Preview: Manchester United – Everton

16/09/2017 0 Od Riči

Debakl v Itálií rozsvítil všechna možná varovná světýlka, Everton se bude snažit rehabilitovat na Old Trafford. Když už ne body, fanoušci žádají aspoň propocené dresy.

Od června se vědělo, že úvod sezóny bude velmi náročný. Los nadělil do cesty momentálně snad to nejlepší z Anglie a letní přestavba kádru si pochopitelně žádá čas.

Ani ty nejčernější prognózy však nepředpovídaly, že k utkání 5. kola Premier League na půdě Manchesteru United Everton pocestuje po třech prohrách v řadě s celkovým skórem 0:8 a – co je ještě více znepokojující – po třech tristních výkonech.

V oněch třech zápasech hráči Evertonu vystřelili na bránu pouze třikrát, což tak asi shrnuje trápení na hřišti. Dobrá organizace obrany je minulostí, přechod do útoku pro změnu svým tempem připomíná lenochodí závody a až na výjimky není vidu ani slechu po bojovnosti.

Manažer Koeman vzal čtvrteční ostudu na sebe, to, co viděl, ho prý hluboce trápí. I proto na páteční večer svolal schůzku s těmi zkušenějšími z kádru. Myslet si, že se vše obrátí k lepšímu už v neděli, by bylo naivní. Na druhou stranu povedené utkání, ať už by skončilo jakýmkoliv výsledek, by dodalo potřebou vzpruhu do následujících čtyř zápasů, které všechny Everton odehraje na domácí půdě s papírově slabšími soupeři.

Podle Koemana si krizová situace žádá zodpovědnost od zkušenějších borců. V Manchesteru tedy nečekejme v základní sestavě Kennyho, jenž podle Nizozemce ještě není připraven, a také ani Daviese, jenž oproti loňské sezóně ztratil spontánnost a trochu se trápí.

Manchester United přes léto výrazně posílil kádr na třech klíčových postech. Střed obrany vyztužil talentovaný Victor Lindelöf, za něhož může Benfica obdržet až 40 milionů liber. O párník lépe začali svá angažmá v červeném dresu dvě jiné posily – středopolař Nemanja Matić (Chelsea – 40 milionů liber) a Romelu Lukaku, za něhož i s bonusy může na Goodison Park putovat 90 milionů liber. Bývalé útočné eso Evertonu stihlo nastřílet v novém týmu šest gólů v šesti startech.

Svěřenci Josého Mourinha jsou po čtyřech ligových kolech na první příčce tabulky, body ztratili jen před týdnem za remízu 2:2 ve Stoke. Náladu si ale spravili během úterního večera, kdy před vlastními fanoušky nadělili tři branky Basileji a stylově oslavili návrat do Ligy mistrů.

Everton nadále postrádá zraněné Colemana, Funese Moriho, McCarthyho, Bolasieho a Barkleyho. United ve zmíněném souboji s Basilejí přišli o klíčového muže Paula Pogbu, který na marodce doplnil Marcose Roja a Zlatana Ibrahimoviće. Po téměř půlroční pauze by už měl být k dispozici levý obránce Luke Shaw.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 1.

Co: Manchester United FC – Everton FC, 5. kolo Premier League
Kdy: 17. 9. 2017 od 17:00 SEČ
Kde: Old Trafford, Manchester (kapacita: 75 643)
Rozhodčí: Jonathan Moss