Deulofeu zpátky v Barce, Onyekuru hráčem Evertonu

30/06/2017 0 Od Riči

Barcelona uplatnila opci na zpětný odkup Gerarda Deulofea, který na Goodison Park přestoupil před dvěma lety. Modré barvy naopak bude oblékat, tedy nejprve až za rok, talentovaný útočník Henry Onyekuru.

Deulofeu poprvé zamířil do Evertonu před sezónou 2013/14 a zásluhou povedeného hostování zanechal dobrý dojem. Proto manažer Roberto Martínez v létě 2015, kdy měl šanci hráče získat na trvalý přestup, neváhal. Barcelona dostala 4,3 milionu liber, přičemž v transferu byla zakotvena dva roky trvající opce na zpětný odkup.

Tuto možnost Katalánci využili v poslední červnový den, zprávu oznámili prostřednictvím svého oficiálního webu. BBC informuje, že částka za přestup se pohybuje kolem 10,6 milionu liber. Na Camp Nou třiadvacetiletý křídelník zabojuje o místo v sestavě nového trenéra Ernesta Valverdeho. Okamžitý prodej nepřipadá v úvahu, jelikož podle dřívější dohody ho Barcelona může zpeněžit nejdříve za rok.

Deulofeu za Toffees odehrál 36 zápasů v základní sestavě a do dalších 39 zasáhl z lavičky. Gólů vstřelil osm a na 19 jich přihrál. S příchodem Ronalda Koemana si moc fotbalu neužil, a tak na jaře zvolil hostování v AC Milán. Po klubových povinnostech si s radostí odjel plnit ty reprezentační do Polska na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. V Krakově dnes večer povede Španěly jako kapitán do finále proti Německu.

Jinou novinou je podpis velmi talentovaného útočníka. Henry Onyekuru se v nedávno skončené sezóně stal s 22 góly nejlepším střelcem belgickém ligy a nyní si vysloužil angažmá v Evertonu, jenž za něj klubu KAS Eupen zaplatil 7 milionů liber, jak zní neoficiální odhady (opět BBC).

Dvacetiletý Nigerijec však ještě zůstane za Lamanšským průlivem. Hlavně kvůli nesplněným podmínkám pro vydání pracovního povolení stráví rok na hostování v Anderlechtu, kde se mu naskýtá možnost okusit Ligu mistrů.

V belgickém KAS Eupen působil dva roky, předtím se od 13 let fotbalově vzdělával v katarské Aspire Academy. Před měsícem debutoval v nigerijské seniorské reprezentaci.

175 centimetrů vysoký Onyekuru může nastoupit na všech postech v útoku, nejlépe se ale cítí na levé straně. Obránce zlobí jeho rychlost a vedení míče.