Everton – Yeovil Town 4:0

23/08/2016 0 Od Riči

Toffees zvládli roli favorita a po jednoznačném výsledku, přičemž tři branky vstřelili v závěrečných 20 minutách, postupují do 3. kola Ligového poháru.

Ronald Koeman se rozhodl postavit silnou základní sestavu, oproti víkendu naordinoval rozestavení 4-5-1 a od první minuty poslal na hřiště Ashleyho Williamse, Bryana Ovieda, Aarona Lennona, Yannicka Bolasieho a Romela Lukaka. Mason Holgate se postavil na pravý kraj obrany a James McCarthy na svou přirozenou pozici do středu pole. Kapitánskou pásku poprvé v kariéře navlékl Ross Barkley.

Toffees začali aktivně, Romelu Lukaku převzal míč a pokusem z dálky o metr přestřelil. Zanedlouho Barkley ukořistil míč a našel ve vápně Lukaka, jehož slabý pokus mířil vedle. V úvodní půlhodině se Romelu Lukaku dostal třikrát do ohrožení soupeřovi branky, ovšem ani jednou neuspěl. Rozhodně na něm byla znát nerozehranost, na druhou stranu lépe ať se dostává do provozní teploty proti slabšímu protivníkovi v Ligovém poháru, než aby jeho laxnost stála ligové body o víkendu.

Yeovil vystrčil růžky zásluhou Matta Butchera, ten si navedl míč do středu a pálil nad břevno. V 28. minutě domácí vymysleli pěknou akci, po ose Barkley-Lukaku-McCarthy posledně jmenovaný pěkně vrátil míč pod sebe a nabíhající Aaron Lennon zakončoval do opuštěné branky – 1:0.

Yannick Bolasie předvedl několik dobrých momentů, rozhodně se dostal do hry více než druhý debutant Ashley Williams (v úterý oslavující 32. narozeniny), který moc práce neměl. Na konžském reprezentantovi byla patrná rovněž malá nerozehranost, odehrané minuty mu určitě pomohou do patřičné kondice. V závěru prvního poločasu rozhodčí odpustil Yeovilu pokutový kop právě po faulu na konžského reprezentanta.

Druhou půli odstartovala Lukakova příležitost, opět zahozená, obstřel mu nevyšel. Romelovi se nezdařila ani finální přihrávka, po Barkleyho centru z prvního doteku nepřesně hledal Holgata na zadní tyči. V 66. minutě si šli odpočinout Holgate a po dobrém výkonu McCarthy, jejich místa zaujali Tom Cleverley a Darron Gibson. Vzápětí Barkley využil momentu překvapení a podcenění situace ze strany hostů, když přímý kop z větší vzdálenost překvapivě zakroutil na přední tyč – 2:0. Barkley věnoval oslavu nedávno zesnulému skautovi Sidu Bensonovi ve věku 73 let, jenž pro Everton objevil mimo jiné i úterního kapitána a dále také Bainese, Unswortha nebo Jefferese. Pro klub pracoval více než tři dekády.

Ross Barkley vystřídal za zaslouženého potlesku slušné návštěvy (na úvodní kolo Ligového poháru), nahradil ho Arouna Koné. A Koné využil svých deset minut na maximum, gólově se prosadil hned dvakrát. Nejprve potáhl individuální akci do otevřené obrany a po kličce z levé strany zvýšil na 3:0. Podruhé udeřil v posledních minutách duelu, nejlépe se dokázal zorientovat v pokutovém území a zblízka pečetil skóre – 4:0. Toffees zvýšil tempo hry ve druhém poločase a zaslouženě pokračují v soutěži.

Odkaz na krátký sestřih.

Branky: 28. Lennon, 70. Barkley, 83. a 90. Koné
ŽK: Dawson (YT)
Everton: Stekelenburg, Holgate (66. Cleverley), Williams, Funes Mori, Oviedo, Lennon, McCarthy (66. Gibson), Gueye, Barkley (79. Koné), Bolasie, Lukaku
Yeovil Town: Krysiak, Shephard, Mugabi, Nathan Smith, Butcher, Dolan, Lawless, Dawson (76. Lea), Tom Eaves, Hedges, Khan (63. Campbell)
Rozhodčí: Chris Kavanagh
Diváci: 24 617