Everton – Sunderland 3:0

21/09/2017 0 Od Riči

Blues ukončili nelichotivou sérii čtyř proher v řadě. Na Goodison Parku tříbrankovou výhrou vyprovodili z 3. kola Ligového poháru Sunderland.

Obě mužstva se rozhodla, že do utkání vymění sponzory na dresu za logo Bradley Lowery Foundation, nadace podporující děti postižené zhoubným nádorem adenokarcinom, jíž založili rodiče Bradleyho Lowery, bohužel už zesnulého fanouška fotbalu s obrovským srdcem.

Ronald Koeman se rozhodl pošetřit své opory, a tak Pickford, Jagielka, Baines a Rooney usedli pouze na tribunu vedle uzdravujícího se Colemana. Volno dostali i Schneiderlin s Mirallasem. Sigurdsson a Gana zaujali místa na lavičce náhradníků.

Změnou bylo rovněž rozestavení. Trenérský tým se rozhodl pro rozestavení 4-3-3, velmi využívané v předsezónní přípravě. Proti silnějším oponentům v ostrém provozu ho Koeman asi ještě používat nechce.

V základní sestavě se poprvé v dresu Evertonu objevil Jonjoe Kenny, dvacetiletý talent zaujal post pravého obránce. Druhého beka obsadil přes nohu hrající Holgate. Na lavičce se mimo jiné objevili Lookman a Niasse.

Druholigový Sunderland postavil od úvodní minuty bývalé Toffees Jacka Rodwella, Darrona Gibsona a Jamese Vaughana. Právě posledně jmenovaný měl na svědomí první šanci zápasu, obral o míč Bešiće a vystřelil mimo.

Po nudnější první dvacetiminutovce se Everton začal probouzet. Mušku ladili Vlašić a dvakrát Sandro Ramírez. Zajímavější byl jeho pokus z trestného kopu, který brankař Steele vyrazil. Otevírací gól nabídla až 38. minuta. Po ose Holgate, Vlasić, Klaassen se trochu se štěstím dostal balon ke Calvertovi-Lewinovi, jenž prokázal dobrou techniku  v zahuštěném prostoru, když si hbitě vytvořil střeleckou pozici a skóroval placírkou – 1:0.

Everton vedení zdvojnásobil po osmi minutách druhé půle po akci, jakou fanoušci chtějí vídat častěji. V rychlém brejku Sandro ideálně vysunul Calverta-Lewina a ten podruhé předvedl perfektní zakončení. Steela překonal ranou pod břevno – 2:0.

Po hodině hry měl hrdina večera blízko k hattricku, jenže jeho hlavička po Klaassenově centru skončila na tyči. Následně zkoušel  štěstí z dálky Sandro, ale opět nepřesně.

Calvert-Lewin byl za ovací vystřídán v 66. minutě, nahradil ho Oumar Niasse. Za dalších sedm minut dostal šanci Lookman, ze hřiště se poroučel Sandro Ramírez, a aby to bylo kompletní, v 81. minutě Lennon naskočil za Vlašiće.

Všichni novicové byli oživením a jeden z nich se dokonce dočkal branky. Nejdříve však solidní příležitost zahodil Vaughan, až v 83. minutě Bešić získal míč, Davies poslal centr do vápna, který si na prsa zpracoval Niasse a pohotovým zakončením zaknihoval první trefu v dresu Evertonu – 3:0.

Everton se dočkal kýženého vítězství, před sobotním ligovým duelem s Bournemouthem se jedná o potřebnou vzpruhu. Za své výkony si pochvalu zaslouží Calvert-Lewin, Davies a Vlašić, dále Kenny za bezproblémový debut a také Niasse za branku. Naopak trochu zklamal Bešić a dvojice Sandro-Klaassen bude evidentně potřebovat čas, aby se aklimatizovala na ostrovní fotbal.

Později večer se losovalo čtvrté kolo Ligového poháru (neboli Carabao Cupu), Everton čeká výjezd na půdu Chelsea. O datu duelu se ještě rozhodne.

Branky: 38. a 53. Calvert-Lewin, 83. Niasse

ŽK: Gibson (Sun.)

Everton: Stekelenburg – Kenny, Williams, Keane, Holgate, Davies, Bešić, Klaassen, Vlašić (81. Lennon), Calvert-Lewin (66. Niasse 66), Ramírez (73. Lookman)

Sunderland: Steele – Love, Jones, Koné, Matthews, Rodwell (55. McManaman) Gibson, Ndong, Honeyman (63. Williams), Vaughan, Gooch

Rozhodčí: Oliver Langford

Diváci: 23 593