Moshiriho revoluce v plné parádě: Pickford a Klaassen hráči Evertonu

15/06/2017 0 Od Riči

Tomu se říká začátek přestupního období! Everton v jeden den dotáhl příchod brankaře Jordana Pickforda ze Sunderlandu za 25 milionů liber (v závislosti na výkonnostních bonusech se částka může navýšit o dalších pět milionů liber) a záložníka Davyho Klaassena z Ajaxu za 23,6 milionu liber. Oba hráči podepsali smlouvu do roku 2022.

Třiadvacetiletý Pickford momentálně pobývá v Polsku, kde zítra v bráně anglického výběru zahájí mistrovství Evropy do 21 let. Na turnaji mu tak o novém působišti může poreferovat ode dneška spoluhráč Mason Holgate.

„Everton je skvělý a velký klub, naskytla se mi jedinečná příležitost,“ uvedl 1,85 metru vysoký odchovanec Black Cats, který v tamějším prvním týmu debutoval v lednu 2016 a v právě skončené sezóně odchytal 29 ligových zápasů. Ač Sunderland sestoupil, Pickford si držel výkonnostní laťku na vysoké úrovni a šla na něj chvála ze všech stran. Jak si poradí s přesunem do lepšího celku, ukáže jenom čas. I přes obrovskou investici ale má předpoklady být vydařeným podpisem. Nyní je nejdražším fotbalistou v historii Evertonu.

Spokojenost s první letní posilou neskrýval manažer Ronald Koeman: „Jordan je velmi talentovaný hoch, jenž je hladový po úspěchu. To velmi vítáme a už se nemůžeme dočkat, až mu v následující sezoně pomůžeme s progresem.“

Everton prostřednictvím Farhada Moshiriho, vlastníka největšího podílu v Evertonu, dneškem výrazně naznačil své plány proniknout mezi anglickou elitu. Historie světového fotbalu zná pouze dva dražší brankaře než je Pickford. Za Gianluigiho Buffona Juventus poslal v roce 2001 Parmě 32,5 milionu liber (53 milionů eur) a za Edersona Benfika před týdnem obdržela od Manchesteru City 35 milionů liber (40 milionů eur).

Ještě v ten samý den, kdy si Pickford zapózoval s oranžovým brankářským dresem, Koeman získal vytouženého kreativního záložníka. Moshiri mu za 23,6 milionu liber pořídil čtyřiadvacetiletého krajana z Ajaxu.

Davy Klaassen si prošel slavnou akademií amsterdamského celku a v A-týmu debutoval ve svých 18 letech, přičemž natrvalo se do něj prosadil o dva roky později. Za Ajax odehrál celkem 163 zápasů a vstřelil 49 branek. Jinak výborný ročník 2016/17 zakončil nepovedeným finálem Evropské ligy, v němž mladý celek podlehl Manchesteru United 0:2.

Klaassen na rozdíl od Pickorda patří do seniorské reprezentace, za Oranjes odkopal 14 utkání a vsítil čtyři góly. „Prošel jsem zázemí zde v Evertonu a mám ze všeho dobrý pocit. S Ronaldem Koemanem jsem hovořil již před pár týdny. Chtěl jsem, aby se přestup uskutečnil. Je pro mě těžké opustit Ajax, cítím však, že jsem udělal správný krok.

Hraji na pozici ofenzivního záložníka a rád si nabíhám do vápna. Také umím přitvrdit hru a není mi cizí presink po celých 90 minut,“prozradil mistr Eredivisie z let 2012, 2013 a 2014.

„Jsem rád, že jsme ulovili Davyho,“ naznačil Ronald Koeman. „Je mu sice jen 24 let, ovšem má řadu zkušeností, umí dávat i připravovat branky a též dokáže být lídrem. Poslední dvě sezóny navlékal v Ajaxu kapitánskou pásku.“