Everton – Liverpool 0:1

19/12/2016 0 Od Riči

Prohrát Merseyside derby na Goodisonu brankou v 94. minutě… co k tomu dodat.

Ronald Koeman provedl pouze jednu vynucenou změnu oproti vítěznému duelu s Arsenalem, vykartovaného Jagielku nahradil ve stoperské dvojici Ramiro Funes Mori. Kapitánskou pásku místo Jagielky navlékl Leighton Baines.

Everton tentokrát nepodcenil začátek zápasu. Od první minuty nasadil vysoké tempo a Liverpool byl evidentně zaskočen. Bohužel převaha nekorespondovala ve vyloženější příležitost. V několika akcích chybělo lepší řešení předfinální fáze a Enner Valencia přímý kop z dobré pozice napálil pouze do zdi.

Hosté se dostali do utkání okolo 20 minuty a do poločasu si vytvořili jednu velkou šanci. Divock Origi minul bránu zakončením z prvního doteku z prostoru okolo penaltového puntíku. Everton pokračoval ve výborném nasazení, ke konci poločasu z vybojovaného rohu hlavičkoval vedle Funes Mori.

O přestávce vystřídal Gareth Barry zraněného McCarthyho, což se nakonec ukázalo jako klíčové pro vývoj utkání. S odchodem McCarthyho totiž Toffees ztratili mobilitu ve středu hřiště a tím pádem i celkové vysoké tempo hry. Liverpool toho využil hned od startu druhé půle, rázem se stal aktivnějším a lepším týmem.

V 51. minutě Stekelenburg vychytal nájezd Firmina. Zanedlouho ale holandský brankař musel opustit hřiště, po střetu s Bainesem a Maném si přivodil zranění, a tak byl v 64. minutě nahrazen Joelem Robles.

V 68. minutě Barkley ostře zajel do Hendersona, sudí Dean překvapivě nevytáhl červenou kartu.

LFC dále tlačil, Maného pokus vyrazil Coleman na roh a proti Firminovu voleji bravurně zasáhl Robles. Kloppova družina se však přeci jenom dočkala. V 94. minutě střídající Sturridge potáhl akci a střelou orazítkoval tyč, u odraženého míče byl nejrychleji Mané a pohodlně doklepával do prázdné brány – 0:1. Vinu na inkasované brance nese statista Williams, snad jen popcorn v ruce mu chyběl k nerušenému sledování.

Branky: 90+4. Sadio Mané
ŽK: 68. Ross Barkley, 69. Séamus Coleman, 85. Idrissa Gueye – 56. Dejan Lovren
Everton FC: Maarten Stekelenburg (64. Joel Robles), Leighton Baines, Séamus Coleman, Ashley Williams, Ramiro Funes Mori, Aaron Lennon, James McCarthy (46. Gareth Barry), Idrissa Gueye, Ross Barkley, Romelu Lukaku, Enner Valencia (73. Dominic Calvert-Lewin)
Liverpool FC: Simon Mignolet, Ragnar Klavan, Dejan Lovren, Nathaniel Clyne, James Milner, Georginio Wijnaldum, Adam Lallana (82. Emre Can), Jordan Henderson, Roberto Firmino, Sadio Mané (90+8. Lucas Leiva), Divock Origi (82. Daniel Sturridge)
Rozhodčí: Mike Dean
Diváci: 39 590