Preview: Tottenham Hotspur – Everton

03/03/2017 0 Od Riči

Everton stojí před velkým testem. Status nejlepšího ligového celku roku 2017 bude hájit na půdě Spurs. Pochettinovi svěřenci druhým rokem po sobě atakují čelo tabulky.

Toffees v Premier League naposledy prohráli 19. prosince, což řečí čísel představuje pěknou šňůru devíti zápasů. Na druhou stranu rovněž Tottenham do nového roku vkročil správnou nohou, tedy aspoň v rámci anglické nejvyšší soutěže (lepší formou se chlubí jen Everton). Vypadnutí z Evropské ligy s Gentem bylo překvapením.

Nedělní rivalové praktikují podobný styl hry a spoléhají na kanonýra v útoku. Romelu Lukaku i Harry Kane nastříleli 17 branek a se Sánchezem z Arsenalu jsou nejlepší ligovými střelci. Trochu si přihraju polívčičku, když napíšu, že dle mého Lukaku má větší potenciál než Kane.

Ronald Koeman vysekl Pochettinově týmu poklonu, když ho označil za vzor. Argentinský manažer z Tottenhamu vypiplal špičkové mužstvo se zářnou budoucností. Mladí a kvalitní hráči jsou v klubu zavázáni dlouholetými smlouvami a nerozptylují je zaječí úmysly. K dokonalosti chybí pouze pevnější nervy v rozhodujících utkáních.

Před týdnem Spurs dovedl k výhře 4:0 nad Stoke City autor hattricku Harry Kane. Sestava byla následující: Lloris – Dier, Alderweireld (49. Wimmer), Vertonghen (66. Winks) – Walker, Davies – Wanyama, Dembélé – Eriksen, Alli – Kane (86. Son). Menší bolístka trápí Tobyho Aldweirelda a o jeho startu rozhodne zdravotní test před výkopem. Slabinou kádru by mohl být levý ofenzivní bek Davies, první volba Danny Rose zůstává na marodce.

Základní jedenáctka Evertonu vyvolává pár otazníků. Protože bude důležité ovládnout střed pole, nabízí se nasazení defenzivnějšího Jamese McCarthyho na úkor Toma Daviese. Talentovaný středopolař by si mohl místo udržet, pokud Koeman přejde k rozestavení se třemi stopery. Jedenáctka s dvěma středními obránci bude znamenat start Kevina Mirallase, Ademolovi Lookmanovi se poslední kolo proti Sunderlandu příliš nevyvedlo.

Ze zranění kotníku se po dvou měsících zotavil Dominic Calvert-Lewin a říká si o zápasovou nominaci. Bešićův návrat je reálný až koncem března.

Co: Tottenham Hotspur FC – Everton FC, 27. kolo Premier League
Kdy: 5. 3. 2017 od 14:30 SEČ
Kde: White Hart Lane, Tottenham, Londýn (kapacita: 36 284)
Rozhodčí: Michael Oliver