Preview: Everton – Stoke City

26/08/2016 0 Od Riči

Před dvoutýdenní reprezentační přestávkou by Everton rád potvrdil dobrý start do sezóny, naopak hosté pokukují po první ligové výhře.

Ještě než dojde na mezinárodní zápasy, uzavře se letní přestupové okno. Transferové spekulace mohutně sílí v posledních dnech, avšak pozornost Ronalda Koemana směřuje k víkendovému kolu, jak zaznělo na tiskové konferenci. Manažer rezolutně odmítl zájem o Joa Harta z Manchesteru City a posléze se už obšírněji věnoval sobotnímu odpoledni s Potters. Do něho Toffees půjdou jako favorité, z úvodních dvou zápasů získali čtyři body a rozhodně se předvedli v příjemném světle.

Na první pohled zlepšili fyzickou připravenost a organizaci hry, rovněž dokáží měnit taktiku vzhledem k aktuálnímu vývoji hry. Na druhou stranu stále musejí zapracovat na bránění, a to zejména standardních situací. K tomu by měl pomoct Ashley Williams. Posila z Walesu odehrávala plných devadesát minut v úterních Ligovém poháru a pravděpodobně utvoří stoperskou dvojici s kapitánem Jagielkou, na Funese Moriho tedy zbude lavička náhradníků. Vše za předpokladu rozestavení se dvěma stopery. Na krajích je doplní mladý Holgate a Leighton Baines, jeho konkurent Bryan Oviedo zklamal výkonem proti Yeovilu.

Ve středu pole se rýsuje partnerství Barryho a Guyeho. V ofenzivní trojici lze čekat Barkleyho a Mirallase, na poslední volné místečko si brousí zuby novic Bolasie, a tak Deulofue zaujme místo mezi náhradníky. Na hrot se postaví snad již rozehranější Romelu Lukaku. V lize neskóroval v posledních deseti kolech, úkol proto zní jasně.

Blues chybí zraněný Seamus Coleman, vrátí se po reprezentační přestávce, dále dlouhodobí marodi Browning, Pennington a Bešić. Menší bolístky tria McCarthy, Gibson, Cleverley budou zahojené do výkopu.

Stoke City necestují v optimálním rozpoložení na Merseyside. V týdnu sice suverénně postoupil přes Stevenage do 3. kola poháru, jenže v Premier League nikterak neoslnili. Nejprve remizovali na půdě nováčka z Middlesbrough a posléze doma nestačili na Manchester City, inkasovali od něj hned čtyři fíky a jenom se potvrdilo, že největší slabina Potters tkví v defenzivě. Mark Hughes se na tréninku obranné činnosti nevěnuje, jak se v létě nechal slyšet stoper Marc Wilson. Zda se jedná o pravdu, zvenčí těžko posoudit. Každopádně Wilson týden po kritice odešel do Bournemouthu a statistika prozrazuje, že Stoke v letošním kalendářním roce obdrželo 41 branek – nejvyšší počet ze současných účastníků Premiership.

Stejným dechem ale třeba zmínit nebezpečnou ofenzivu. Kreativní Bojan, Arnautović a Shaqiri dokáží vykouzlit pěkné fotbalové akce či potrestat sebemenších chyb soupeře, o čemž Toffees zcela jistě vědí. Loňská prohra 3:4 na Goodison Parku budiž zřetelným varováním. Do kádru z Bet365 Stadium přes léto přibyl Joe Allen z Liverpool za 13m a mladý egyptský křídelník Ramadan Sobhi, Al Ahly za něj obdrželo £5m. Mark Hughes s posilováním rozhodně neskončil.

Zdravotní problémy nepustí do akce brankářskou jedničku Jack Butlanda, jehož nahradí veterán Shay Given. Absentují i Glen Johnson, Stephen Ireland a Ibrahim Afellay. Xherdan Shaqiri se zapojil do tréninku pouze v tomto týdnu, o jeho startu v základní XI se ještě rozhodne.

Everton: Stekelenburg, Robles, Holgate, Williams, Jagielka, Funes Mori, Oviedo, Baines, Gueye, Barry, Gibson, Cleverley, McCarthy, Davies, Mirallas, Barkley, Bolasie, Dowell, Lennon, Koné, Deulofeu, Lukaku.

Stoke City: Given, Haugaard, Bardsley, Shawcross, Wollscheid, Pieters, Muniesa, Cameron, Whelan, Allen, Imbula, Adam, Sobhi, Joselu, Walters, Shaqiri, Bojan, Arnautović, Crouch, Diouf.

Co: Everton FC – Stoke City FC, 3. kolo Premier League
Kdy: 27. 8. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver