Everton – Lyon 1:2

19/10/2017 0 Od Riči

Ani Williamsovy pěsti nepomohly, Everton zabředává do hluboké krize. Po prohře s Lyonem zůstává s jedním bodem na posledním místě základní skupiny Evropské ligy.

Manažer Ronald Koeman oproti nedělnímu duelu s Brightonem překvapivě značně pozměnil sestavu. Z úvodní jedenáctky vypadli Baines, Gana, Sigurdsson a Jagielka, Rooney. Tito dva se dokonce nevešli ani na lavičku náhradníků, přičemž Wazza nehrál v den patnáctiletého výročí od svého debutového gólu v dresu Evertonu.

A kdo se naopak nově objevil v sestavě? Na stoperu a s kapitánskou páskou Williams, na levém beku Martina, ve tříčlenné záloze Schneiderlina doplnili Davies a Klaassen a útočnou trojku vedl Calvert-Lewin s Vlašićem a Mirallasem na křídlech.

Sázkové kanceláře před výkopem mírně favorizovaly Lyon, který se ujal vedení už v šesté minutě. Holgate ve vápně neohrabaně skosil rozeběhnutého Marcala a nizozemský sudí Bas Nijhuis neměl jinou možnost než odpískat pokutový kop. K jeho exekuci se postavil špílmachr Nabil Fekir a s přehledem překonal Pickforda – 0:1.

Sebevědomí Toffees po obdržené brance utrpělo další vážnou trhlinu. Hráči přesto mezery v organizaci hry nahrazovali bojovností a první větší šanci si vytvořili ve 32. minutě, kdy Davies našel ve vápně Mirallase, jehož ránu vyrazil brankař Anthony Lopes. O pět minut později kopal Depay trestný kop z uctivé vzdálenosti, do jeho dělovky strčil hlavu Davies a míč se odrazil na spojnici tyče a břevna. U Evertonu stálo štěstí.

V posledních minutách prvního poločasu utkání konečně nabralo na tempu a rázem byly k vidění zajímavé akce. Marcelovu špatnou přihrávku vystihl Klaassen a jeho lehce tečovanou střelu zpoza šestnáctky vytěsňoval opět připravený Lopes. Úvodní pětačtyřiceti minutovku zakončil Bertrand Traoré, na pravé straně se až příliš lehce prosmýkl mezi Mirallasem a Martinou a svým utaženým pokusem o metr minul bránu.

Po poločasové pauze vyběhl na hřiště Ademola Lookman, v kabině zůstal nevýrazný Klaassen. A mladý Angličan se do první šance dostal už po minutě. Na zadní tyči akrobatickým zakončením po prodloužení Calverta-Lewina prověřil reflex Lopese.

V 53. minutě Aouar obral o balon Davies a z akce těžil osmnáctiletý útočník Maolida, jehož připravil o premiérový gól za Lyon včasným skluzem Schneiderlin. Francouz se ale při obětavém zákroku zranil, a tak musel střídat. Jeho místo zaujal Gylfi Sigurdsson.

V 65. minutě z frustrace naprosto přeskočilo Williamsovi. Nejprve nepochopitelně strčil do vyběhnutého Lopese poté, co gólman Lyonu ukryl do rukavic vysoký míč. Následně se strhla hromadná potyčka, při níž si Williams počínal jako utržený ze řetězu a rozčarovaně se drápal po protihráčích. K velkému údivu ovšem viděl od sudího pouze žlutou kartu, vyloučení by bylo naprosto zasloužené.

Do potyčky se bohužel zapojil rovněž jeden z fanoušků. Držíc dítě v jedné ruce udeřil do hlavy brankaře Lopese. Podobné chování na stadion nepatří a UEFA ho pravděpodobně bude trestat. Everton v pátek oznámil, že dotyčnému provinilci zakáže vstup na budoucí klubové zápasy a celý incident prošetří ve spolupráci s policií Merseyside.

Po potyčce Sandro Ramírez nahradil Mirallase a na trávníku to začalo jiskřit. Everton potyčka vybičovala k aktivitě a také k vyrovnání. O to se paradoxně zapříčinil hříšník Williams, v 69. minutě skóroval hlavičkou po Sigurdssonově centru – 1:1.

Islandský záložník za tři minuty kopal další trestný kop. Tentokrát jeho padající list propadl klubkem fotbalistů a zastavil se až na tyči.

Naděje na Goodison Parku ale uťala 75. minuta. Traoré chytře patičkou a mezi nohama dnes hrozivě špatného Keanea uklidil do sítě Cornetovu přihrávku – 1:2.

V 85. minutě hlavičku Calverta-Lewina zneškodnil výborný Lopes a z okamžitého brejku mohl pečeti vítězství Depay, jenže pod nohy se mu včasně vrhl Pickford. Bývalý brankař Sunderlandu poté zažehnal další možnosti Lyon, jemuž to nicméně vadit nebude. Z Merseyside totiž vylovil tři body a posunul se na druhé místo tabulky s pěti body. Ještě o dva body více má Atalanta, jež si doma poradila 3:1 s Apollonem.

Poápasový komentář Ronalda Koemana: „Jsem zklamaný. Začali jsme dobře, jenže pak přišel hloupý faul. V první poločase jsme hodně chybovali, ve druhém byl náš výkon lepší. Vstřelili jsme dobrý gól a vypracovali si nadějné šance. V životě potřebujete štěstí, místo vedení 2:1 jsme prohrávali 1:2. Bude těžké postoupit ze skupiny, jelikož většinou body sbíráte doma a před námi je už pouze jedno domácí střetnutí. Nic není nemožné, ovšem potřebujeme se zlepšit.“

Branky: 69. Ashley Williams – 6. Nabil Fekir (pen.), 75. Bertrand Traoré

ŽK: 55. Ademola Lookman, 65. Ashley Williams – 65. Bertrand Traoré

Everton: Jordan Pickford, Ashley Williams, Cuco Martina, Michael Keane, Mason Holgate, Morgan Schneiderlin (57. Gylfi Sigurdsson), Davy Klaassen (46. Ademola Lookman), Nikola Vlasič, Tom Davies, Dominic Calvert-Lewin, Kevin Mirallas (68. Sandro Ramírez)

Olympique Lyon: Anthony Lopes, Marcelo, Marçal, Kenny Tete, Lucas Tousart, Mouctar Diakhaby, Houssem Aouar, Memphis Depay (89. Tanguy Ndombele Alvaro), Bertrand Traoré, Nabil Fekir (61. Jordan Ferri), Myziane Maolida (70. Maxwel Cornet)

Rozhodčí: Bas Nijhuis