Manchester United – Everton 4:0

18/09/2017 0 Od Javor

Z náročného ligového čtyřboje má Everton jediný bod a skóre 1:10 (o prohře 0:3 v Bergamu nemluvě). Takto by to teda nešlo, soudruzi.

Co chtěl Everton na Old Trafford hrát? No, vzhledem k přítomnosti pěti obránců a tří štítů v základní sestavě to je asi jasné. Jenže přišel brzký gól..

Pro neutrálního fanouška byl pěkný. Roh byl rozehrán na Matiće, jehož přihrávku podél velkého vápna vzduchem proměnil Valencia v ukázkový halfvolej. Trefená šibenice velmi svátečního střelce nedala Pickfordovi šanci – 1:0. Domácí pokračovali po vsítění v náporu, ale bez šancí, Everton se snažil o brejky, aspoň občasné. A z jednoho mohl vyrovnat. Rashford si žádal penaltu po pádu v pokutovém území, ale hosté rychle přenesli hru na druhou stranu a po přihrávce Martiny zprava pálil Rooney okamžitě – a těsně vedle pravé tyče. Škoda, slušná šance. A jak vypadá zahozená stoprocentní šance? Bývalý hráč Evertonu Lukaku ji předvedl. Dostal se do situace, kdy byl na penaltě sám před brankářem, zkoušel zakončit ke vzdálenější tyči, ale netrefil. V další příležitosti stejný hráč nepřešel přes Jagielku. Ve zbytku poločasu pokračoval tlak domácích s občasným zahrozením od hostů, ale již bez větších šancí. Do šaten se tak šlo s nejtěsnějším rozdílem ve skóre.

Z první akce druhé půle mohlo a mělo být srovnáno. Davies prošel hezky, udržel míč proti Baillymu a zakončení vyšlo zblízka na Rooneyho. Španělský brankář vyrazil na roh. Bez debaty klíčový zákrok mače. Everton byl určitě aktivnějším celkem prvních 10 minut druhé půle a neproměnil další slušnou šanci na vyrovnání. Sigurdsson zvládl projít mezi třemi protihráči, dostal se sám před de Geu, ale ani on ho neprostřelil. To již byl na hřišti Lingard, když vystřídal Rashforda. O chvilku později dostal první žlutou kartu zápasu Williams, když hasil Pickfordovu chybu. Po Sigurdssonově nevyužité šanci málem platilo ono otřepané „nedáš-dostaneš“. Trestný kop z hranice velkého vápna poslal Mata do tyče. Následně Sandro vystřídal Daviese.

Nyní už zase přebral otěže zápasu Manchester United. Lingard přestřelil, Matić vedle, mezi to se vešla Sandrova střela zblokovaná Baillym. Po vystřídání Gany Calvertem-Lewinem a Maty Herrerou spadl v pokutovém území Evertonu Lingard, píšťalka opět zůstala němá. V 82. minutě Rooneyho vystřídal Mirallas a o chvilku později dostal žlutou kartu Bailly za tvrdý faul. No a v poslední desetiminutovce přišly ty zbývající branky. Williams uklouzl s míčem uprostřed míče, Fellaini rozehrál na Lukaka, který nahrál Mchitarjanovi. Ten se ze sedmi metrů nemýlil – 2:0. Dvě minuty poté byl střelec branky vystřídán Martialem. Trefil se i Lukaku. Jím zahrávaný trestňák skončil na zdi, ale ten se dostal k Matićovi, jeho centr prodloužil na zadní tyč hlavou Lingard a belgický hroťák střelou ze čtyř metrů zavěsil – 3:0. To nebylo vše. Sandro vystřelil hezky, ale de Gea míč za sebe nepustil. Naopak na druhé straně rozhodčí posoudil přísně ruku Schneiderlina a na puntík tentokrát ukázal. Martial poslal Pickforda na druhou stranu – 4:0.

Do reprezentační pauzy zbývají čtyři zápasy dome se slabšími soupeři. Chytíme se?

Branky: 4. Valencia, 83. Mchitarjan, 90. Lukaku, 90+2. Martial z penalty

Karty: 82. Bailly – 63. Williams

Manchester United FC: de Gea – Valencia, Bailly, Jones, Young – Fellaini, Matić – Mata (77. Herrera), Mchitarjan (87. Martial), Rashford (61. Lingard) – Lukaku

Everton FC: Pickford – Keane, Jagielka, Williams – Cuco Martina, Schneiderlin, Gueye (76. Calvert-Lewin), Baines – Davies (66. Sandro), Sigurdsson – Rooney (82. Mirallas)

Rozhodčí: Andre Marriner

Diváci: 75 042