Betis Sevilla – Everton 1:1 (4:3 pen)

30/07/2016 0 Od Javor

Zlepšený výkon oproti včerejšku přinesl remízu po devadesáti minutách, ale ne výhru. Nicméně takový Grant vypadá přes neproměněnou penaltu slibně.

Sestava se vůči včerejšímu zápasu samozřejmě výrazně proměnila (od začátku Lukaku a Robles). První šanci měl Everton, kdy brankář Adan po rohu naprosto minul kulatý nesmysl a míč se dostal mezi Mandiho a Lukaka, stoperovi se podařilo zažehnat nebezpečí. O chvilku později Cejudo zkoušel najít centrem Durmisiho, ale přehnal to s razancí, a tak se domácí do zakončení ani nedostali. Z druhého rohu již padl gól. Adan opět podskočil roh Cleverleyho a od Mandiho nohy se míč odrazil do prázdné branky – 0:1!

To Everton povzbudilo a začal tlačit, Oviedo pěkně vyprášil brankářovy rukavice při střele ze střední vzdálenosti. K dalšímu zakončení se dostal Bešić, ale z patnácti metrů vystřelil s razancí čtyřletého dítěte, takže míč k Adanovi sotva dolétl. Z následujícího útoku Betisu se dostal do těžké situace Galloway, sám proti třem soupeřům zvládl přihrát míč Roblesovi, který odkopl na aut. Z toho byl trestňák, ze kterého bylo vyrovnáno. Hlavičku Gutierreze vytáhl Robles na tyč, z dorážky se prosadil z metru Pezzella nohou – 1:1. Vzápětí mohl jít Betis do vedení. Durmisi přehrál vlevo Holgata s McCarthym, ale Martin zblízka netrefil bránu. Besić poté zkoušel dát branku z asi čtyřiceti metrů, leč vystřelil vysoko nad. Aspoň ale přidal na razanci:) Po centru Barryho se k zakončení nedostal Pennington.

Ve zbytku první půle dostali žluté karty za vzájemnou interakci Lukaku a Petros, proč byla karta udělena belgickému útočníkovi asi ví jen rozhodčí. Další faul Petrose zezadu právě na Lukaka ani nebyl odpískán… Pennington poté centroval do oblasti, kde muž v černém nebyl vůbec a Bešić si zkoušel hrát na desítku. Nepřekvapivě bylo zjištěno, že mu to nejde. Faul prošel i Penningtonovi na Joaquína, zřejmě nejznámějšího plejera zelenobílých. Robles pak dlouhým výkopem na Koného založil akci, po které Cejudo fauloval právě jeho. Cleverleymu se ale tentokrát přihrávka nepovedla, takže nic z toho. První půle tak skončila smírně, přičemž ji nejlépe vystihují slova „Everton měl více ze hry a Betis hrozil z rychlých protiútoků“.

 

Po výměně disciplíny nazvané „hroťák v ofsajdu“ zaujal faul Holgatea na Joaquína. Naštěstí trestný kop obrana bez problémů odvrátila. Zajímavá situace nastala v 57. minutě, kdy naprosto volný Cleverley na hranici velkého vápna soupeře přihrál zcela přesně – ale ne spoluhráči. Je fakt, že tmavě zelená a černá nejsou moc kontrastní barvy. Po hodině hry opět došlo u Evertonu k trojímu střídání. Věc tak typická pro letošní přípravné zápasy. Tempo hry celkově ve srovnání s první půlí opadlo, přece jen byli na hřišti již spíše náhradníci. Zajímavý centr poslal Grant zleva v 70. minutě, leč ani tři nabíhající hráči míč nezasáhli, obrana zvládla odvrátit na roh. Z toho ale nic nebylo. O chvilku později se k zakončení ze sedmi metrů levačkou dostal opět Grant, bylo to do šibenice, ale ne do brány. Střídání Penningtona Stonesem bylo vynucené, prvně jmenovaný se zjevně zranil v soboji a sám od sebe klesl na trávník. Odešel rovnou do šatny.

V 83. minutě měl Everton štěstí. Allegria dobře zpracoval dlouhou přihrávku, udělal asi na osmi metrech pěknou kličku Gallowayovi, ale naštěstí mu míč utekl a pak se k němu dostal Oviedo. Velká šance, byť bez zakončení. A když centr Durmisiho sebral bezpečně do rukavic Robles, tak došlo na penalty.

V těch byl lepší španělský tým, Everton si tak v drážďanském turnaji připsal dvě prohry. Penalty kopali hlavně mladíci, Dowell ukázkově předvedl, jak se kopat nemá. Dalším neúspěšným exekutorem byl Grant, Stones, Bešić a Holgate naopak proměnili. Za Betis nedal Ceballos, Durmisi, Sanabria, Martin a Mousonda zavěsili.

Turnaj vyhrál náš dnešní přemožitel, Everton skončil poslední.

Branky: 23. Pezzella – 15. vlastní Mandi  Žluté karty: 38. Petros – 38. Lukaku

Betis: Adan – Durmisi, Gutierrez (66. Sanabria), Martin, Piccini (66. Ceballos), Cejudo, Joaquín (81. Musonda), Pezzella, Mandi, Castro (81. Alegria), Petros

Everton FC: Robles – Oviedo, Galloway, Pennington (79. Stones), Holgate – Barry (60. Davies), Bešić – Cleverley, McCarthy (60. Grant), Koné (74. Lennon) – Lukaku (60. Dowell)

Nepoužití náhradníci: Mirallas, Hewelt.

Rozhodčí: Günter Perl