Kdo byl George Goodison?

17/11/2016 0 Od Javor

Goodison Park, Goodison Road.. ale jak se vlastně jméno tohoto inženýra dostalo do Liverpoolu a do análů klubu? Pojďme si o tom něco říci.

George William Goodison se narodil v roce 1846 v Holbecku, což je předměstí Leedsu. Tam studoval Institut mechaniky, načež se ve svých patnácti ocitl v Liverpoolu. Byl přiřazen ke staviteli inženýrských sítí Alfredu Taylorovi, který si ho nastěhoval k sobě domů. Pod jeho vedením ve studiu pokračoval Goodison úspěšně a časem se stal poradcem-inženýrem dvou tamních radnic. Konkrétně šlo o Walton on a Hill a Much Walton (obojí tehdy ještě nebylo částí Liverpoolu). Kancelář měl na adrese South John Street 4.

Radnice ve Waltonu koupila velký pozemek zeleninové a květinové školky na County Road, který hodlala postavit domy. Goodison vymyslel a naplánoval způsob, jak může být udělán kanalizační systém. Povedlo se mu to natolik, že ulice, která byla uprostřed této oblasti, byla z úcty pojmenována po něm.

To už ale nežil v Liverpoolu či jeho okolí. V roce 1869 si v kostele vzal egyptoložku Anne Jane Padleyovou za svou výkonnou manželku. Brzy poté se odstěhovali do severozápadní části Anglie, Jezerní oblasti,  kterou proslavil svým dílem například poeta William Wordsworth. V roce 1881 tak žijí u jezera Coniston v domě, který se jmenuje Coniston Bank. Dům si pronajali a žili v něm s pěti sluhy. Básník John Ruskin jim dělá souseda. Manželce Anne Jane se mezitím zdařilo kariérně, když ji jmenovali členkou Biblické archeologické společnosti.

Na přelomu století se přestěhovali zpět do Merseyside. Goodison je zde spolumajitelem firmy Goodison, Atkinson & Forde, jejich úřad je na adrese Castle Street 32a. Ale i podruhé se z Liverpoolu odstěhovali. Tentokrát je zlákala vesnice Stratton v hrabství Gloucestershire. Tam v prosinci roku 1906 umírá manželka Anne Jane. Manželství bylo bezdětné. To se už nachyloval i čas jeho života, ale ještě se stihl podruhé oženit, za svou druhou manželku pojal bývalou služku rodiny jeho a první manželky, Sarah Ann Newbyovou.

George William Goodison zemřel v roce 1913 ve věku 67 roků. Jeho jméno skrze Everton FC žije dodnes.