Friendly Preview: Everton – Sevilla

05/08/2017 0 Od Riči

V generálce na Premier League Everton v nedělním odpoledni přivítá Sevillu, čtvrtý tým loňské španělské ligy a trojnásobného vítěze Evropské ligy v letech 2014 až 2016.

Toffees zvládli nástrahy třetího předkola Evropské ligy a po dvou jednobrankových výhrách nad Ružomberokem se o postup do základní skupiny střetnou s Hajdukem Split.

Ještě před souboje s Chorvaty ale bude na soutěžním programu Premier League, která pro Everton začne v sobotu 12. srpna domácím kláním se Stoke City. Přátelské utkání se Sevillou má ještě více poodhalit, jak pokračují přípravy na ostrý start ligové sezóny.

Po dvojzápase s Ružomberokem se nejčastěji kritizovalo pomalé tempo hry. Je pravda, že přímočarost chyběla, ovšem nakolik to bylo vinou absence schopností hráčů s manažerem a nakolik za to mohla taktika, nelze s přesností určit. Ač osobně bych se přiklonil k taktickým důvodům.

Protože se jedná o generálku, nelze čekat, že se oproti duelu pod Tatrami výrazně obmění sestava. Určitě se ale dostane aspoň na pár hráčů, kteří do předkola Evropské ligy nezasáhli, respektive zasáhli pouze na pár minut – Holgate, Kenny, Bešić, McCarthy, Barry, Lennon, Lookman.

Sevilla loni skončila na čtvrtém místě španělské La Ligy a dokráčela do osmifinále Ligy mistrů, kde ji vyřadil Leicester City. V předcházejících sezónách dosáhla na unikátní zápis, když třikrát za sebou ovládla Evropskou ligu.

První soutěžní zápas odehraje 16. srpna na půdě istanbulského Basaksehiru v rámci závěrečného předkola Ligy mistrů a tři dny nato vstoupí do La Ligy.

Andalusané si přes léto prochází značnými změnami. Eduardo Berizza nahradil na trenérském postu Jorgeho Sampaoliho, jenž po roce v klubu přijal nabídku vést argentinskou reprezentaci. Ještě větší problémem však může být odchod sportovního ředitele Monchiho, strůjce sevillského úspěchu, který proslul výborných čichem na hráče. Jeho dalším působištěm se stalo římské AS.

Sevillu rovněž opustil krajní záložník a opora posledních let Vitolo, za 36 milionů eur zamířil do Atlética Madrid. Inkasované peníze a navrch další z rozpočtu byly minuty na koupi Simona Kjaera (Fenerbahce), Sébastiena Corchii (Lille), Évera Banegy (Inter Milán), Guida Pizarra (Tigres), Luise Muriela (Sampdoria), Jesúse Navase a Nolita (oba Manchester City).

Kromě posil si pozornost žádají tahouni loňského mužstva jako jsou brankař Rico, středopolař N’Zonzi a útočník Ben Yedder.

Los Rojiblancos (červeno-bílí) nepřicestovali do Anglie jen ke střetnutí na Merseyside. V sobotu podlehli Southamptonu 0:2, přičemž trenér Berizza nasadil do poločasů téměř dvě rozdílné jedenáctky. Podobný tah se předpokládá i na Goodison Parku.

Stařičký domov Evertonu letos slaví 125. narozeniny. K této příležitosti bude během sezóny pořádáno mnoho doprovodných akcí a jedna taková je v plánu už v neděli. Blues nastoupí ve speciálních dresech.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice O2 Fotbal.

Co: Everton FC – Sevilla FC, přátelské utkání
Kdy: 6. 8. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)