Everton – Bournemouth 6:3

04/02/2017 0 Od Javor

První půle jasná, druhá překvapivě velké drama. Uklidnění nervů přišlo až v poslední desetiminutovce.

Debut si v základní sestavě odbyl Lookman na úkor Mirallase, naopak Gana byl po návratu z kontinentálního mistrovství posazen na lavičku. Těžko říci, proč jsme proti slabému týmu typu Bournemouthu hráli doma na tři defenzivní záložníky (Barry, McCarthy, Schneiderlin). Za hosty nastoupil v základní sestavě bývalý hráč Evertonu Gosling.

První střela, první gól. Bournemouth nedokázal odkopnout míč, ten se dostal k McCarthymu a po jeho příhře si připsal Lukaku svou čtrnáctou ligovou branku v této sezóně. Seběhnutí do středu a střela cca z hranice vápna k pravé tyči – 1:0! Domácí pokračovali v tlaku, se zpětnou přihrávkou Lukaka do ohně si obrana poradila, pak se hezky uvolnil ve vápně Lookman přes Artera, ale střelou po zemi netrefil branku asi o metr, mířil na vzdálenější (levou) tyč. Následně dostal žlutou kartu právě Arter za faul na Barkleyho ve středu hřiště. První útočnou choutku hostí zlikvidoval Mori. McCarthymu se v útoku zalíbilo, a tak si vsítil. Barkley přihrál doprava Lukakovi, tomu se podařilo s míčem projít mezi dvěma obránci, nahrál McCarthymu, ten střelou z první trefil Cooka, od nějž se míč odrazil zpět k Irovi a další odraz od zrzka přeskákal pomalu brankovou čáru cca v její polovině – 2:0! Brankář již byl u pravé tyče a nestihl se vrátit.

A když si může dát branku McCarthy, tak proč ne Williams, že? Naběhl si na přihrávku Lukaka, ale zradilo ho zpracování. Zřejmě existují důvody, proč je stoper a ne režisér/hroťák, no. Zpátky na své místo se ale vrátil s úsměvem. Obrana Bournemouthu se hodně špatně vyspala. Napadání rozehrávky přineslo své ovoce, když Francis krásnou přihrávkou na sedmi metrech našel Lukaka. Ten si pravačkou míč zastavil a levou jen lehce zvedl pumlíč přes vybíhajícího Boruce – 3:0! Je tedy pravda, že se Francis nepodíval, kde kdo stojí, ale i tak je nákup naslepo dopředu lepší než takováhle malá domů. Další šancí měl hroťák o dvě minuty později, ale tentokrát vyšel ze souboje vítězně právě brankář hostů, který měl k míči blíže.

Co nabídli hosté? Centr Pugha, pro který si v klidu došel Robles. Poté se hosté dostali ke třetímu rohu zápasu, ale ten si domácí v klidu pohlídali. V poslední době se do velmi dobré formy rozehrál Coleman, jeho střela šla přímo na brankáře, takže Boruc neměl se zákrokem problém. Hosté se k největší šanci poločasu dostali již v nastaveném čase, míč se po rohu dostal ke Kingovi, proti jeho střele musel Robles předvést velmi slušný zákrok.

Howe celkem logicky na začátku druhé půle vystřídal, Goslinga nahradil Ibe a Francise (který hrál opravdu špatně) Smith. Bournemouth začal aktivněji, vybojoval roh, ze kterého nic nebylo a poté zpoza vápna střílel asi metr nad Arter. Právě za faul na něj si vysloužil žlutou kartu Schneiderlin. Z dalšího trestného kopu Cherries nic nebylo, zato zahrozil po samostatné akci Barkley. Jeho střela byla zbokována těsně nad na první roh domácích v utkání. Z něj nic nebylo. Bournemouth pokračoval ve zlepšeném výkonu směrem dopředu, pro centr zprava si musel dojít Robles, ale neměl s tím problémy. Neobvykle útočně hral v tomto zápase McCarthy, po odvráceném trestňáku se dostal k voleji ze vzduchu, ale míč umístil přímo doprostřed branky, takže Boruc kryl bez problémů.

Následně dobře zakombinovali na levé straně Lookman a Baines, centr druhého jmenovaného brankář nadvakrát lapil. Cherries přece jen snížili – Wilshere poslal nadýchaný bochánek mezi stoperskou dvojici, kam si naběhl King a ten po zemi prostřelil vybíhajícího Roblese – 3:1. Zasloužená odměna za zlepšený výkon v první čtvrthodině druhé půle. Z protiútoku bylo málem obnoveno třígólové vedení. Barkley potáhl míč vpravo, přihrál McCarthymu, jehož střelu vyrazil Boruc k Lookmanovi, ale ten z velkého úhlu trefil jen postranní síť. Hned poté byl Ir střídán, uvolnil místo na hřišti Daviesovi. A ten měl okamtitě pěkný fotbalový moment. Vyvezl míč až před vápno hostí, přihrál Lukakovi, ten byl postrčením jasně faulován, ale rozhodčí nepochopitelně odpískal roh, který Bournemouth ubránil.

Málem bylo několik minut poté sníženo na rozdíl jedné branky, ale Robles vyrazil na roh nebezpečnou střelu. Evertonu varování nestačilo, takže z něj se už hosté dočkali. Lookman neuhlídal Frasera, ten přihrál před branku tak, že jak Williams /ten tak o pět cm/, tak Robles na míč nedosáhli a King na dlouhou nohu dopravil míč ze tří metrů do prázdné branky – 3:2. Další šance neproměnili Arter a Pugh (těsně nad). Artera vychytal Robles dokonce dvakrát. Hned po druhé brance hostí Lookmana vystřídal Mirallas. Robles a Davies dostali žluté karty během dvou minut, brankář za zakopnutí míče (frustrace) a záložník za faul. Posledním střídáním byla výměna Holgata za Barryho. Kapitánskou pásku převzal Baines. V těchto minutách obranná fáze naprosto nefungovala a Robles několikrát tým zachránil. Není se co divit, že zvyšoval na obránce hlas…

Nakonec se ale Everton zvýšení skóre dočkal. Po přihrávce Colemana se trefil z voleje asi z osmi metrů Lukaku – 4:2! Tomu to ale nestačilo a vsítil svůj čtvrtý banán. Na ten mu efektní i efektivní patičkou/zadovkou přihrál Barkley – 5:2! A hroťákovo zrychlení proti stoperům soupeře, kteří měli v době přihrávky k míči blíže, to byl zážitek. Okamžitě po sedmé brance v zápase naposledy vystřídal i Bournemouth, Afobe vyměnill Pugha. Tím branky neskončily – Arter si narazil s Kingem, první střelu zastavila tyč, (Williams se mezitím srazil s Colemanem) osmička hostů ještě stihla míč na čáře a z bezprostřední blízkosti vsítila – 5:3. Robles reklamoval míč mimo hrací plochu, ale branka platila. Ještě před ní Lukaku našel pěkně Mirallase, ale ten nezvládl složité zpracování. Nezvládnuté přečíslení dva na jednoho ze strany domácích předcházelo šesté brance. U té si odkopem připsal asistenci Mori. Barkley míč zpracoval, přesprintoval obránce, udělal kličku Borucovi a poslal míč do prázdné branky – 6:3. Radoval se ještě před kopnutím do meruny.. Poslední akci zápasu byl trestný kop hostů, ale Wilshere poslal míč přímo do Roblesovy náruče. Poté již rozhodčí mač ukončil…

Jak tedy utkání zhodnotiti? Bournemouth má v obraně opravdu problémy. Ale po snížení v 70. minutě na 3:2 jsem už moc nevěřil a i když Robles dostal tři branky, tak tým podržel. Nakonec je šestka pro hosty krutá. Muž zápasu? Těžko jmenovat někoho jiného než Lukaka, ač především McCarthy hrál hodně dobře.

Ještě názory trenérů.

Koeman: „Lukaku je hroťák světové třídy. Zlepšuje se, ale to nejlepší na něm je, že je efektivní. Jeho zakončování patří opravdu do špičky. Konečný výsledek je opravdu zvláštní, po takové první půli. Trochu jsme ubrali, ale musím pochválit Bournemouth, který ve druhém poločasu hrál fakt dobře. Byl to skvělý zápas pro fandy, pro mě tedy ne, ale jsou to tří body a šestkrát jsme skórovali. Musíme se nyní poučit z chyb, které jsme udělali.“

Howe: „Bránění nám moc nešlo. Museli jsme se ve druhé půli srovnat s vedením Evertonu. Odhodlání a snaha nás dostala zpět do zápasu. Zaplatili jsme daň za efektivní zakončování Evertonu před brankou.“

P. S. K dobrému výkonu útočné fáze Evertonu se na hostování přidal i Niasse. Vždy potěší, když hráč Toffees zavěsí proti RS. (Hull – RS 2:0)

Branky: 1., 30., 82. a 85. Lukaku, 24. McCarthy, 90+4. Barkley – 59 a 70. King, 90. Arter

Diváci: 39 026

Rozhodčí: Mike Jones