Preview: Everton – Tottenham Hotspur

12/08/2016 0 Od Javor

První kolo – a hned ostrý start. Na vylepšeném Goodison Parku přivítají karamelky třetí tým loňské sezony. Zápas kupodivu není vybrán pro televizi, takže se jedná o výkop v tradiční čas.

Přípravné zápasy všelijaké, výhry pouze nad slabšími soupeři. A ostrý test je tu již zítra. Co tedy od první soutěžního mače nové sezony čekat? Upřímně řečeno, těžko říci, pokud by výkon proti Espanyolu měl být bernou mincí, tak by Everton byl rád za remízu. Ale snad nebude tak špatně. Utkání je navíc vyprodané.

Nový manažer Koeman na předzápsové tiskové konferenci potvrdil několik věcí. Niasse nemá v Evertonu perspektivu a je o něj v Premier League zájem. Lepší by asi bylo prodat ho, vždyť i Visáči zpívají, že každé zboží má svého kupce. To ale jaksi neřeší, či spíše komplikuje, situaci na pozici hrotového útočníka. I když Lukaku zůstane, což vůbec není jisté, tak je volbou číslo dvě Koné. Chmurná perspektiva i představa.

A když už jsem u Koného, tak je docela dobře možné, že proti Tottenhamu nastoupí v základní sestavě. Start Lukaka je nejistý, stejně jako Colemana. Po propuštění Hibberta, prodeji Stonese a při zraněném Penningtonovi můžeme pouze tipovat, kdo na pravé obraně nastoupí. Každopádně to bude nouzové řešení, pokud Ir nebude moci hrát. Jagielka je už naopak v pořádku a měl by mužstvo vést do boje jako kapitán, zřejmě zaujme svou obvyklou pozici ve středu obrany vedle Moriho (ač varianta s ním na pravé obraně a stoperskou dvojicí Mori-Holgate se také nabízí, leč jistě není preferována). Ashley Williams naopak nebude k dispozici, stejně jako Pennington. Jeho zranění přitahovače stehenního svalu je vážnější, vynechá několik měsíců. Williams potřebuje nabrat ještě fyzickou kondici, zatím není známo, zda bude k dispozici příští týden v utkání proti WBA. Lze důvodně předpokládat, že v brance bude Stekelenburg.

Tottenham loni měl skvělou sezonu, u které ale nevyšel závěr, a tak je nenáviděný rival Arsenal v posledním kole přeskočil v soboji o druhé místo. Takhle to dopadá, když prohrajete na hřišti týmu, který už má jistý sestup.. Do týmu Spurs v létě přestoupil Wanyama, který právě v minulém ročníku hrál pod Koemanem v Southamptonu. Neskrývá, že se těší. Zranění z Eura vykurýroval i Vertonghen, osobně by mě překvapilo, kdyby v základní sestavě nebyl. A chybět bude i záložník Son, který si na brazilské olympiádě plní reprezentační povinnosti. Dembelé je v trestu, naopak se po odpykání téhož vrací Alli.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 1.

Co: Everton FC – Tottenham Hotspur FC, 1. kolo Premier League
Kdy: 12. 08. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Martin Atkinson