Everton – Burnley 0:1

01/10/2017 0 Od Riči

Dvacet minut živelného fotbalu uťala Hendrickova branka, po níž se Everton propadl do dobře známé trýzně plné nudy a nepřesností. Burnley si z Goodison Parku odváží výhru 1:0.

Ronald Koeman se odhodlal k rozestavení se dvěma útočníky Calvertem-Lewinem a Niassem. Na stranách čtyřčlenné zálohy naskočili Vlašić a Sigurdsson, na Rooneyho tedy zbylo jenom místo na lavičce náhradníků. Do obranné řady se vrátil uzdravený Keane a také Martina, naopak posazen byl Holgate a Kenny se nevešel do zápasové nominace.

Skóre se poprvé mohlo (a mělo) měnit už v šesté minutě. Calvert-Lewin na půlící čáře obral o míč stopera Meeho a namířil si to na bránu, na šestnáctce přebral akci Vlašić, který našel ve vápně volného Sigurdssona. Následovala ale pouze nevýrazná střela do prostoru přípravného brankaře Popea.

Toffees se snažili o aktivní a přímočarou hru. Niasse oslovil Sigurdssona, jenž stejně jako o deset minut dříve promarnil velmi slušnou šanci. Tentokrát se navíc kvůli špatnému zpracování a pohotovému Wardovi ani nedostal k zakončení.

Povedený start Evertonu byl tatam v 21. minutě. Vysunutý Ward, v jehož bránění zaspal Vlašić, přihrál do vápna Hendrickovi. Irský středopolař vyškolil Schneiderlina a umístěnou placírkou poslal hosty do vedení – 0:1.

Zaskočený Everton byl najednou bez sebevědomí, tak jak v letošní sezóně vídáme častěji, než by bylo zdrávo. O nápravu bojoval aktivní Niasse, ve 30. minutě připravil palebnou pozici Ganovi. Jeho pokus šajtlí však postrádal přesnost.

Ve 42. minutě Williams svým odkopem z hranice vlastního pokutového území trefil pouze jednoho ze soupeřů, míč se odrazil k Arfieldovi, jehož se pokoušel zastavit chybující Williams. Po letmém kontaktu se Arfield skácel k zemi a místo penalty si vysloužil žlutou kartu za simulování. Poločas byl poté dohrán bez dalšího vzrušení a hráči Evertonu si cestou do kabin vyslechli pískot Goodison Parku.

V 63. minutě i přes pokračující trápení byl blízko ke srovnání Niasse, hlavičkou po Bainesově centru těsně minul bránu. Ihned poté se Koeman odhodlal k prvnímu střídání, Schneiderlina nahradil Wayne Rooney. Na druhé straně zkoušel své štěstí Brady, jeho ránu z úhlu Pickford vyrazil.

Druhé střídání domácích na sebe nenechalo dlouho čekat, v 69. minutě vyběhl na hřiště Davies za Vlašiće. Blues měli územní převahu, ale trápili se. Burnley díky organizované defenzivě kráčelo za vítězstvím, které neodvrátil ani čerstvý Sandro Ramírez (za Niasseho) a ani Williamsova nadějná hlavička z nastavení. Krize Evertonu se prohlubuje.

Branky: 21. Jeffrey Hendrick

ŽK: 49. Dominic Calvert-Lewin, 58. Leighton Baines – 40. Steven Defour, 42. Scott Arfield

Everton: Jordan Pickford, Leighton Baines, Ashley Williams, Cuco Martina, Michael Keane, Morgan Schneiderlin (63. Wayne Rooney), Gylfi Sigurdsson, Idrissa Gueye, Nikola Vlašić (69. Tom Davies), Oumar Niasse (82. Sandro Ramírez), Dominic Calvert-Lewin

Burnley: Nick Pope, Stephen Ward, Matthew Lowton, Ben Mee, James Tarkowski, Steven Defour, Jack Cork, Scott Arfield, Robbie Brady, Jeffrey Hendrick (87. Ashley Barnes), Chris Wood

Rozhodčí: Jon Moss

Diváci: 38 448