Everton – Norwich City 0:2

20/09/2016 0 Od Riči

První zaváhání sezóny znamená vypadnutí z EFL Cupu. Toffees se dnešním večerem na Goodison Parku protrápili.

Ronald Koeman provedl hned šest změn v základní sestavě. Do obrany naskočil Mason Holgate a Ramiro Funes Miro na místa Jagielky a Bainese, dále odpočíval rekordman Barry, ve středu zálohy ho nahradil Tom Cleverley. Nakonec v ofenzivě Gerard Deulofeu, Aaron Lennon a Enner Valencia nahradili Bolasieho, Mirallase a zraněného Lukaka. V jedenáctce soupeře nechyběli bývalí Evertonians John Ruddy a Steven Naismith.

Merseysiders začali aktivně, první šanci si vytvořili po sérii krátkých přihrávek. Na zakončení z hranice penalty si naběhl Aaron Lennon, jenž nastřelil bránícího Whittakera do ruky. Píšťalka sudího Madleyho zůstala chybně němá. V 10. minutě Gerard Deulofeu natáhl krok na levém křídle, k ideálu mu scházelo lepší finální řešení, z podobné blízkosti musí rozvlnit síť, nikoliv trefit ležícího brankaře. Postupem času tempo hry výrazně opadlo, Blues si přihrávali a přihrávali, ovšem pouze po vápno hostů, kde jejich akce končily. Zoufale chyběly moment překvapení a zrychlení kombinace.

V 40. minutě se Barkley postavil k přímému kopu a jen lehce protáhl Ruddyho, naopak se poštěstilo na druhé straně. Canaries se v prvním poločase sotva dostali za půlku, přesto do kabin odcházeli ve vedení. Oliveira chytrou patičkou uvolnil Naismithe, který perfektním zakončením pod břevno připomněl své umění – 0:1. Velmi špatná půle ze strany domácích.

Přestávka proběhla bez střídání, nicméně ticho v kabině Evertonu asi nebylo. Druhou část utkání otevřel Ruddy svým výběhem mimo šestnáctku, jeho hlavička proti atakujícímu Valenciovi doputovala k Barkleymu, jenže Angličan se možnosti zalekl a loboval prachbídně. Vzápětí Deulofeu mířil těsně vedle z přímého kopu z 20 metrů a v rychlém sledu modrá sedmička pohrdla gólovou nabídkou od Lennona, jeho průnik zakončila střelou nad břevno.

Přesnější zakončení postrádala rovněž dělovka Funes Moriho, Barkley potom pro změnu až příliš dlouho váhal, aby se sám připravil o výhodnou pozici. V 68. minutě se Koeman rozhodl zvrátit nepříznivý stav dvojitým střídáním, odešli Lennon a Deulofeu (zápas se nepodařil hlavně druhému jmenovanému) a na hřiště vyběhli Mirallas a Bolasie. Kevin Mirallas se minutu po příchodu postavil k trestnému kopu a Ruddy byl přinucen vytáhnout hbitý reflex. Po následném rohu Valencia zasáhl Pritcharda stojícího na brankové čáře.

Jak Norwich otevřel skóre, tak přidal druhou branku. V 74. minutě z ničeho nic si Josh Murphy navedl míč do středu až příliš snadno kolem Funes Moriho a Cleverleyho a krásnou střelou zaskočil Stekelenburga – 0:2.

V 87. minutě předvedl zákrok večera John Ruddy, nepropustil Gueyeho bombu z dálky. Everton tedy nezopakuje loňskou semifinálovou účast v Ligovém poháru.

Branky: 42. Naismith, 74. Murphy
ŽK: 50. Mulumbu, 57. Ruddy
Everton: Stekelenburg, Coleman, Holgate, Williams, Funes Mori, Gueye, Cleverley, Deulofeu (68. Mirallas), Barkley, Lennon (68. Bolasie), Valencia
Norwich City: Ruddy, Whittaker, Bennett, Bassong, Brady, Mulumbu (94. Godfrey), Thompson, Murphy, Naismith, Pritchard, Oliveira (46. Lafferty)
Rozhodčí: Andrew Madley
Diváci: 29 550