Everton – Apollon Limassol 2:2

29/09/2017 0 Od Riči

Doma neporazíme ani nejslabší tým skupiny…

Na pravé obraně pokračoval Kenny, zato domácí lavička byla opravdu skvostná. Tentokrát se do základu probojoval i Sandro. Nicméně hrát i proti Kypřanům s trojicí Davies-Gana-Schneiderlin v základu, to překvapilo nejednoho.

Z prvních deseti minut není o čem psát, o to překvapivější pak byl úvod druhé desetiminutovky. Zatímco Rooney ve velkém vápně soupeře Pickfordův výkop nezpracoval, tak Sardinero na druhé straně si vedl lépe. Willamsův odkop se dostal jen k Maglicovi a jeho přihrávka zprava právě na Sardinera byla pěkná. Španělské křídlo se zakončením ze šesti metrů nemělo problém, zvlášť, když Kenny a Holgate na sebe jen koukali – 0:1. O několik minut později trestný kop ze slibné pozice poslal Allan jen do zdi. Apollon utahoval šrouby, kapitán Vasiliou se předvedl pěknou ránou z 25 metrů, která ale naštěstí netrefila zařízení. Pak ale předvedl hrubku Yuste. Poslal malou domů brankáři Valeovi, který s ní ale jaksi nepočítal a Rooney, jenž byl u míče nejdřív, poslal merunu z malého vápna do prázdné kysny – 1:1! Je nutno ocenit i dobré napadání Sandra.

Everton se po vsítěné brance dostal psychicky nahoru, po akci Kennyho a Daviese se k zakončení dostal Sigurdsson, ale jeho nůžky nebyly umístěny nebezpečně, byť zařízení trefil. Málem se vykoupil Williams, když přešel s míčem přes dva hráče a nahrál Rooneymu, ale jeho střela mírně minula branku. Asi nepřekvapí, že se více hrálo směrem dopředu po straně kapitána Bainese, po jedné jeho příhře se k míči dostal Davies, ale střela mu nebyla umožněna. Šance hostů? Yuste hlavičkoval mírně nad po rohu. Další střelu domácích si vzal na starost Sandro, opět po přihrávce Bainese. Asi největší šanci od vyrovnávací branky měl Davies, který povedenou ranou velmi dobře protáhl brankáře hostů Valeho. Ale ten v souboji obstál. Poločas skončil střelou Sigurdssona z trestňáku, Vale opět zakročil.

Druhý poločas začal střídáním, Vlašić vyměnil Ganu. Chorvat na sebe hned upozornil zasobčením, když v 54. minutě zakončil sám místo přihrávky volnému Daviesovi. Rooneyho střela nad předešla prvnímu střídání hostů, Schembri vystřídal Jakoliše. Poté se Everton ujal vedení. Rooneyho přihrávka byla ztečována k Sigurdssonovi, který poslal krásnou kolmici na Vlašiće. Ten se dostal za obranu a zakončil k bližší tyči – 2:1. Ihned poté Koeman dvakrát střídal, stáhl Sandra s Daviesem a poslal na hřiště Calverta-Lewina s Klaassenem. Everton se následkem vedení stáhl a Kypřané přejali iniciativu. V 74. minutě dostal jedinou žlutou kartu zápasu Yuste za faul na Rooneyho. Několik rohů obrana domácích odvrátila, pak Santana vystřídal Sacchettiho a Zelaya Vasilioua. Hosté měli tlak, ale o ten je trochu obralo vyloučení, Roberge projel kolíky záda Calvert-Lewina. Ale přece jen vyrovnali. Centr z trestného kopu zleva poslal Pedro a stoper Yuste, který nahrál Rooneymu na první gól, hlavičkou k tyči zavěsil – 2:2.

Přesto ale Everton mohl a měl vyhrát. Vlašićův centr zleva našel na malém vápně Calverta-Lewina, kterému se ale z takovéto blízkosti podařilo trefit brankáře. A místo aby šel po odraženém míči, tak si radši dal hlavu do dlaní. Tahle neproměněná gólová šance stála Everton vítězství…

Branky: 22. Rooney, 66. Vlašić  – 13. Sardinero, 88. Yuste

ŽK: 74. Yuste

ČK: 86. Roberge

Everton FC: Pickford – Kenny, Holgate, Williams, Baines – Gana (47. Vlašić), Schneiderlin, Davies (67. Klaassen) – Sigurdsson – Sandro (67. Calvert-Lewin), Rooney.

Apollon Limassol FC: Vale – Pedro, Yuste, Roberge, Vasiliou (83. Zelaya) – Allan, Sachetti (77. Santana), Saldanha – Jakoliš (61. Schembri), Maglica, Sardinero.

Rozhodčí: Tamás Bognár

Diváci: 27 034