Preview: Bournemouth – Everton

23/09/2016 0 Od Riči

V šestém kole Everton zajíždí do přímořského letoviska na jihu Anglie, nicméně krásy tamější rekreační oblasti půjdou stranou, fanoušky zajímá, jak mužstvo zareaguje na první prohru v sezóně.

Ronald Koeman se v úterý rozhodl pro rotaci sestavy, když v pohárovém utkání s Norwichem provedl hned šest změn. Výsledkem byla prohra 0:2 a vypadnutí z EFL Cupu, i tak Holanďan svůj krok nezatracoval, spílal hlavně špatné koncovce svých svěřenců. Deulofeu, Barkley a Valencia rozhodně měli vytěžit více z šancí, do nichž se dostali, o tom nelze pochybovat. Diskutovat lze o důvodu utrápené finální fáze – chybějící pověstné štěstí, či nedostatečná kvalita zakončovatelů? Volil bych možnost B.

Souboj s Canaries nastínil, že aktuálně nejlepší jedenáctka Toffees se rozhodně rovná té ze sobotního duelu s Middlesbrough. Se zlepšeným zdravotním stavem Romela Lukaka, který pravděpodobně bude připraven po menších zdravotních problémech s palcem noze, se tedy základní sestava na sobotu předpovídá lehce. Manažer by mohl pouze váhat s nasazením Rosse Barkleyho, záložník se v úvodu ročníku potýká s výkyvy formy. Barkley v týdnu opět zklamal, jenže jeho přímá náhrada se v kádru nenachází, a protože nezazářil ani Deulofeu, jedinou reálnou alternativu představuje Aaron Lennon s podmínkou přesunu Kevina Mirallase na podhrotovou pozici a Yannicka Bolasieho na levé křídlo.

Na marodce Evertonu stále pobývají dlouhodobě indisponovaní Momo Bešić a Matthew Pennington. James McCarthy a Darron Gibson budou k dispozici až po reprezentační přestávce v říjnu. Dobrou zprávu je návrat Tyiase Browninga k tréninku s prvním týmem, přičemž do zápasové kondice mu ještě pár týdnů chybí. Pravý obránce nebo stoper si v loňském prosinci vážně poranil koleno a musel podstoupit operaci.

Soupeř

Eddie Howe žádné bolístky řešit nemusí. Hráče jeho kádru netrápí žádná zranění, v Premier League vskutku ojedinělý jev. Talentovanému šéfovi Cherries však dělá starosti celková forma a zejména neproduktivní ofenziva. Bournemouth v posledních 13 ligových kolech zvítězil dvakrát a navíc během této nelichotivé série jen v jednom případě vstřelil více než branku v zápase.

Na druhou stranu jakékoliv podcenění by se hrubě nevyplatilo. Bournemouth praktikuje kombinační fotbal už od středních obránců, hraje ve vysokém tempu, a jestliže by Toffees v prvním poločase začali lehkovážněji, jak tomu bylo proti West Bromu a Sunderlandu, na Dean Court by zle pochodili.

Přes letní přestupové období Eddie Howe svou variabilní útočnou vozbu posílil o Jordana Ibeho za rekordních £15m z Liverpoolu a překvapivě o Jacka Wilshera hostujícího z Arsenalu. Na hrotu si třeba dát pozor na uzdraveného Calluma Wilsona, jenž se dostává do plných obrátek poté, co zmeškal skoro celou loňskou sezónu kvůli zranění kolena.

Bournemouth: Boruc, Federici, Aké, Cook, Daniels, Francis, Jordan, Mings, A. Smith, B. Smith, Wilson, Arter, Cook, Fraser, Gosling, Hyndman, Ibe, Mouset, Stanislas, Surman, Wilshere, Afobe, Grabban, Gradel, King, Wilson.

Everton: Stekelenburg, Robles, Coleman, Holgate, Williams, Jagielka, Funes Mori, Oviedo, Baines, Gueye, Barry, Cleverley, Davies, Mirallas, Barkley, Bolasie, Lennon, Koné, Deulofeu, Valencia, Lukaku.

Co: Bournemouth AFC – Everton FC, 6. kolo Premier League
Kdy: 24. 09. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Vitality Stadium, Kings Park Road, Bournemouth (kapacita: 11 464)
Rozhodčí: Robert Madley