Mošírího revoluce pokračuje, část 2: Michael Keane a Sandro Ramírez hráči Evertonu

03/07/2017 0 Od Javor

Dobré věci přicházejí ve dvojicích – čínské přísloví.

Jsou věci, na které si člověk zvykne snadno. Třeba na koupi nadprůměrných až špičkových hráčů do vašeho oblíbeného klubu na začátku přestupového období. 4 takové posily – a to je teprve třetí červenec? Evertonians si musí mnout oči a pak ruce..

Koeman a spol. nezaháleli. Pryč je minulost, kdy se musela obrátit každá libra dvakrát. Manažer ukázal na posily, vedení je přivedlo, hráči podepsali dlouhodobou smlouvu. Tak to má být. A kdože to zatoužil od příští sezóny poslouchat rozkazy ryšavého Nizozemce?

Vezmeme-li to dnes chronologicky, tak nejdříve byla posílena útočná část. Z Málagy přišlo za 5,2 milionu liber (některé zdroje uvádějí částku o 50 tisíc liber vyšší) rychlonohé lehkonohé křidélko (které je schopno hrát i hroťáka) Sandro Ramírez. O něj mělo velký zájem i Atlético Madrid, ale to je postiženo zákazem přestupů. Když se do věci vložil Everton a nijak se netajil ochotou výkupní klauzuli zacálovat, tak nebylo o čem. A jak Španěl charakterizuje sám sebe jako hráče?

„Mou silnou stránkou je střílení branek. To je pro tým vždy užitečné a doufám, že tím pomůžu. Má hra je o pohybu bez míče, snažím se nalézat volný prostor a hodně makat. Myslím si, že je to v Premier League výhoda.“

Rodák z ostrova Gran Canaria prošel známou barcelonskou akademií a v Málaze strávil pouze minulou sezonu, kdy v 31 zápasech překonal brankáře šestnáctkrát. Doma hýčká i dvě zlaté medaile za vítězství v lize právě s Barcelonou. Smlouva byla podepsána na čtyři roky.

O něco později byl posílen střed obrany. Z Burnley přestoupil Michael Keane za 25 milionů liber, přičemž s bonusy může částka vyšplhat až na 30 mega. Tam odchovanec Úček strávil tři sezóny. A jak charakterizovat jeho minulou sezónu? No, řekněme, že z Burnley je do reprezentace cestá dlouhá, ale Keane to zvládl a připsal si na jaře své první dva mače v dresu se svatojiřským křížem. Hoch se nijak netají faktem, že kývnutí na nabídku Evertonu ovlivnily hodně dva faktory. Prvním je fakt, že Koeman sám byl stoper, tudíž ví hodně o tom, jak by měla tato pozice být hrána. A ze svého hostování v Leicesteru zná současného ředitele fotbalových operací Evertonu Steva Walshe. Ale již dejme slovo nové posile:

„Everton jsem v minulé sezoně hodně sledoval a myslím si, že můj styl vyhovuje způsobu, který chtějí Toffees hrát. Je mi teprve 24, takže jsem na stopera v Premier League poměrně mladý. Doufám, že se pod Koemanovým vedením budu zlepšovat.“

Michael Keane podepsal smlouvu na pět let.