O základní skupinu EL s Hajdukem Split

04/08/2017 0 Od Riči

Everton se o postup do základní skupiny Evropské ligy utká s Hajdukem Split. První zápas bude hostit 17. srpna Goodison Park, odveta v Chorvatsku je na programu týden poté.

Souboj s třetím týmem uplynulé sezóny chorvatské ligy určil dnešní los ve švýcarském Nyonu. Everton byl v osudí mezi nasazenými celky.

Zatímco Toffees úspěšně zvládli 3. předkolo Evropské ligy s Ružomberokem, Hajduk do soutěže naskočil už ve druhém předkole, v němž vyřadil Levski Sofia po výhrách 1:0 doma a 2:1 venku. V dalším kole si poradil s Brondby IF, když po bezbrankové remíze v Dánsku zvítězil před zraky vlastních fanoušků 2:0.

Klub, který založili chorvatští studenti ve známém pražském pivovaru U Fleků v roce 1911, se letos kvalifikoval do předkol Evropské ligy už pojedenácté v řadě. Do základní skupiny naposledy prošel v sezóně 2010/11, kde následně v konkurenci Zenitu Petrohrad, Anderlechtu a AEK Atény skončil na posledním čtvrtém místě.

V aktuální ročníku chorvatské ligy má zatím na kontě dvě výhry a jednu remízu.

Pro Everton bude důležité připravit si náskok do odvety, protože příznivci Hajduku umí na 35 tisícovém stadionu Poljud vytvořit doslova pekelnou atmosférou. O tu se stará zejména Torcida Split, nejstarší ultras skupina v Evropě s datem vzniku v roce 1950.

Svěřence Ronalda Koemana tak čeká pořádně těžký vstup do nové sezóny, v srpnu se zapotí:

Ne 6. 8. Přátelský zápas Sevilla (d)
So 12. 8. Premier League 1. kolo Stoke City (d)
Čt 17. 8. Evropská liga 4. předkolo, 1. z. Hajduk Split (d)
Po 21. 8. Premier League 2. kolo Manchester City (v)
Čt 24. 8. Evropská liga 4. předkolo, 2. z. Hajduk Split (v)
Ne 27. 8. Premier League 3. kolo Chelsea (v)