Preview: Everton – Burnley

14/04/2017 0 Od Riči

Dokáže Everton využít tristní formy Arsenalu a zabojovat o šestou příčku? Tak zní hlavní hádanka posledních pěti kol ligového ročníku 2016/17.

Fazónu Toffees na Goodison Parku, která prostřednictvím sedmi ligových výher v řadě vybízí k respektu, přijede otestovat nováček z Burnley. Svěřenci Seana Dychea se po roce vrátili mezi anglickou elitu, a i přes papírové předpoklady směřují k záchraně. Momentálně okupují bezpečné 12. místo s 36 body, na mužstvo s nejnižším rozpočtem z Premier League jde o velmi slušnou vizitku.

Co ale Everton zajímá, jsou venkovní zápasy Burnley. Na hřištích soupeřů Burnley vydolovalo pouze čtyři remízy: pochopitelně na Manchesteru United, dále v Hullu, Sunderlandu a před týdnem v Middlesbrough. Síle Clarets vězí na Turf Moor, o čemž se v říjnu přesvědčil i Everton, když tam prohrál 1:2.

Everton spěje k naplnění předsezónního cíle, čímž bylo sedmé místo. Náskok na osmý West Brom je desetibodový, a tak by Blues už neměl uniknout návrat do pohárové Evropy (sedmé příčka by byla bez pohárů, jen pokud Leicester vyhraje Ligu mistrů).  Mezi sedmým a šestým místem je však zásadní rozdíl, co se týče nasazení do Evropské ligy. Aby si sedmý celek z Premier League zahrál hlavní fázi Evropské ligy, musí zdolat dvě předkola, přičemž do soutěže vstupuje už na konci července, tři týdny před startem ligového ročníku.

Šesté mužstvo bude nasazenou rovnou do skupinové fáze, jež začíná v září. Asi nepřekvapí, že před momentálně šestý Arsenal by se rád dostal i manažer Ronald Koeman. Arsenal a Everton mají stejně bodů, změří síly ve vzájemném střetnutí, nicméně třeba brát v potaz, že Gunners odehráli o dvě kola méně. Toffees však rovněž mohou poskočit na vyšší pozici na úkor Manchesteru United. Tak či tak, i sedmé místo by bylo vynikajícím počinem.

Do sestavy Evertonu se po trestu za brankařskou vložku na Old Traffordu vrací Ashley Williams. Místo ve stoperské dvojici mu uvolní mladík Matthew Pennington. Jinak Ronald Koeman nebude mít příliš důvodů měnit základní sestavu. Snad jen za příznivého stavu by se šance z lavičky mohli dočkat mladíci Jonjoe Kenny, Ademola Lookman či Dominic Calvert-Lewin, U23 hraje další zápas až příští týden. Mimo hru nadále zůstávají Funes Mori, Coleman, Bešić, McCarthy, Bolasie a Lennon.

Burnley se uzdravila rekordní posila Steven Defour, belgický středopolař přišel do klubu v létě z Anderlechtu za £8m. O start útočníka Jóhanna Gudmundssona se rozhodne až před výkopem. S určitostí budou chybět dlouhodobí marodi Kevin Long a Dean Marney. Osobně se doporučuji zaměřit se brankaře Toma Heatona. Odchovanec Red Devils patří k nejlepším brankařům letošního ročníku a na kontě má nejvíce úspěšných zákroků (120).

COYB!

Co: Everton FC – Burnley FC, 33. kolo Premier League
Kdy: 15. 4. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Mark Clattenburg