Everton – Ružomberok 1:0

27/07/2017 0 Od Riči

Everton na prahu nové sezóny neohromil, dobře organizovaný Ružomberok v rámci 3. předkola Evropské ligy porazil 1:0. Nerozehranost favorita byla patrná.

Manažer Ronald Koeman zvolil rozestavení 4-3-3, které bylo nejčastěji využíváno v přípravných zápasech. Z posil si soutěžní debut odbyl stoper Keane, pravý obránce Martina, střední záložník Klaassen. Wayne Rooney si premiéru v modrém dresu zopakoval po dlouhých patnácti letech, nastoupil na postu středního útočníka.

Třicetimilionový brankař Jordan Pickford zůstal stejně jako Holgate a Sandro Ramírez pouze na lavičce náhradníků. Všichni tři totiž po účasti na červnovém ME fotbalistů do 21 let dostali delší dovolenou a do letní přípravy se zapojili až před dvěma týdny. V nabité konkurenci se do zápasové nominace nevešli mladíci Kenny, Connolly a Dowell i o poznání zkušenější McCarthy, Bešić a Lennon.

První větší závar přišel v 8. minutě po hrubce ružomberského kapitána Kružliaka, který svůj odkop nešikovně poslal na vlastní bránu. Vyběhnuvší gólman Macík musel míč odvracet úderem z odbíjené.

Everton se podle očekávání brzy chopil taktovky, v útoku ale postrádal nápad či moment překvapení.

Hostující defenziva musela zpozornět až kolem třicáté minuty. Ve dvou slepených akcích měl prsty Dominic Calvert-Lewin. Nejprve na pravém křídle vybojoval míč a předložil ho Rooneymu, jehož zakončení bylo spíše jemné pohlazení balonu. Bývalý hráč Sheffieldu United si následně ve vápně narazil Klaassenovi, třepala se však jenom boční síť.

Ve 38. minutě chybující Williams vyslal do protiútoku Erika Daniela, pokus z dálky Stekelenburg vyrazil na roh. Po další nepřesnosti v rozehrávce Toffees zastavila akci soupeře nedovolená hra rukou.

Nevýrazný první poločas uzavřel svou střelou aktivní Calvert-Lewin, Macík bez problémů zasáhl.

Na startu druhé části Klaassen hlavičkoval vedle. Poté to konečně aspoň občasně začalo šumět v hledišti, tedy konečně na modré straně.

Mirallasovu tvrdou ránu zastavil před brankovou čáru Kružliak, dobrou pasáž domácích ale vzápětí přerušila šance Ružomberoku ze standardní situace. Ján Maslo, pravděpodobně v ofsajdovém postavení, hlavičkou orazítkoval břevno.

V 61. minutě se Koeman rozhodl oživit hru. Ze hřiště se poroučel Calvert-Lewin a premiérového startu za Everton se dočkal Sandro Ramírez, který zaujal pozici na samém hrotu. Svou aktivitou přinesl okamžité oživení.

Velmi vítaná padla v 65. minutě. Na svědomí ji měl kapitán Leighton Baines, jenž se za vápnem opřel do odraženého míče z rohového kopu a s pomocí teče od protivníka otevřel skóre – 1:0. O šest minut později si Mirallas připravil palebnou pozici v šestnáctce a Ružomberok zachránil skvělý Macík.

V 85. minutě trestuhodně pohrdl velkou příležitostí střídající Lačný, osamocen na penaltovém puntíku nasměroval volej pouze do Stekelenburgových rukavic. Everton na závěrečné minuty nasadil mladíky Lookmana s Daviesem, druhý gól ale nevstřelil. Na Slovensko tak pocestuje s výhrou 1:0.

Branky: 65. Baines

ŽK: 54. Kupec, 79. Haskić (oba Ruž.)

Everton: Stekelenburg – Martina, Keane, Williams, Baines – Klaassen (86. Davies), Gueye, Schneiderlin – Calvert-Lewin (62. Ramírez), Rooney, Mirallas (82. Lookman)

Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak, Kupec – Takáč (72. Kostandinov), Qose, Kochan – Daniel, Haskić (83. Lačný), Gal-Andrezly (88. Gerec)

Rozhodčí: Georgi Kabakov (Bul.)

Diváci: 32 124 (pro rekonstrukci byla uzavřena část hlavní tribuny)