EL Preview: Everton – Apollon Limassol

27/09/2017 0 Od Riči

Ligové klání s Bournemouthem patřilo do škatulky povinných vítězství, souboj Evropské ligy s Apollonem Limassol tam třeba zařadit jakbysmet.

Everton v úvodním vystoupení skupiny E pohořel v Itálii, před dvěma týdny schytal od Atalanty tříbrankový výprask, a tak ve čtvrtek večer bude muset být stoprocentní, aby si výrazně neztížil postup do vyřazovací fáze evropské soutěže.

Důležitost utkání si je dobře vědom manažer Ronald Koeman, který na tiskové konferenci prohlásil, že hodlá nasadit nejsilnější možnou sestavu. Výběr však bude mít poněkud zúženější. Kromě dlouhodobých marodů Colemana, Funese Moriho, McCarthyho, Bolasieho a Barkleyho budou kvůli zdravotním problémům ještě minimálně proti Apollonu chybět stopeři Keane a Jagielka, k nimž třeba započítat také Niasseho. Probuzený útočník totiž nefiguruje na soupisce Evropské ligy. V době, kdy se odevzdávala, nebyl součástí prvního týmu.

Jako před každým zápasem letošní sezóny i tentokrát fanoušky zajímá, kdo obsadí post pravého obránce. Jelikož Mason Holgate při početné absenci kolegů vytvoří stoperskou dvojici s Williamsem, Koemanovým favoritem zůstává Cuco Martina. Šanci ale rovněž vyhlíží Jonjoe Kenny, který minulý týden poprvé nastoupil za Everton v základní sestavě a v sobotu svým střídáním pomohl otočit nepříznivý vývoj střetnutí s Bournemouthem.

O víkendu se po nástupu z lavičky ještě výrazně blýskl Tom Davies. Bude zajímavé sledovat, zda tento energický záložník rozbije Koemanovu frankofonní a stabilní středovou dvojici Schneiderlin-Gana. Na samém hrotu se potom objeví jiný anglický talent Dominic Calvert-Lewin. Přesnými míči by ho měli zásobovat zkušení Rooney a Sigurdsson, či snad nebojácný novic Nikola Vlašić.

Vzhledem k nedostatku zdravých stoperů je možné, že se do osmnáctičlenné zápasové nominace premiérově dostane Morgan Feeney, osmnáctiletý kapitán výběru Toffees do 23 let.

Komu to vlastně Everton čelí? Loňskému třetímu celku kyperské ligy a úřadujícímu vítězi tamějšího poháru. Klub, jenž se v názvu a znaku pyšní řeckým bohem Apollónem, byl založen v roce 1954. Za tu dobu třikrát opanoval kyperskou ligu (1991, 1994, 2006) a letos se potřetí prokousal nástrahami kvalifikace Evropské ligy a zajistil si místenku ve skupinové části. V té zatím čeká na výraznější průlom, v sezóně 2013/14 nasbíral čtyři body a rok později jen tři.

Apollon stejně jako Everton neprožívá nikterak oslnivý start do aktuálního fotbalového ročníku, ve třech ligových kolech jednou vyhrál a dvakrát remizoval. O víkendu si podělil body za výsledek 1:1 s městským rivalem AEL a stejný výsledek uhrál i v prvním utkání Evropské ligy s Lyonem. S francouzským celkem přitom vyrovnával až v samém nastavení.

Podle posledních zpráv hodlá trenér a bývalý profesionální brankař Sofronis Avgousti na Goodison Parku pošetřit několik klíčových hráčů. Kypřané se na hřišti nejčastěji prezentují velkou bojovností, presinkem a snahou o kombinační fotbal, slabší jsou naopak po taktické stránce a ve srovnání s ostatními třemi týmy skupiny budou vždy zaostávat v kvalitě kádru.

Apollon se na Merseyside představil pouze jednou v historii. Před 25 lety v rámci prvního kola Poháru vítězů pohárů utrpěl debakl 1:6 od Liverpoolu.

Co: Everton FC – Apollon Limassol FC, Evropská liga – základní skupina E, 2. hrací den
Kdy: 28. 9. 2017 od 21:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Tamás Bognar (Maď.)