Finále CEE Cupu: Burnley – Everton 1:3

27/07/2017 0 Od Javor

Budoucnost je modrá.

Nejprve osvětlení pro ty, kteří neví, co je CEE Cup. Pořádá ho před sezonou Sparta a šlo již o sedmý ročník tohoto dorosteneckého turnaje. Tentokrát ale bylo finále čistě anglické a v podstatě derby, protože Burnley, které ve skupině vyřadilo Spartu, je od modrého města celkem kousek.

Protože bylo dětské odpoledne, tak pivo jste si mohli koupit pouze nealkoholické. Ale to nevadí, dobře jsem si sedl. Vedle mě totiž seděl táta jedné evertonské naděje, tak jsme se dali do řeči, když viděl, že mám na sobě tmavěmodrý dres. Pyšně mi ukazoval na svém mobilu, jak syn hraje… A umí střílet branky? O tom potom.

Everton šel do zápasu nepochybně jako favorit, i kvůli tomu, že měl v kádru nejlepšího střelce turnaje, šestnáctiletého Simmse, nákup z Manchesteru City. Ten samozřejmě nastoupil v základní sestavě, parťáka v útoku mu dělal nejlepší hráč turnaje, tedy Anthony Gordon. Čestný výkop finále provedla britská velvyslankyně a ochotnická herečka Jan Thompsonová, která si na to vzala lodičky a přiznala, že kdysi byla permanentkářkou Tottenhamu. Burnley překvapivě nenasadilo od začátku jejich nejlepšího střelce Fowlera.

První poločas

Hned z prvního útoku mohl Everton skórovat, po přihrávce Gordona zleva se k míči dostal Simms, ale merunu špatně trefil a pumlíč k nejlepšímu brankáři turnaje Bruceovi sotva doskákal. Burnley občas zahrozilo a nákop na hroťáka Croppera musel řešit včasným vyběhnutím Defreitas-Hansen. A hodně práce po celou první půli měl s Jumeauem (asi nejlepším plejerem Burnley v prvním poločase) levý obránce Evertonu Duke-McKenna.

V desáté minutě hezky pronikl po levé straně Gordon, ale Simmse zradilo zpracování na prsa a zpětnou přihrávku na Kerra (nákup z Chelsea) z brankové čáry nezvládl. O chvilku později po trestném kopu vznikl závar před brankou Burnley, ale nakonec rozhodčí odpískal útočný faul. Těsně před první brankou zápasu pěkně vypálil Samms a Defreitas-Hansen měl v brance Evertonu co dělat, aby míč zkrotil.

Ale to se povedlo a z protiútoku již bylo otevřeno skóre. Dlouhý nákop v Austrálii narozeného stopera Ouzounidise prodloužil hlavou Simms na Warrena, ten přesprintoval obránce a prostřelil Bruce na zadní tyč – 0:1! A právě s jeho tátou jsem se bavil před utkáním, ten si dal krátký běh na tribuně tam a zpět.

O dvě minuty později bylo ještě veseleji, dlouhý nákop Kerra našel Simmse, ten míč nijak nezpracovával a ranou z první gólmana z hranice velkého vápna zkrátka prostřelil – 0:2! Třetí dlouhý nákop, tentokrát na Gordona, již nevyšel, Bruce byl u míče o krok dřív.

Další zajímavou střelu předvedl Scully, ale placírka z cca 25 metrů byla nepovedená. Burnley začalo hodně hrát dopředu, kapitán Younger ve slibné pozici špatně hlavou trefil centr Allana-Mereditha z trestného kopu. O tvorbu hry se v dresu hostí staral směrem dopředu hodně Gordon, hrál něco mezi hrotem, podhrotem a tvůrcem hry. V podstatě to bylo klasické spárování malého a velkého v útoku, když tým hraje na dva vepředu.

Simms následně přehrál stopera Wilsona, ale opět ho zradilo zakončení a vyšla z toho jen taková skákavá žblabuňka. O jeden útok později dvojice Kerr-Žuk vymyslela hezké zakončení pro Gordona, ale ten chtěl dávat do prázdné a míč mu byl ukopnut na roh. O dvě minuty později se opět Gordon tentokrát ke střele dostal a Mpofu jeho ďahu srazil na břevno. Z následného zámku nic nebylo.

Pokud Burnley hrozilo v útoku, tak obvykle z dlouhých autů hroťáka Croppera. S těmi si ale obrana Evertonu poradila. Do konce prvního poločasu stojí za zmínku již jen žlutá karta pro Wilsona, která mohla klidně být červená.

Druhý poločas

Druhou půli odstartovalo Burnley dvojím střídáním, přišli McNeil a Fowler. A tak se šlo aspoň za snížením. První pozdrav poslal směrem na bránu Evertonu právě Mcneil, gólman kryl. Ten ve své aktivitě pokračoval trestným kopem, ale centr prošel netečovaný asi dva metry vedle tyče.

Co předvedli směrem dopředu Toffees? Gordonova střela zblokována po průniku Simmse a Žukovo sklepnutí hlavou skončilo jen u stoperů Burnley. Na druhé straně se blýskl hezkou hlavičkou Younger, ale Defreitas-Hansen v klidu kryl. Další šanci měli domácí poté, co Ouzounidis přišel o míč v soboji s Fowlerem a Woodsovu střelu musel brankář vyrazit na roh. Špatný poločas odehrál kapitán Moore, třikrát přišel o míč a pokaždé to dost hořelo.

Těsně před první brankou předvedl ukázkové zadrbání Gordon, když místo přihrávky doprava zcela volnému Corkeovi poslal míč Simmsovi, kterého stopeři stačili zdvojit – a bylo po šanci.

Pak již Burnley zaslouženě snížilo. Fowler se dostal k odraženému míči po přihrávce rukou svého spoluhráče a se zakončením z malého vápna neměl problém – 1:2. Z další akce hlavičkoval opět Fowler, brankář kryl. Dvoubrankové vedení ale bylo brzy obnoveno. Následující akci si za rámeček Egan nedá.

Jeho odkop zachytil Gordon, tentokrát se rozhodl správně a posunul míč doleva na Warrena. Tomu se s pomocí teče právě pravého obránce Burnley podařilo prostřelit brankáře Bruce, opět ke vzdálenější tyči – 1:3! Tátovi Warrenovi se začaly lesknout oči. Ve zbytku zápasu se utkání již jen dohrávalo, bez nějakého většího vzruchu.

Shrnutí

Cestou ze stadionu jsem prohodil pár vět s tátou Warrenem, říkal, že je na syna pyšný (nepřekvapivě) a shodli jsme se, že důležité byli, že Everton potřetí zavěsil tak rychle po snížení Burnley.

Co k výkonu Evertonu na turnaji říci závěrem? Po bezbrankové remíze s týmem z Makedonie udělili hoši v modrém soupeřům dva kanáry, celkově vyhráli turnaj se skóre 15:1, což ve čtyřech zápasech jde. Fungovala obrana, i ve finále hrála stoperská dvojice Collins – Ouzonidis solidně.

P. S. Úryvky z tištěného programu ohledně Evertonu: „Největšími úspěchy klubu jsou (…) a 1 celkový triumf v Poháru mistrů evropských zemí. Od mladíků v modrobílých dresech nemůžeme na našem turnaji čekat top fotbalovou kvalitu.“

Druhá věta byla do angličtiny přeložena takto: „We can expect nothing other than top football quality from the youths in blue and white jerseys as they compete in our tournament.“

Branky: 17. a 77. Warren, 19. Simms – 74. Fowler

K: Wilson

Burnley: Bruce – Mpofu, Wilson, Younger (C), Egan – Samms (85. Taylor), Mupariwa, Woods (pouhých 15 let), Jumeau (56. Kershaw) – Allan-Meredith, Cropper. Trenér: Danny Cadamarteri (ex EFC)

Everton: Defreitas-Hansen – Duke-Mckenna, Coolins, Ouzounidis, Moore (C) – Warren (90+2. Anderson), Kerr, Scully, Žuk (65. Corke) – Simms (89. McKeown), Gordon. Trenér: Paul Tait