Tottenham Hotspur – Everton 3:2

05/03/2017 0 Od Javor

Koeman utkání nezvládl takticky a Everton tak přišel o ligovou neporazitelnost v roce 2017. Domácí nastoupili beze zeměny v porovnání s posledním zápasem proti Stoke. Hosté udělali jednu změnu, Barry nahradil Lookmana.

První vzrušení přinesl trestný kop domácích po faulu kapitána Barryho na Alliho, ale Eriksen trefil zeď. Z protiútoku se do nebezepčné pozice dostal Lukaku, ale při kličce Vertonghenovi jaksi zapomněl míč za sebou, takže ani nevystřelil. V další minutě chtěli domácí penaltu po zákroku Bainese na Walkera, ale obránce Tottenhamu se hodil na zem sám, nakonec z toho byl jen roh. Spurs pokračovali v mírném tlaku, střelu domácího Daviese zblokoval Barry. Hosté zahrozili přihrávkou na Toma Daviese, ale tomu odkopl míč od tkaniček skluzem Dier, v minulosti hráč evertonské juniorky. Stejný hráč zkoušel vysunout Lukaka, ale přehnal razanci své přihrávky.

A poté se zápas dočkal první branky. Kane se dostal kousek za vápnem do situace „když nevíš, co s míčem, tak vystřel“ a překvapil chybujícího Roblese, který tohle měl chytit – 1:0. Druhý souboj stejných hráčů o chvilku později, když Kane pěkně zakombinoval s Eriksenem, přešel přes tři hráče Evertonu, ale španělský brankář vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a donutil domácí desítku ho trefit. Tottenham začal utahovat šrouby, Walker našel přihrávkou mezi třemi soupeři Eriksena, ale ten střelou na vzádlenější tyč síť nenašel. První žlutou kartu zápasu viděl Gana za faul na Bena Daviese, předtím Wanyama trefil tyč, následná dorážka Kanea mimo již byla z ofsajdu. Po nějaké době ale předvedl něco dopředu konečně i Everton, Lloris měl plné ruce práce s Barkleyho nebezpečným centrem zprava. Lukaku o chvilku později nezpracoval centr zleva od Barryho, ale asi byl v ofsajdu.

Ben Davies pokračoval v aktivním výkonu, svým centrem našel hlavu Eriksena, který ještě chtěl sklepnout pro Kanea, ale míč skončil vedle. Útočné choutky po minulém kole má i Gana, jeho akci ukončil odkopem do ruk vlastního brankáře Dier. Tottenham tak vyhrál půli zaslouženě a Everton mohl mluvit o štěstí, že prohrával jen o gól.

Oba týmy do druhé periody nastoupili beze změn a první šanci druhé půle měl na starosti Alli, umně skryl svou hlavičku, ale Robles se u své pravé tyče zaskočit nenechal. Z dalšího útoku se k zakončení dostal Vertonghen a vypálil pěkně levačkou, španělský brankář vyrazil na roh. A poté zvýšili domácí náskok. Robles vyhodil míč na Schneiderlina, ale ten ho nečekal, okamžitě byl o míč obrán Dembélém a následovala přihrávka Alliho doleva na Kanea. Ten v disciplíně „sám na brankáře“ obvykle vyhrává – 2:0. Obecně se v zápase směrem dopředu snažil hlavně Barkley, ale nebylo těžké pro obranu domácích ho zastavit. V 63. minutě došlo k dvojímu střídání, Davies a Barry uvolnili místo Mirallasovi a McCarthymu.

Everton ale přece jen začal být aktivnější směrem dopředu. Slušně se snažil Coleman, který si svým průnikem vynutil faul na Dembélém, který viděl žlutou kartu. Z trestného kopu ale nic nebylo. Na druhé straně zkusil zaútočit na hat-trick Kane, ale jeho střelu Williams zblokoval. V 77. minutě začali střídat i domácí, Wink vyměnil Dembélého. A hned poté bylo sníženo. Zafungovala belgická spolupráce. Mirallas přihrál Lukakovi, Vertonghen podklouzl a ač si Lloris na míč sáhl, tak střela hroťáka prošla do sítě – 2:1! Následně Kane opět nevsítil ze slušné šance a Everton začal tlačit. Valencia vystřídal Gueyeho a najednou do velkého vápna domácích létaly nebezpečné centry. Evertonu Kane hat-trick nedal, musejí mu stačit dvě branky, ale když byl v poslední minutě střídán Janssenem, tak si vyslechl ovace vestoje. Ještě předtím málem srovnal Valencia, když přehlavičkoval vybíhajícího Llorise po prodloužení Lukaka, ale branku netrefil.

To ale nebylo konečné skóre. Na trestný kop Winkse od autové čáry si naběhl Alli (obrana zaspala) a lehkým dotykem jen prodloužil míč za záda Roblese – 3:1. Everton odpověděl okamžitě, Valencia zblízka snížil opět na rozdíl jediné branky po centru Barkleyho zprava – 3:2! V závěru utkání již jen dostal žlutou kartu Williams za faul na Jannsena a poté již byl zápas ukončen.. Utkání nabídlo vysokou kvalitu, vítězství domácích je zasloužené, celkově byli lepší. Everton může být spokojen s výkonem ve druhé půli.

Branky: 20. a 56. Kane, 90+2. Alli – 81.  Lukaku, 90+3. Valencia

Karty: Dembélé – Gueye, Williams

Tottenham Hotspurs: Lloris – Dier, Alderweireld, Vertonghen – Walker, Wanyama, Dembélé (78. Winks), Davies – Eriksen (87. Moussa Sissoko), Alli – Kane (90. Janssen)

Everton FC: Robles – Coleman, A. Williams, Mori, Baines – Schneiderlin, Gueye (82. Valencia), Barry (65. McCarthy) – Davies (64. Mirallas), Barkley – Lukaku

Diváci: 31 962

Rozhodčí: Michael Oliver