FA Cup Preview: Everton – Leicester City

06/01/2017 0 Od Riči

Po Novém roce pro Everton už tradičně začíná pouť FA Cupem. V nejstarší klubové soutěži Toffees obhajují semifinálovou účast z loňského roku. Ve 3. kole doma přivítají Leicester City.

Ještě před fotbalovými povinnostmi se sluší zmínit velkou novinku. Everton uzavřel sponzorskou smlouvu s USM Holdings, globálním konglomerátem s investicemi v průmyslech těžebním, telekomunikačním a technologickým. Majoritním vlastníkem společnosti je Alisher Usmanov, který dobře zná Farhada Moshiriho.

Oba pány vážou obchodní partnerství a spojovaly podíly v Arsenalu. Ty u Usmanova stále činí 30%, Moshiri ke Gunners již pochopitelně nemá žádný závazek.

V rámci pětileté smlouvy Everton obdrží £75m. Na oplátku jeho tréninkové středisko nově ponese název USM Finch Farm, na dresech Chang vystřídá zatím neznámý sponzor (detaily budou brzy oznámeny) a na Goodison Parku se objeví pár nápisů USM Holdings.

Ale zpět k FA Cupu. Toffees se přes svátky dostali do poměrně dobré formy a proti Foxes jsou favorité. Manažer Koeman nevyloučil pár změn, ale rozhodně chce postavit silný tým. Bohužel se bude muset obejít bez Idrissy Gueyeho. Gana odjíždí reprezentovat Senegal na Africký pohár národů. Jestliže se podaří finále, bude pryč až do prvního týdne v únoru.

Blues rovněž trápí početná marodka. K dříve zraněným Bešićovi, Bolasiemu, McCarthymu, Oviedovi, Penningtonovi a Stekelenburgovi se přidal Dominic Calvert-Lewin. Mladý útočník si proti Southamptonu poranil kotník a chybět bude až dva měsíce. Menší šrámy trápí Lennona, o jeho využití se rozhodne v den výkopu. Novic Ademola Lookman si letošní FA Cup zahrál za Charlton, proto se na Goodisonu maximálně představí divákům o poločase se šálou EFC.

Nelze předpokládat ani start odpadlíků Cleverleyho, Gibsona, Koného a samozřejmě Niassého. Jejich agenti snad vehementně vyjednávání lukrativní přestupy do Championshipu či Turecka.

Kdepak ty loňské sněhy jsou? Na to se ptají v Leicesteru City, třebaže manažer Ranieri očekával ústup ze slávy. Ital by ale jistě rád lepší než 15. místo v lize, těšit ho může aspoň postup do osmifinále Ligy mistrů.

Foxes se vyprázdnila marodka, avšak Daniel Amartey, Riyad Mahrez a Islam Slimani odjeli na Africký pohár národů a £15 milionová posila Wilfred Ndidi z Genku si musí počkat na svou chvíli slávy. Přestože u hostů pravděpodobně dojde k určitě rotaci, budou nepříjemným soupeřem. Momentálně totiž platí, že jsou lepší na venkovních hřištích.

Celky se naposledy střetly na Boxing Day, Everton si z King Power Stadium odvezl výhru 2:0.

COYB!

Co: Everton FC – Leicester City FC, 3. kolo FA Cupu
Kdy: 7. 1. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Martin Atkinson