EL Preview: Everton – Lyon

18/10/2017 0 Od Riči

Jestliže v 38 kol dlouhé Premier League Everton dostane šanci napravit nepovedený start do sezóny, v základní skupině Evropské ligy je to jiná. O důležitosti zápasu s Lyonem netřeba polemizovat.

Po výbuchu v Itálii s Atalantou si Toffees na domácí půdě podělili body s podprůměrným Apollonem Limassol. K jejich štěstí je však skupina E plná remíz, a tak stále existuje šance na postup do jarní vyřazovací fáze soutěže.

Je tu ale malý háček – nutnost porazit dvoubodový Lyon.

Že se nejedná o lehký úkol, na Goodison Parku dobře vědí. Vždyť od výhry nad Hajdukem Split z poloviny srpna Everton v následujících 12 zápasech zdolal pouze Sunderland v Ligovém poháru a Bournemouth v lize.

Výsledková krize jde ruku v ruce s herním strádáním. Koeman, ač často mění rozestavení, povětšinou sází stále na stejné koně, a tak lze čekat, že i ve čtvrtek vyběhne na hřiště dvojice defenzivních záložníků Schneiderlin, Gueye a dva typově podobní a trápící se Sigurdsson s Rooneym, kteří si v ofenzivě vedle sebe evidentně překáží. A jedno, jestli jeden hraje z křídle či podhrotu a druhý z podhrotu či útoku.

Everton stále nepočítá s dlouhodobě zraněnými Colemanem, Funesem Morim, Barkleym, Bolasiem a postrádat bude rovněž Oumara Niasseho. Senegalec nebyl zařazen na soupisku Evropské ligy, a tak se ho její podzimní část netýká. Kondici nabírající McCarthy ve středu absolvoval poločas za rezervu a pro první tým bude využitelný nejdříve na víkendové utkání s Arsenalem. Mladík Kenny, jenž si z reprezentačního srazu výběru Anglie do 21 let odnesl menší zranění, se v den zápasu podrobí vyšetření, aby se zjistilo, zda bude moci nastoupit.

Olympique Lyonnais přicestoval na Merseyside povzbuzen pátečním ligovým triumfem 3:2 nad Monakem, který před zraky vlastní fanoušků až v páté minutě nastavení vystřelilo ofenzivní eso Nabil Fekir. Právě tento francouzský reprezentant a jeho kolegové z útoku Traoré a Depay mají dostatečné kvality, aby pozlobili Everton.

Naopak v obraně má loňský semifinalista Evropské ligy a aktuálně šestým tým francouzské Ligue 1 značné mezery, neporazitelný tedy rozhodně není.

Trenérovi Brunovi Génésiovi, který se narodil přímo v Lyonu a za klub potil dres mezi lety 1985 až 1995, chybí hned zraněná pětice hráčů. Kouzlo nočního Goodison Parku neokusí Pape Cheikh Diop, Clement Grenier, Jeremy Morel, Ferland Mendy a Mariano Diaz.

Problémem jsou hlavně absence posledně třech jmenovaných. Morel a Mendy jsou stabilními členy obrany a útočníkovi Marianovi se od letního příchodu z Realu Madrid velmi daří, v 11 zápasech nasázel sedm branek.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Nova sport 2.

Co: Everton FC – Olympique Lyonnais, Evropská liga – základní skupina E, 3. hrací den
Kdy: 19. 10. 2017 od 21:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Bas Nijhuis (Niz.)