Preview: Burnley – Everton

21/10/2016 0 Od Riči

Plusový bod ze hřiště Manchesteru City musí být potvrzen při dalším výjezdu, na Turf Moor se od svěřenců Ronalda Koemana neočekává další defenzivně laděný výkon.

Ač by se daly vytknout chyby v utkání s Citizens (Jagielka vyrobil dva pokutové kopy a Oviedo nestíhal), proti tak špičkovému týmu celková hra obrany potěšila a jenom se potvrdilo, že Toffees prodělali skutečný progres v prostoru kolem vlastního vápna. Vždyť v letošní lize jim ještě žádný soupeř nevstřelil více než jednu branku.

Na tiskové konferenci manažer prozradil dvě zajímavé věci. Nejprve nevyloučil poupravit rozestavení a také vyměnit jedno či dva hráče. Proti Burnley nebude zapotřebí tří středových záložníků, a tak lze předpokládat vynechání Toma Cleverleyho. Na jeho úkor by se do základní sestavy mohl podívat Ross Barkley, jenž si minulý víkend nezahrál. Koeman, a tím se dostáváme k druhému bodu, označil Barkleyho opomenutí za možný budíček pro hráče. Přál by si od něho větší zodpovědnost, už ho rozhodně nevnímá jenom jako talentovaného hocha.

Kevin Mirallas začal poslední dva zápasy mezi náhradníky, přeci jenom na křídlech panuje konkurence a rotace je tudíž logická. Jeho nasazení místo Deulofea by překvapením nebylo. A co šance pro Funes Moriho?

Burnley spadlo z Premier League v ročníku 2014/15, nicméně vedení klubu rozumně podrželo ve funkci manažera Seana Dyche, jenž se oplatil okamžitým návratem do Premier League. Aktuálním cílem není nic jiného než záchrana, podle mnohých prognóz nedosažitelná. Jako hlavní důvod je uváděna ekonomická stránka, v tomto ohledu slabšího účastníka v EPL nenajdete.

Nováčka tedy čeká pořádná práce v cestě za udržením. Evidentně potřebuje zlepšit produktivitu, šest vstřelených branek patří k nejnižšímu číslu v lize. Pokulhává i v defenzivě, konkrétně její organizace místy působí až příliš chaoticky. Brankař Tom Heaton předvedl 39 zákroků z osmi kol, většímu počtu střel nikdo nečelil.

Everton postrádá Leightona Bainese, obnovilo se mu svalové zranění. Splním si pouze povinnost, když doplním dlouhodobě zraněné Browninga, Penningtona a Bešiće. Z lehčího zdravotního problému se dostal aspoň Aaron Lennon. Sean Dyche nepočítá se Stevenem Defourem, rekordní podpis za £8m vyřadily svalové problémy.Dále dlouhodobě absentuje Ashley Barnes a jeho kolega z útoku Andre Gray. V roce 2012 šikovný forvard diskriminoval homosexuály na Twitteru a na konci září ho FA potrestala stopkou ve čtyřech zápasech.

Burnley: Heaton, Robinson, Flanagan, Keane, Lowrton, Mee, Tarkowski, Ward, Arfield, Boyd, O´Neill, Hendrick, Kightly, Marney, Bamford, Gudmundsson, Vokes.

Everton: Stekelenburg, Robles, Coleman, Holgate, William, Jagielka, Funes Mori, Oviedo, Barry, Gueye, McCarthy, Cleverley, Gibson, Barkley, Davies, Lennon, Deulofeu, Mirallas, Bolasie, Valencia, Koné, Lukaku.

Co: Burnley FC – Everton FC, 9. kolo Premier League
Kdy: 22. 10. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Turf Moor, Burnley (kapacita: 21 401)
Rozhodčí: Mike Jones