Hull City – Everton 2:2

30/12/2016 0 Od Riči

Toffees na hřišti poslední celku Premier League dvakrát prohrávali, přesto dokázali střetnutí 19. kola dotáhnout k remíze. Mezi Evertonians ale bude panovat zklamání, s Hullem se mělo vyhrát.

Ronald Koeman se vrátil k rozestavení se třemi stopery, vedle Williamse se postavil kapitán Phil Jagielka. Oproti utkání v Leicesteru se do základní sestavy dostali také Ross Barkley a Enner Valencia. Na lavičku usedli Funes Mori, Holgate a Lennon. Do nominace se opět nevešel Gerard Deulofeu, podle spekulací se dotahuje Španělovo hostování v milánském AC.

Jako první se prosadili domácí. Již v 7. minutě roh Snodgrasse prodloužil Davies a na zadní tyči nejrychleji zareagoval Michael Dawson – 1:0. Davies se prosadil přes dvojici „bránících“ Valencia-Jagielka a u střelce gólu pro změnu zaspal Barry.

Everton se snažil přispěchat s brzkou odpovědí, v 14. minutě Seamus Coleman hlavičkoval do tyče po Barryho centru. Tempo hry nebylo nikterak závratné, Toffees se přitom dále snažili dobývat branku. Z dálky pálil Gareth Barry a jeho rána proletěla těsně vedle tyče.

Hull City si na rozdíl od svého soupeře nikterak nekomplikoval útočné akce, volil přímá řešení. Po jednom takovém Ismaël Diomandé v pádu mířil mimo, psala se 30. minuta. Před poločasovou přestávkou opět zahrozili Blues, Mirallas dobře zasekl míč za vápnem, ovšem střelu mezi tři tyče nevměstnal. Přesto bylo do poločasu srovnáno, Mirallasův roh si po srážce s Mbokanim vrazil do vlastní sítě dezorientovaný brankař David Marshall – 1:1.

Druhou půli začali aktivněji Toffees. Romelu Lukaku s přispěním teči orazítkoval břevno a za chvíli Belgičan hlavičkou uvolnil Barkleyho, jenž nájezd na Marshall z úhlu zakončil slabým pokusem do prostoru gólmana. V 55. minutě se připomněli Tigers, Robert Snodgrass z trestného kopu rozezvučel břevno. V 61. minutě se dostal balon k Dawson, který zůstal v šestnáctce Evertonu po rohovém kopu, zkušený stoper však na Roblese nevyzrál.

Některé chyby Toffees jsou naprosto nepochopitelné, zvláště když je předvádějí nejzkušenější borci. Leighton Baines pouze deset minut po nebezpečné Snodgrassově standardce fauloval Maguireho 23 metrů před bránou. K trestnému kopu se zase postavil technicky zdatný Snodgrass a tentokrát už levačkou bravurně vymetl šibenici – 2:1. Manažer Koeman reagoval střídáním Toma Daviese za Barryho.

V 73. minutě Dominic Calvert-Lewin nahradil unaveného Valenciu a Everton se chystal k závěrečnému náporu. Odstartoval ho Barkley, Marshall jeho střelu vyrazil. Doposud nevýrazný Barkley se přeci jenom zapsal do statistik zápasu, v 83. minutě si naskočil na Bainesův centr a hlavou vyrovnal – 2:2. Koeman se vytasil s dalším tahem, dolů šel Mirallas a na trávník Ramiro Funes Mori. Leighton Baines se vysunul do ofenzivnější pozice.

V poslední minutě normální hrací doby byl Calvert-Lewin blizoučko k premiérové brance mezi dospělými. Bohužel hlavičkou po Colemanově centru těsně minul bránu, a tak se body dělily.

Branky: 6. Michael Dawson, 65. Robert Snodgrass – 45+1. David Marshall (vl.), 84. Ross Barkley
ŽK: 62. Ahmed Elmohamady, 83. Harry Maguire – 60. Phil Jagielka, 75. Tom Davies
Hull City: David Marshall, Michael Dawson, Curtis Davies, Harry Maguire, Andrew Robertson, Ahmed Elmohamady, Robert Snodgrass, David Meyler (56. Samuel Clucas), Jake Livermore, Dieumerci Mbokani, Adama Diomande (85. Tom Huddlestone)
Everton FC: Joel Robles, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, Ashley Williams, Gareth Barry (66. Tom Davies), Idrissa Gueye, Ross Barkley, Kevin Mirallas (87. Ramiro Funes Mori), Romelu Lukaku, Enner Valencia (74. Dominic Calvert-Lewin)
Rozhodčí: Jonathan Moss
Diváci: 20 111