Everton – Leicester City 4:2

10/04/2017 0 Od Javor

Návrat domů -> výhra za tři body. Jednoduchá rovnice, která vystihuje skvělou domácí bilanci.

Schneiderlin se uzdravil natolik, že se posadil na lavičku Barry. A kdo si z diváků sednul pozdě, ten si uškodil.

První útok Evertonu se svou typickou energičností vedl Mirallas (celou akci začal Holgate autovým vhazováním na Lukaka, který přihrál právě Mirallasovi), míč mu po faulu soupeře utekl, ale pouze k Daviesovi. Ten obehrál obránce a zvládl i přehodit vybíhajícího Schmeichela – 1:0! Blonďatá šestadvacítka tak poslala svou přihlášku do soutěže o nejrychlejší ligovou branku sezony. Ale Lišky také umí rychlé branky – Gray rychle a pěkně potáhl míč středem, přihrál do oblasti levého obránce, kde se Baines jaksi nevyskytoval a Slimani zahrál Roblesovi na housle – 1:1. To se psala čtvrtá minuta. A v desáté již hosté vedli. Kousek za vápnem, ale dost ze strany, se dostal k trestnému kopu Albrighton – a míč skončil ve vzdálenější šibenici. Těžko říci, zda to byl úmysl nebo spíše centr, ale každopádně to byla pěkná branka – 1:2. Trestňáku předcházel faul Pennigtona na Vardyho. Tohle jde za Roblesem..

Po hektické desetiminutovce byl trochu čas na vydechnutí a domácí to využili k náporu. Z centrů Bainese a Mirallase nic nebylo, stejně jako z přihrávky Lukaka na Barkleyho. Ale když se belgický hroťák dostal k míči, tak se již skóre měnilo. Prohozené role přece jen oběma svědčí více, tentokrát evertonská osmička centrovala zprava a úřadovala Lukakova hlava – 2:2! Nutno pochváliti i skvělé načasování náběhu mezi oba obránce. Po srovnání se mírně zajiskřilo, Bainesovi faul na Albrightona ještě prošel bez karty, ale o chvilku později už byl žlutý kartónek ukázán, dokonce dvakrát, Mirallas se jaksi nepohodl s Huthem. Everton pokračoval v náporu, po přihrávce Barkleyho střílel srazil střelu Gueyeho na roh Huth a Barkley pokračoval v pálení šancí. Tentokrát šel sám na Schmeichela, ale dánský brankář souboj zoči voči vyhrál a vyrazil míč na roh. To ale bylo vítězství Pyrrhy (dříve Pyrrhovo vítězství), protože z něj zavěsil ostrostřelec Jagielka, když mu míč na hlavu posadil z rohu Mirallas – 3:2! První půle skončila udělením žluté karty pro Bainese za faul na Andyho Kinga. Pro neutrály parádní první půle, fandové Leicesteru si asi tolik nepískali.

První střelu druhé půle si vzal na starost aktivní Mirallas, ale našel přímo rukavice Schmeichela. Ale co mu včera šlo, to byly rohy. Tentokrát našel centrem na vzdálenější tyči Lukaka a ten střelou ke vzdálenější tyči zvýšil z malého vápna na rozdíl dvou branek – 4:2! Málem zavěsil už kapitán Jagielka, ale ten se musel pro tento zápas spokojit jen s jedním vsítěním. Okamžitě následovalo dvojí střídání v dresu hostů, když Graye nahradil Mahrez a Musa Vardyho. Čtvrtou žlutou kartu mače viděl v ruce rozhodčího Andy King za faul na Gueyeho. Z poslední dvacetiminutovky stojí za zmínku jen dvě střídání a šance Hutha. Barry vyměnil Schneiderlina a Ulloa vystřídal Albrightona. A právě po faulu na Ullou měl velkou šanci Huth, ale jeho hlavičku skvěle vyrazil Robles a před dorážejícím hráčem hostů byl míč odkopnut.

Sedmá domácí ligová výhra v řadě, to už něco znamená. A v sobotu odpoledne by, při veškerém uznání k Burnley, měla přibýt osmá. Zároveň tak Craig Shakespeare poprvé ochutnal prohru, zcela v souladu s dílem svého jmenovce a předchůdce, který psal pětiaktové hry. A ke kapitánovi jedna zajímavost – zatímco teď skóroval dvakrát během týdne, tak na stejný počet branek spotřeboval předtím téměř 900 dnů.

Branky: 1. Davies, 23. a 57. Lukaku, 41. Jagielka – 4. Slimani, 10. Albrighton

Karty: Baines, Mirallas – Huth, A. King

Everton FC: Robles – Pennington, Jagielka, Holgate, Baines – Gueye, Schneiderlin (73. Barry), Davies – Mirallas, Lukaku, Barkley

Leicester City: Schmeichel – Amartey, Benalouane, Huth, Chilwell – Gray (61. Mahrez), A. King, Drinkwater, Albrighton (78. Ulloa) – Slimani, Vardy (61. Musa)

Diváci: 39 573

Rozhodčí: Bobby Madley