Everton – Leicester City 1:2

08/01/2017 0 Od Javor

Naděje na uhrání pěkného výsledku v Anglickém poháru zůstaly pouze nadějemi. Everton vypadl při první možné příležitosti, hostům na to stačily slepené branky.

Změn v sestavě ani moc nebylo, vlastně jen vynucené. Calvert-Lewin si bude nějaký ten týden léčit kotník a Gana je již na kontinentálním mistrovství. Do základu se tedy posunuli Davies a Valencia, přičemž Coleman si musel vzpomenout na doby, kdy hrál pravého záložníka. Na střídačku se již vešli Oviedo a Koné. Leicesteru chyběla trojice Mahrez – Slimání (viz Gana) – Vardy (trest za karty), tedy také velké oslabení.

Domácí od začátku tlačili, ale skóre mohli otevřít hosté. Gray nacentroval do vápna na volného Ullou, ale ten svým zakončením netrefil branku. Hodně aktivní byl Valencia, ve 20. minutě hledal ve slušné příležitosti centrem Lukaka, ale přehnal to s azancí. Chvilku předtím si hrál belgický hroťák na nahrávače, zakončoval Barkley, ale nic z toho. Největší šanci hostů v prvním poločase neproměnil Gray, když vystihl Moriho přihrávku. Běžel sám na Roblese, ale souboj mano a mano vyhrál brankář Evertonu, takže stav zůstal 0:0. Pro zápas se důležitým momentem stala 34. minuta, kdy hosté vystřídali Ullou Musou. Ve zbytku první půle stojí za zmínku dvojí pokus Moriho (nakonec nad) a další šance Lukaka po akci Valencii. Leč nic z toho.

Do druhé půle vystřídal Deulofeu Holgata. A rozhodně byl vidět. Aktivněji ale začali hosté a centr Musy byl nebezpečný, stejně jako trestňák Drinkwatera. Pro první si došel Robles, míč z klidu opět mířil nad. Následně se v zakončovatele proměnil Valencia po přihrávce Barkleyho, ale stoperská dvojice Huth-Morgan odvedla svou práci. Hosté odpověděli hlavičkou Morgana po rohu přímo do Roblese. Pak se už diváci dočkali gólu. Nejdřív Mirallas vystřídal Valenciu a poté svůj hvězdný okamžik v utkání předvedl Deulofeu. Přijal Barryho přihrávku, bez problémů obešel Chilwella a Lukakovi metr před brankovou čarou a prázdnou brankou stačilo nastavit nohu – 1:0!

Jenže srovnáno byl prakticky z protiútoku. Dlouhý nákop Albrightona našel Graye, ten přehrál Colemana (který se ve druhé půli s příchodem Deulofeua posunul zpět na svou obvykoou pozici pravého obránce) a poslal zleva přihrávku na Musu. Jeho první střela skončila na tyči, u odraženého míče byl přibližně nastejno s Roblesem, ale nakonec se mu podařilo španělského brankáře přetlačit a míč dopravit do sítě – 1:1. To Musovi nestačilo a vsítil čtyři minuty nato podruhé. Zatímco první branka moc fotbalové krásy nepobrala, tak druhá jistě uspokojila fotbalové estéty. Narazil si míč na hranici šestnáctky s Drinkwaterem a prostřelil vybíhajícího Roblese k levé tyči – 1:2. Hned poté Koné vystřídal Barkleyho a Fuchs Graye. Everton se na nějakou skvělou odpověď nezmohl, pouze Mirallas dvakrát vystřelil nebezpečně, ale Schmeichel je zkrotil. V poslední desetiminutovce již jen viděli žluté karty Mori a Kapustka. Ten v 85. minutě vystřídal Albrightona a v nastaveném čase v dobré příležitosti neprostřelil Roblese.

Branky: 63. Lukaku – 66. a 70. Musa
Karty: Mori – Kapustka
Everton FC: Robles – Holgate (46. Deulofeu), Mori, A. Williams, Baines – Barry, Davies – Coleman, Barkley (75. Koné), Valencia (62. Mirallas) – Lukaku
Leicester City: Schmeichel – Simpson, Morgan, Huth, Chilwell – Gray (77. Fuchs), Mendy, Ndidi, Drinkwater, Albrighton (84. Kapustka) – Ulloa (34. Musa)
Diváci: 35 493
Rozhodčí: Mark Clattenburg