Everton – Hull City 4:0

19/03/2017 0 Od Javor

Tygři? Spíše neškodná koťátka. Nebylo třeba je moc krotit.

Jagielka pokračoval ve středu obrany a Barkleymu s Lukakem pomáhal v útočení Calvert-Lewin, zjevně jeden z oblíbenců Koemana. Za hosty samozřejmě nemohl být v nominaci k zápasu Niassé, který tam hostuje právě z Evertonu.

A jeho nasazení do základní sestavy se vyplatilo. Barkley našel za obranou Daviese, ten se rozhlédl a asi metr před brankovou čarou přihrál ke vzdálenější tyči. Calvert-Lewin s uklizením míče do brány ze čtyř metrů neměl problém – 1:0! Everton i nadále pokračoval v útoku, ale ze střel Barkleyho a Lukaka nic nebylo. V polovině půle mohli domácí zvýšit, ale centr na Calverta-Lewina (který by jinak hlavičkoval do prázdné kysny) byl moc dlouhý a přihrávka Daviese na Lukaka byla do ofsajdu, gól tedy belgickému útočníkovi nemohl být uznán. Ve 30. minutě přišel na hřiště nuceně Barry, protože zraněný Schneiderlin nemohl pokračovat. Francouzova absence je odhadnuta na několik týdnů. K zakončení hlavou se o chvíli později dostal i Ashley Williams, ale hodně zblízka Jakupoviće v bráně hostů nepřekonal. Za hosty obstaral největší šanci první půle Clucas, těsně přestřelil.

Zastřelování Lukaka pokračovalo i po pauze, ale tentokrát ještě mířil vedle. Hned poté vystřídal Mori dobře hrajícího Calverta-Lewina. Následně vytáhl nejlepší zákrok utkání Jakupović, když vytáhl míč ze své pravé šibenice opět po střele Lukaka. Poté dostal žlutou kartu Ashley Williams a Davies byl v týmu hostů vystřídán Grosickim. Ti zahrozili střelou Robertsona, ta ale trefila boční síť. V 73. minutě byl vyloučen za faul Huddlestone, prošlápnutý kotník Toma Daviese vůbec nevypadal dobře, takže radši byl vystřídán Valenciou. A šlo o povedenou výměnu. Narazil si s Lukakem, jeho přihrávku zpracoval ukázkově na prsa a prostřelil brankáře k bližší tyči – 2:0! V posledních deseti minutách si vzal slovo Barry, nejdřív dostal svou obvyklou žlutou kartu a následně se málem zapsal do listiny střelců, míč šel nad břevnem po přihrávce Barkleyho opravdu těsně.

Hosté využili další dvě možnosti střídat, Diomandé vystřídal Hernándeze a Elmohamady Markoviće. Konec utkání si pro sebe ukradl Lukaku. Valenciova česká ulička byla výstavní, takže Belgičan pouze prvním dotekem poslal míč pod brankářem – 3:0! A v poslední akci zápasu vystihl dlouhou malou domů, udělal kličku Jakupovićovi a vsítil do prázdné – 4:0! Osamostatnil se tak v soutěži o krále střelců, přičemž nutno poznamenati, že zraněný Kane z Tottenhamu, jeho největší konkurent, má teď opravdu jiné starosti. Snaha o postup do Evropské ligy tak úspěšně pokračuje.

P. S. Juanu Mirallas povýšil v pátek do pozice staršího bratra, proto jeho otec nebyl nominován k zápasu.

Branky: 9. Calvert-Lewin, 77.Valencia, 90+1. a 90+4. Lukaku

Karty: ŽK: Barry, Williams, ČK: Huddlestone

Everton FC: Robles – Baines, Jagielka, Williams, Coleman – Schneiderlin (30. Barry), Barkley, Davies (76. Valencia), Gueye – Calvert-Lewin (57. Mori), Lukaku

Hull City: Jakupović – Robertson, Maguire, Ranocchia, Davies (64. Grosicki) – Elabdellaoui, Marković (88. Elmohamady), Huddlestone, N’Diaye – Clucas, Hernández (83. Diomandé)

Diváci: 39 248

Rozhodčí: Paul Tierney