LP Preview: Chelsea – Everton

24/10/2017 0 Od Riči

Příležitost dočasného manažera Davida Unswortha vybojovat si dlouhodobější kontrakt začíná na Stamford Bridge. Ve hře je přitom postup do čtvrtfinále Ligového poháru.

Vedení klubu se po odvolání Ronalda Koemana rozhodlo vsadit na Evertoniana. Mužstvo prozatímně přebírá David Unsworth. 44letý bývalý obránce během dvou angažmá na Goodison Parku odkopal přes 300 utkání a byl u triumfu v FA Cupu v roce 1995, poslední získané trofeji Evertonu. Do známého prostředí se vrátil v létě 2013 coby trenér mládežnického výběru, aby o sezónu později přebral jeho taktovku a úspěšně ho vedl poslední tři roky.

Unsworth se při otěžích prvního týmu již objevil v závěru sezóny 2015/16 po nedobrovolném konci Roberta Martíneze, tehdy debutoval výhrou 3:0 nad Norwichem City. Nyní po 16 měsících dostává další příležitost, ovšem tentokrát okořeněnou o motivaci stát se manažerem Evertonu na delší dobu. I když oficiálně nic oznámeno nebylo, novinář Paul Joyce z deníku The Times, jenž jako první informoval o včerejším jmenování Unswortha, uvedl, že „Rhino“ dostane čtyři zápasy, aby přesvědčil vedení, že si zaslouží šéfovat lavičce aspoň do konce sezóny.

Unsworthovi bude pomáhat jeho asistent z výběru U23 John Ebbrell, zkušený Joe Royle, další legenda a začínající trenér Duncan Ferguson a narychlo povolaný trenér brankařů Alan Kelly, který s Unsworthem pracoval při společném působení v Prestonu v letech 2009 až 2011. Na uvolněný post manažera Evertonu U23 povýšil Francis Jeffers.

Nový boss na dnešní tiskovou konferenci dorazil ve velmi dobré náladě, přestože soucítil s Koemanovým odchodem. Nejednou zopakoval nutnost naskočit na vítěznou vlnu a snahu porvat se o vysněné místo. Prozradil dále, že v pondělí dlouho debatoval s předsedou Billem Kenwrightem, což se má opakovat téměř každý den, a v úterý ráno poprvé dohlížel na tréninkovou jednotku. K ní si přizval své talenty z rezervy, středopolaře Beniho Baningimeho a útočníka Davida Henena. Oba následně odcestovali s týmem do Londýna.

Těžko předpovídat, jak jinak se bude Everton prezentovat na hřišti. Unsworth však častěji než Koeman ordinuje rychlý přechod do útoku a více využívá křídelní prostory, proto by nepřekvapilo rozestavení 4-5-1.

Na tiskové konferenci mimo jiné padlo přání o setrvání Barkleyho v klubu. Ofenzivní záložník ale stejně jako Coleman, Funes Mori a Bolasie zůstává na listině zraněných. Proti Chelsea si odpyká trest za víkendové vyloučení Gana, naopak jiní defenzivní středopolaři Schneiderlin a McCarthy jsou připraveni nastoupit.

Chelsea v sobotu na domácí půdě otočila nepříznivý vývoj s Watfordem, zdolala ho 4:2 a z vítězství se radovala po třech zápasech (dvě prohry v lize, remíza v Lize mistrů). Italský stratég Antonio Conte se ve středu musí obejít bez obránce Mosese a zejména ho trápí složení středu zálohy. Kvůli zdravotním problémům nevyužije Kantého s Drinkwaterem a navíc dvojici Bakayoko, Luiz sužují menší šrámy.

V rámci rotace by domácí mohli nasadit hráče širšího kádru jako Willy Caballero, Davide Zappacosta, Andreas Christensen, Charly Musonda či Kenedy.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Nova sport 1.

Co: Chelsea FC – Everton FC, 4. kolo Ligového poháru
Kdy: 25. 10. 2017 od 20:45 SEČ
Kde: Stamford Bridge, Fulham Road, Londýn (kapacita: 41 631)
Rozhodčí: Neil Swarbrick