Everton – Manchester United 1:1

04/12/2016 0 Od Riči

Že Blues nezapomněli hrát fotbal, předvedli proti Manchesteru United aspoň v posledních patnácti minutách, takže s bodem musí být spokojenost.

Jedna výhra z posledních devíti zápasů opravdu není lichotivá bilance, proto se Ronald Koeman rozhodl pro změnu a oproti poslednímu duelu se Southamptonem vyjmul ze základní sestavy Jagielku, Lennona a Barkleyho. Ve stoperské dvojici kapitána nahradil Ramiro Funes Mori, na pravé křídlo se zleva posunul Bolasie, pozice podhrota byla svěřena Kevinu Mirallasovi a na levé záloze (nikoliv křídle) dostal prostor Tom Cleverley, jehož primární úkol zněl zamezit ofenzivním výpadům Antonia Valencii, pravého beka United.

První pořádné vzrušení přišlo v 16. minutě, bohužel nemělo nic společného s kopanou. Marcos Rojo bez většího přemýšlení oběma nohami napřed skočil do souboje s Ganou a záložník Evertonu může být rád, že rovnou nezamířil do nemocnice. Proč sudí Oliver udělil Rojovi pouze žlutou kartu, je opravdu záhadou… Na druhou stranu třeba přiznat, že rozhodčí odpustil žlutou kartu Barrymu. Matador se žlutého napomenutí dočkal až v 31. minutě za nedovolené zatažení Mkhitaryana.

Vysoké tempo hry, pominu-li chybějící kvalitu, bylo hlavní příčinou mnoha nepřesností na obou stranách. Tvrzení dokumentovala akce Toffees z 26. minuty, Bolasie v dobré pozice ideálně ani nevystřelil a ani neodcentroval.

Úvodní branka padla z čista jasna. Ve 42. minutě Stekelenburg naprosto nepochopitelně vyběhl z brány, ač Ibrahimoviće křižoval Funes Mori. Švéd si všiml nabídnuté příležitosti a lobem, který se po odrazu od břevna a tyče dokutálel za brankovou čáru, otevřel skóre – 0:1.

Everton do druhé poločasu vstoupil aktivně a v 53. minutě konečně zaznamenal první střelu na bránu. Mirallas si narazil s Lukakem i se štěstím se probil do vápna, jeho dělovku vyrazil dobře postavený de Gea. Na druhé straně Funes Mori odčinil svou nepřesnou hlavičku, když zablokoval Ibrahimovićův volej. Podobně za chvíli zasáhl Coleman proti Mkhitaryanovi a následně si Herrera ideálně zpracoval míč a z blízkosti orazítkoval břevno.

V 65. minutě Gerard Deulofeu vystřídal Cleverleyho a v dalších minutkách postupně odešli ze hřiště zranění Coleman a Bolasie, zastoupili je Mason Holgate a Enner Valencia, zatímco Barkley v prostřihu na lavičce svíral obličej v dlaních.

Domácí střídáním pomohla, mužstvo se probudilo a patnáct minut před koncem si konečně vytvořilo převahu. Nejprve Gana vyprášil rukavice de Gey a vzápětí španělský gólman skvěle vyškrábl Holgatovu. Povedený centr z trestného kopu měl na svědomí Deulofeu. Všichni tři noví hráči se zapojili do akce v 81. minutě. Deulofeu nahrál Holgatovi, jehož centr Valencia hlavou poslal jen doprostřed brány.

V 85. minutě José Mourinho poslal do střetnutí Marouaneho Fellainiho, bývalé fotbalistu Evertonu. A Big Fella po dvou minutách na trávníku daroval svému bývalému klubu penaltu. Zcela zbytečně ve vápně fauloval Ganu a pískala se penalta. K Fellainimu po zápase ve studii Sky Sport Leon Osman coby expert řekl (záměrně nechávám v angličtině): „He’s always been clumsy like that. We used to keep him as far away from our box as possible.“

K pokutovému kopu se postavil Leighton Baines a placírkou k tyči vyrovnal – 1:1. Střelec branky si vzal poslední slovo duelu, v nastavení pálil z úhlu, ale de Gea byl opět připraven.

Branky: 89. Leighton Baines (pen.) – 42. Zlatan Ibrahimović
ŽK: 31. Gareth Barry, 90. Romelu Lukaku – 16. Marcos Rojo, 88. David de Gea, 88. Marouane Fellaini
Everton FC: Maarten Stekelenburg, Leighton Baines, Séamus Coleman (67. Mason Holgate), Ashley Williams, Ramiro Funes Mori, Gareth Barry, Yannick Bolasie (68. Enner Valencia), Tom Cleverley (65. Gerard Deulofeu), Idrissa Gueye, Kevin Mirallas, Romelu Lukaku
Manchester United: David de Gea, Matteo Darmian, Marcos Rojo, Phil Jones, Michael Carrick, Luis Valencia, Henrik Mkhitaryan (85. Marouane Fellaini), Ander Herrera, Paul Pogba, Zlatan Ibrahimović, Anthony Martial (83. Marcus Rashford)
Rozhodčí: Michael Oliver
Diváci: 39 550