Laudrup, Christo Stoičkov či Pep Guardiola.

Možná je zvláštní nezačínat popis kariéry od plenek, na druhou stranu působení v Barceloně představuje vrchol Koemanova fotbalového života, ať se bere v potaz hráčská nebo trenérská část. Tedy slušelo by se napsat prozatímní vrchol, doufám tak coby snílek a fanoušek Evertonu.

Kromě úspěchu v pohárové Evropě se Koeman v Barce radoval ze zisku čtyř po sobě jdoucích ligových titulů, než v roce 1995 přestoupil do Feyenoordu. Do Nizozemska se vracel coby jeden z nejlepších světových plejerů ověšený vavříny.

Ronald Koeman se narodil v Zaandamu, ročník 1963, dva roky po bratru Erwinovi, jeho pravé ruce v Southamptonu a Evertonu. Ronald nakoukl do Eredivisie v Groningenu, po třech sezonách a ve 20 letech po něm sáhnul Ajax. V Amsterdamu zanedlouho oslavil pohárové a ligové trofeje na domácí scéně a první zkřížení cesty s Cruyffem, krátké, nicméně důležité. V roce 1986 totiž libero, obránce nebo záložník neodolal vábení konkurenčního PSV a za velké zloby fanoušků Ajaxu se stěhoval.

Vidina úspěchu se naplnila po dvou letech, PSV, vedené Guusem Hiddinkem, dobylo treble okořeněný Pohárem mistrů evropských zemí. Koeman navíc přidal s Holandskem zlatou medaili z mistrovství Evropy 1988. Na šampionátu kromě výborných výkonů rovněž zaujal kontroverzním činem. Po výhře nad Německem v semifinále předstíral otírání zadku dresem Olafa Thorna. Hlasitý hněv německých příznivců a všeobecná kritika nebyly nikterak překvapivé.

Za dva roky Holandsko předčasně opustilo Mundial v Itálii a celý tým včetně Koemana musel přijmout oprávněnou kritiku. Oranjes se částečně revanšovali dosažením semifinále na ME 1992, ovšem žádný větší průlom nepřišel ani na MS 1994. Po vypadnutí ve čtvrtfinále Ronald ukončil pouť v národním celku, celkem zasáhl do 75 zápasů. V témže roce ještě skousával zklamání z prohraného finále PMEZ, AC Milán vyprovodil Barcu debaklem. Koemanovu frustraci nezlehčil ani primát nejlepšího střelce soutěže.

Hráčskou kariéru ukončil v roce 1997 v barvách Feyenoordu. Vůbec však nezahálel a okamžitě se vrhnul na trenéřinu. Na Mistrovství světa patřil k realizačnímu týmu Nizozemska, na turnaj přitom odcestoval z funkce kouče Barcelony B. Pod rukami mu běhali mladí Carlos Puyol a Xavi.

Následovalo povýšení do prvního mužstva Barcelony pod taktovkou Louise van Gaala a brzy první štace v roli hlavního šéfa ve Vitesse. Herní projev a čtvrté místo v lize neuniklo funkcionářům v Ajaxu, ti po Koemanovi sáhli v roce 2001. Ač byl odměnou okamžitý double, na veřejnost prosákly hádky s talentovaným Zlatanem Ibrahimovićem a také se šeptalo o neshodách se sportovním ředitelem van Gaalem.

Spory a série špatných výsledků vyústily v Koemanovu rezignaci v roce 2005. Na to konto přilétlo laso z portugalské Benfiky. Přes opanování domácího poháru ryšavý stratég po jedné sezóně zamířil zpět do domoviny, ozval se starý známý PSV. Eindhoven dovedl po dramatickém finiši k titulu, ale opět nastala rychlá změna. Do Valencie ho táhla vidina zajímavějšího projektu.

Na Mestalle přidal do životopisu Copa del Rey 2008, jenže vzhledem k průměrnému ligovému postavení se nedožil konce ročníku. Poté trenérský nomád vzal krátkou štaci v AZ Alkmaaru, načež zakotvil ve Feynoordu (až) na tři roky, během nichž nedokázal nabourat dominanci Ajaxu a PSV.

V roce 2014 toužil po reprezentační lavičce. Byl odmítnut, a tak s vděkem přijmul nabídku Southamptonu. V Premier League se uvedl nad očekávání dobře, vypořádal se s opakovanými odchody opor a dvakrát dovedl Saints ke kvalifikaci do Evropské ligy.

Koeman se netají nejvyššími ambicemi, v Barceloně na ně jako hráč dosáhl, jako trenér/manažer zatím nikoliv. V Evertonu podepsal smlouvu na tři roky, očekávat úspěchy, jakých dosáhl na Camp Nou pod Cruyffem, by bylo přehnané, každopádně s movitým vlastníkem Moshirim v zádech může klepat na dveře elitní společnosti.