Everton – Bournemouth 2:1

24/09/2017 0 Od Javor

Niasse je momentálně jediný útočník Evertonu, který je schopen dávat branky. Proti Bournemouthu dva kousky stačily na otočení a výhru.

Keane s Jagielkou ani na lavičce, Williams a Holgate v základu na pozicích stoperů. Tak rozhodl Koeman. V dresu hostů se od začátku představil exEFC Gosling a v útoku posila pro novou sezónu, bývalý hroťák Spurs Defoe.

Do první žluté karty zápasu (Schneiderlin za faul na Surmana) stojí za zmínku snad střela Calverta-Lewina hlavou po centru Bainese, ale skončila nad břevnem. Everton měl mírný tlak, Sigurdsson byl aktivní, leč nějaké šance nepřicházely. A právě Defoe měl na starosti první střelu hostů, Pickford kryl. Sigurdssonovi v aktivitě sekundoval právě Calvert-Lewin, ale tím klady hasly. První půle byla opravdu dietní chod, z obou stran. Přispěla k tomu i neodpískaná penalta pro domácí, když Rooney dostal do obličeje od stopera Francise. Sudí Atkinson ale nenašel odvahu ukázat na puntík. Tím zajímavé situace v první půli skončily.

Druhá půle začala brankou. Daniels přihrávkou od levé autové čáry našel Kinga, který si víceméně za nezájmu domácí obrany navedl míč na osmnáct metrů a střelou k pravé tyči Pickfordovy branky otevřel skóre zápasu – 0:1. A brzy to mohlo být o dvě, ale Defoe nepřehodil vyběhnutého brankáře. Poté přišlo zásadní dvojstřídání. Rooneyho vystřídal nezvykle brzy Niassé a Klaassena Davies. Ten okamžitě dostal žlutou kartu za ostrý skluz. Skákavou střelou se prezentoval Gosling, následně poté málem Everton vyrovnal. Po centru zprava hlavičkoval Holgate, ale za Begoviće zaskočil jeden z jeho obránců. Další dvoustřídání přišlo v 75. minutě, hroťák Defoe opustil hřiště a nahradil ho Afobe. V dresu domácích odešla Martina a přišel Kenny.

Hned poté bylo srovnáno. Davies hezkou přihrávkou našel Niassého, ten zvládl udržet jednokrokový náskok na obránce a Begoviće v brance doslova propálil – 1:1! Brzy již Everton vedl, ale také zvládl dostat žlutou kartu. Kdo si myslí, že obojí zařídil senegalský hroťák, tak získává dva bludišťáky. Nejdřív karta, poté branka. A opět v tom měl prsty Davies. Jeho rána byla zblokována ke vzdálenější tyči, první střelu Niassého ještě brankář vyrazil, na druhou ze dvou metrů již neměl nárok – 2:1!

V poslední desetiminutovce již jen Bournemouth dvakrát střídal (Steve Cook za Kinga a Mousset za Akého) a velmi dobrou šanci na zvýšení náskoku neproměnil Calvert-Lewin po přihrávce Kennyho. V nastaveném čase byla žlutá karta odpuštěna Bainesovi za stažení Ibeho a naopak za protesty ji vyfasoval Stanislas.

Ještě nikdy nebyla výhra nad Bournemouthem tak cenná…

Branky: 77. a 82. Niassé – 49. King

Karty: 15. Schneiderlin, 56. Davies, 80. Niassé – 90+6. Stanislas

Everton FC: Pickford – Martina (76. Kenny), Holgate, Williams, Baines – Gana, Schneiderlin, Klaassen (55. Davies) – Rooney (55. Niassé), Calvert-Lewin, Sigurdsson

AFC Bournemouth: Begović – Smith, Francis, Aké (83. Mousset), Daniels – Ibe, Gosling, Surman, Stanislas – King (79. S. Cook) – Defoe (75. Afobe)

Rozhodčí: Martin Atkinson  Diváci: 38 133