Onyekuru za Everton možná už od ledna

09/10/2017 0 Od Riči

Toffees se od začátku sezóny trápí se střílením branek. Jedním z řešení problémů by mohlo být předčasné stáhnutí útočníka Henryho Onyekura z hostování v Anderlechtu.

Informaci přinesl server 90minutesgoal.com, kterému nejmenovaný zdroj prozradil: „Onyekuru nemusí zůstat v Anderlechtu do konce sezóny, jelikož Everton, jeho mateřský klub, se snaží o předčasné ukončení hostování.“

Služby dvacetiletého rychlíka z Nigérie si Everton zajistil v létě, když ho za 7 milionů liber vykoupil z belgického celku KAS Eupen. Následně ho ale hlavně kvůli nesplněným podmínkám pro vydání pracovního povolení obratem poslal zpět do Belgie, na roční hostování ho získal úřadující mistr země Anderlecht.

Onyekuru od začátku sezóny potvrzuje svůj talent, ve 12 soutěžních zápasech nastřílel z pozice levého křídelníka pět branek. Rovněž naskočil do obou duelů Anderlechtu v základní skupině Ligy mistrů.

Aby fotbalista z nečlenské země Evropské unie dostal pracovní povolení, za poslední dva roky musí odehrát 75 procent zápasů za národní tým. To Onyekuru nesplňuje, do reprezentačního kádru zatím nepatří. Evertonu by ale mohl pomoct fakt, že Nigérie nedávno poskočila mezi 50 nejlepších mužstev v žebříčku FIFA.

Například v létě nebyla vyslyšena prosba Birminghamu City, který při přestupu Ogenyiho Onaziho žádal výjimku na základě hráčova talentu a výkonnosti. Nigérie byla v té době na 54. místě žebříčku.

Posun africké reprezentace do první padesátky znamená zvýšení šance pro udělení zmíněné výjimky na základě hráčova talentu a výkonnosti. Za podobných okolností britský úřad práce souhlasil před dvěma lety s vydáním povolení pro Kelechiho Iheanacha při jeho přestup do Manchesteru City z Taye Academy v Nigérii.