Preview: Liverpool – Everton

31/03/2017 0 Od Riči

„Nevidím důvod, proč bychom se měli bát Liverpoolu,“ prozradil na tiskové konferenci manažer Ronald Koeman.

Po několika letech je síla obou mužstev přibližně na stejné úrovni. Sedmý Everton ztrácí na čtvrtý Liverpool šest bodů a v prospěch Toffees hraje skvělá momentální forma. Od nového roku v lize nenajdete lepší mužstvo.

Liverpool odstartoval sezónu ve velkém stylu a nátlakový fotbal Jürgena Kloppa slavil úspěch. Němec i s několika pochybnými kopáči v sestavě dlouho setrvával na čele tabulky. Klopp ale podcenil náročnost ostrovního fotbalu a v zimních měsících doplatil na dřívější neochotu operovat se širším kádrem. Dostavila se únava a výsledkem je boj o čtvrté místo, které v konkurenci Arsenalu a Manchesteru United (či ještě někoho dalšího?) není samozřejmostí.

LFC bude postrádat jednoho dobrého středopolaře Adama Lallanu a jednoho průměrného středopolaře Jordana Hendersona. Šanci na start má tak legendární driblér Lucas, kroutící poslední půlrok desetiletého angažmá v klubu. Chybí pochopitelně také marod Daniel Sturridge.

Náladu v táboře Evertonu trochu srazila reprezentační přestávka. Přání k brzkému uzdravení směřují k Seamusovi Colemanovi, jenž bude zlomeninu nohy léčit šest až devět měsíců. Zraněné koleno Ramira Funese Moriho si vyžádá operaci a Argentinec si už do konce sezóny nezahraje. Pro sobotní zápas Colemana nahradí Mason Holgate a Funese Moriho zastoupí kapitán Jagielka. Ve zbytku ročníku potom šanci dostanou i mladící z úspěšné U23 – stoper Matthew Pennington a pravý obránce Jonjoe Kenny.

Střední obrana ve složení Jagielka, Williams a její omezená pohyblivost by mohly být onou Achillovou patou Evertonu, zvlášť když soupeř vyrukuje s útočným triem Mané, Firmino, Coutinho. V záložní řadě navíc tempu nemusí stíhat Gareth Barry, jehož start se při absenci Schneiderlina a McCarthyho rovná jistotě. Kdo v ofenzivě doplní Barkleyho a Lukaka je též otázkou. Rozhodne se mezi Mirallasem a Calvertem-Lewinem.

Podaří se konečně zlomit 17,5 let starou kletbu Anfieldu? Prvního apríla zní jako vhodné datum.

Předpokládaná sestava – Liverpool: Mignolet – Clyne, Matip, Lovren, Milner – Wijnaldum, Can, Lucas – Mané, Firmino, Coutinho.

Předpokládaná sestava – Everton: Robles – Holgate, Jagielka, Williams, Baines – Barry, Gueye, Davies – Barkley, Mirallas – Lukaku.

Co: Liverpool FC – Everton FC, 30. kolo Premier League
Kdy: 1. 4. od 13:30 SEČ
Kde: Anfield, Liverpool (kapacita: 54 074)
Rozhodčí: Anthony Taylor