Souhampton – Everton 1:0

27/11/2016 0 Od Javor

Ztráty bodů pokračují, dnes brankou z první minuty…

Domácí manažer Puel překopal sestavu radikálně, pozici si ze čtvrtečního zápasu na Spartě udrželo jen pět hráčů. V základní sestavě debutoval mladý křídelník Sims. Koeman udělal jedinou změnu, zato očekávanou, McCarthyho nahradil Barry. Hlasy volající po vyndání Jagielky a Lennona ze základu nebyly vyslyšeny.

A hned v první minutě se stadion svaté Marie dočkal gólu. Centr zprava přizvedl právě Sims a na Austina čekala již jen prázdná brána. Ten se zakončením hlavou z jednoho metru neměl problém – 1:0. Domácí pokračovali v tlaku, ale bez šancí. V sedmé minutě fauloval na polovině Fonte Lukaka, žlutá karta nebyla udělena, ač se tak stát mělo. Aktivní byl Højbjerg, k hlaviče se dostal Sims, ale střela doprostřed branky nebyla pro Stekelenburga problémem. Everton se jen bránil, když už se dostal za polovinu, tak to byl svátek. Snad trochu nebezpečný byl centr Lennona, ale pro ten si v klidu došel Forster.

Domácí pokračovali v tlaku i nadále, dvěma největšími hrozbami byli Højbjerg a Sims, ránou z první se připomněl i Austin. Málem ale bylo v 25. minutě vyrovnáno. Vystižená rozehrávka vysunula Colemana, jeho zpětná přihrávka skončila cca na penaltě na kopačce Gany, ale ten z první vysoko překopl. Další pokus mimo měl na starosti Bolasie, ale zřejmě ani on neví, zda to byl centr nebo střela, každopádně míč protnul brankovou čáru na spojnici s malým vápnem. Everton postupně zjistil, že za humny není drak a začal se čím dál více osmělovat směrem dopředu. Po faulu na Bolasieho u autové čáry byl míč posazen na hlavu Barryho, ale ten poslal neatakován míč hlavičkou asi půl metru nad břevno Forsterovy branky. Na druhé straně vznikla trma vrma po rohu, ale podařilo se odkopnout, předcházelo jí zblokování Redmonda Lennonem.

Po centru Soarese zprava přes Bainese se ke hlavičce dostal Højbjerg, ale byl rád, že víceméně v pádu míč vůbec trefil, o razanci a umístění nemohla být řeč. Další příležitost k vyrovnání měl Barkley po centru Bolasieho zprava, ale (opět) hlavou netrefil branku. Nojono, hlavičkář to holt není. Po dalším rohu a přiťuknutí Barkleyho proti noze se ke střele zpoza vápna dostal Gana, ale ten dnes dělal konkurz na kickera do NFL, takže opět nic. Saints tak vyhráli poločas zaslouženě.

A na začátku druhé půle se málem konalo zvýšení náskoku. Roh Warda-Prowse zprava propadl až na zadní tyč k Højbjergovi po neodkopnutí Bolasieho, tomu pak byla provedena klička na pětníku, naštěstí domácí hráč z velkého úhlu zasobčil a trefil vnější tyč. Poté Everton předvedl svou pro dnes tak oblíbenou disciplínu, tedy střelu nad branku. Romeu zfauloval Ganu, k míči se metr za vápnem postavil Lukaku, ale výsledek jeho zakončení již znáte. Rychlý sprint s míčem/polosólo následně předvedl Bolasie, ale také předvedl, proč je křídlo, nikoliv hroťák. Míč poslal asi sedm metrů vedle branky. O chvilku později se za hlavu chytal Austin. Jagielka podskočil centr zleva, ale jeho hlavičku, slušně umístěnou do pravého dolního rohu, vyrazil Stekelenburg. Hezký moment od obou.

Na druhé straně se efektními nůžkami blýskl Bolasie, ale gól by stejně neplatil, byl máván ofsajd. Navíc stejně trefil Forstera. Následně došlo k prvnímu střídání, Deulofeu vyměnil Lennona. Hezkou kombinační akci předvedli domácí v 68. minutě, ale finální přihrávka na van Dijka byla přečtena dobře, takže ke střele ani nedošlo. Následně přežila velkou šanci obrana Evertonu, když Sims vyvezl míč z vlastní půlky netakován, ale pak ho napadlo poslat míč podél velkého vápna, kde si to záloha pohlídala. Při svém debutu holt ještě hoch nemá zápasové zkušenosti. Posílení útoku signalizovalo druhé střídání, když byl na hřiště poslán Mirallas místo Barkleyho. Krátce předtím zakroutil míč těsně nad ze 17 metrů Bolasie.

Stekelenburg byl opravdu ve formě, nejdřív zlikvidoval střelu zdálky, i následnou dorážku Austina. Ten pak vracel míč na malé vápno, kde ho naštěstí netrefil Sims. Ještě blíže ke zvýšení náskoku měl Southampton v 81. minutě, když střelu Warda-Prowse zblízka Stekelenburg jen ztlumil (brankářův další hodně dobrý zákrok) a až Jagielka odkopl míč z brankové čáry. Domácí již také začali střídat, oba vystřídání, tedy Sims a Ward-Prowse hráli fakt dobře. Mirallas ke konci zápasu pěkně prošel po levé straně, ale jeho zpětnou přihrávku mezi malé vápno a penaltu obrana bez problémů odkopla na roh. To již byl na hřišti Valencia, když vystřídal Bainese. Mirallas byl dle svého zvyku aktivní, do šance ho vyslal Lukaku, ale jeho přihrávka se ke hroťákovi nedostala. Everton měl ke konci zápasu celkem logicky tlak, ale Forstera neotestoval. Je tak z toho další ztráta bodů…

Branky: 1. Austin

Žluté karty: Lukaku

Southampton FC: Forster – Soares, Fonte, van Dijk, Bertrand – Højbjerg, Romeu, Ward-Prowse – Redmond (79. Clasie), Austin (89. Long), Sims (84. McQueen)

Everton FC: Stekelenburg – Coleman, A. Williams, Jagielka, Baines (83. Valencia) – Bolasie, Barry, Barkley (71. Mirallas), Gana, Lennon (65. Deulofeu) – Lukaku

Diváci: 31 132

Rozhodčí: Craig Pawson