Everton – Manchester City 4:0

15/01/2017 0 Od Javor

Lekce z efektivity? Hosté měli díru v bráně? „Člověk musí pořádně hladovět, aby se pak pořádně najedl?“ Zjevně kombinace všeho. Každopádně jednou za čas každý tým odehraje zápas, kdy mu do brány spadne vše, do čeho kopne. Toffees si to vybrali dnes.

Utkání začalo pěkným gestem. Jako maskot vedl Everton do dnešního zápasu Bradley Lowery, pětiletý fanda Sunderlandu, který je smrtelně nemocný. Poděkování patří skupině podporovatelů Mancesteru City, která vyvěsila transparent s nápisem „Cancer has no colour – one Bradley Lowery“, na kterém byly znaky Sunderlandu a Manchesteru City.

V týmu hostů se do branky vrátil Claudio Bravo, vidět pravého obránce Zabaletu na pozici defenzivního záložníka taky není úplně běžné. Stoper Stones dělal ve středu obrany partnera Otamendimu, a tak si svůj první zápas v dresu soupeře na Goodison Parku odbyl od začátku. Lookman a Schneiderlin (nové posily) byli nominováni na lavičku a v základní sestavě Mirallas nahradil Valenciu. Jinak pokračoval Koeman se stoperskou trojicí a Coleman s Bainesem byli opět vytaženi dopředu. Mač začal minutou aplausu – v týdnu zemřel bývalý trenér anglické reprezentace Graham Taylor a Everton stejným způsobem přišel o prvního bývalého tajemníka klubu Johna Greenwooda.

První vzrušení bylo zaznamenáno ve třetí minutě, když Holgate neodhadl razanci své malé domů, naštěstí byl Robles u míče dříve než Agüero a odkopl. O chvilku později viděl Goodison Park první branku, ale neuznanou. Mirallas vsítil po přihrávce Colemana, ale Ir přejímal míč od Lukaka v ofsajdu. V 11. minutě chtěl penaltu Sterling po skluzu Bainese za ruku, ale Clattenburg do píšťalky nefoukl. Asi hrála roli Sterlingova klubová minulost:-)) Hra se před první brankou přelévala ze strany na stranu, hosté tahali hru hodně přes De Bruyna. Bravo o chvilku později stihl odkopnout míč před Lukakem. Za zmínku stojí též velmi solidní zákroky Roblese proti šancím Silvy a Sterlinga, následně trefil De Bruyne z trestného kopu zeď. Hosté za neproměnění solidních šancí pykali – nechat volného Lukaka na penaltě je hodně hloupý nápad, asi jako nechat rozběhnout Antonia Browna s míčem. V obou případech je obrana na hřišti maximálně tak do počtu. Hroťák se se zakončením po přihrávce Mirallase zprava nepáral a z první rozvlnil síť – 1:0! Druhou přihrávku si připisuje Davies po špatném odkopu Clichyho. Hosté málem vyrovnali o tři minuty později, ale Agüerovi naštěstí po přihrávce De Bruyneho chyběly centimetry. Do konce poločasu viděli diváci Sterlingovu střelu nad zpoza vápna, Bravovo předskočení Lukaka po centru Colemana, odkopnutí Otamendiho zpod Lukakových kopaček a totéž v podání Daviese po hlavičce Sagny, čímž udržel pro domácí vedení v poločase. Manchester City měl 70 % držení míče…

Říká se, že kdo se nepoučí ze své minulosti, tak je odsouzen prožít ji znovu. A to byl i příběh druhé branky. Stoper hostů Stones si k potěšení domácích plejerů a fandů vzpomněl na svou minulost v Evertonu. Yaya Touré odkopl míč k Lukakovi, ten našel Mirallase, ale utekl mu míč právě ke Stonesovi. Jeho přihrávka se ale dostala pouze k Barkleymu a ten okamžitě přihrál Mirallasovi. Belgický křídelník se zakončením ke vzdálenější tyči neměl problém – 2:0! Ideální úvod do druhé půle. Mirallas byl při chuti, ale na Otamendiho si o chvilku později nepřišel. Stones se dostal i k zakončení, ale jeho hlavička byla slabá a Robles s jejím zlikvidováním neměl problémy. Následně viděl první žlutou kartu zápasu Holgate za faul na Sterlinga. Proč nebyl stejným způsobem oceněn faul Zabalety na Mirallase ví asi jen rozhodčí, evertonská jedenáctka tomu sice přidala, nicméně na kartu to bylo. Byla to poslední akce, kterou Zabaleta v mači udělal, v 62. minutě ho vystřídal Iheanacho.

Hosté se dostali k trestnému kopu pár metrů za vápnem, ale Evertonu se podařilo nadvakrát odkopnout, o první odhlavičkování se zasloužil Lukaku. Mirallase při střídání provázel zasloužený potlesk, byl aktivní a všichni víme, že když se mu chce hrát /což není vždy, je náladový/, tak patří ke světové špičce. Uvolnil místo pro premiéru Schneiderlina. Francouzský záložník si zvolil číslo 2, některým se to nelíbilo, ale nechtěl mít vysoká čísla šestatřicítkou počínaje a z pověrčivosti si nevzal třináctku. Leč zpět k zápasu. Ještě předtím unikl jasné žluté kartě Otamendi za faul zezadu na Barkleyho, rozhodčí Clattenburg přimhouřil obě oči. Stones si v utkání spletl znovu dresy (ale to vůbec nevadí), leč Lukaku byl tak překvapený, že z toho vůbec nic nebylo. Po hlavičce Otamendiho z rohu došlo ke druhému střídání v dresu Evetonu, Barry předal kapitánskou pásku Bainesovi a uvolnil místo na hřišti McCarthymu.

Ke v podstatě povinné střele se dostal Agüero, ale Robles odchytal skvělý zápas a ve slušné šanci jeho střelu vyrazil na roh, ze kterého nic nebylo. Hned po nástupu McCarthyho na hřiště viděl žlutou kartu Silva za faul. Následně zažil svou hvězdnou chvilku mladík Davies. Po získání míče na půlce soupeře si pěkně (ale mírně komplikovaně) narazil s Barkleym a přehodil vybíhajícího Brava – 3:0! Míč na brankové čáře ještě kontroloval Lukaku, hráči hostů protestovali zdviženou rukou ohledně uznání branky, ale ta platila. Anglický dvojník Lukáše Zelenky tak zaznamenal v Premier league svou první branku. Guardiola následně na lavičce hostů nasadil výraz muže, kterému uletěly včely.

Mač již byl rozhodnut, míč za Roblesova záda nedostali ani aktivní Agüero a Sterling, naopak málem zvýšil Lukaku, ale křížnou střelou netrefil branku, nakonec z toho byl roh. Belgický hroťák si zjevně chtěl dát dalšího, leč nebylo mu přáno. Nicméně Goodison Park ještě čtvrtou branku viděl. Lookman vystřídal Barkleyho a ve svém prvním utkání v Premier league poprvé vsítil. Míč se k němu zprava od Colemana spíše odrazil, ale co na tom? Zahrál Bravovi na housle a zajistil, že ve Winslow se bude zavírat tak v pět ráno – 4:0! (Člověka maně napadne, že jednou z oblbených písní Lookmana by mohl být hit Eurythmics Sweet dreams (are made of this).) Již jen pouze pro úplnost dodejme, že před brankou dostali žluté karty za vzájemnou strkanici Lukaku a Otamendi.

Asi není náhoda, že Bravo má bilanci 15 inkasovaných branek z posledních 23 střel.

A co říkali náctiletí střelci Evertonu po utkání?

Davies: „Ten gól je rozhodně můj, ne Lukaka. Měl jsem šanci a zvládl jsem ji proměnit. Jsem opravdu rád, že si mě Barkley všiml. Porazit City a ještě o tolik, to je skvělý pocit.“

Lookman: „Manažer mi řekl, že mám hrát podhrota. Měl jsem štěstí, že se ke mně míč odrazil.“

Branky: 34. Lukaku, 47. Mirallas, 79. Davies, 90+4. Lookman

Karty: 55. Holgate, 90+2. Lukaku  – 75. Silva, 90+2. Otamendi

Everton FC: Robles – Holgate, A. Williams, Mori – Coleman, Davies, Barry (74. McCarthy), Baines – Barkley (90. Lookman), Mirallas (65. Schneiderlin) – Lukaku

Manchester City: Bravo – Sagna, Otamendi, Stones, Clichy – Zabaleta (62. Iheanacho), Y. Touré – Silva, De Bruyne, Sterling – Agüero

Diváci: 39 588

Rozhodčí: Mark Clattenburg