Everton – West Ham United 4:0

29/11/2017 0 Od Riči

A pak že to nejde. Unsworthova rozlučka před zraky nového manažera Sama Allardyce vyústila v nejlepší zápas sezóny. Večer si přitom podmanil Wayne Rooney, dosáhl prvního hattricku za Everton.

Unsworthovi už tak složitou derniéru ještě více zkomplikovala narůstající marodka. Oproti nedělnímu utkání se Southamptonem kvůli zraněním nemohla nastoupit zkušená dvojice Jagielka a Baines, jejich místa ve středu obrany a respektive na levém beku zaujali Holgate a přes nohu hrající Martina. Po trestu za žluté karty navrátivší se Davies odsunul na lavičku Schneiderlina a poslední změnou bylo nasazení Rooneyho na úkor Mirallase, který se ani nevešel do zápasové nominace.

Už po několika sekundách bylo jasné, jaké Everton zvolil rozestavení. Ve formaci 4-3-3 se dnešní kapitán Rooney stáhl do zálohy a útočné linii velel Calvert-Lewin s Lennon a Sigurdssonem na stranách. Jak se ukázalo, šlo o moudré taktické rozhodnutí.

Úvod duelu se nesl v poklidném tempu, diváky zvedla ze židle až 17. minuta. Při snaze Sigurdssona o driblink nešikovný obranný zákrok soupeře vysunul Calverta-Lewina, jenž se plnou rychlostí vydal na zteč brány. Její strážce Hart se mu vrhl pod nohy, a i když lehce zasáhl míč, poslal k zemi i útočníka Evertonu. Experti ve vysílání stanice BT Sport se nemohli shodnout, zda šlo o penaltu, sudí Oliver ji ale bez zaváhání nařídil. K puntíku se rozběhl Rooneyho, jehož pokus Hart vyrazil, jenže pouze zpět k Rooneymu, a tak se po rutinní hlavičce domácí ujali vedení – 1:0. V hledišti se zaradoval rovněž Allardyce, kterého zdobily krásné zlaté hodinky. No, při ročním platu 6 milionů liber si jich může dovolit hned několik.

West Ham se až na rohové kopy, které dobře odvracel Calvert-Lewin, na nic vážnějšího nezmohl. Naopak rychle inkasoval podruhé. Davies potáhl útočnou akci a z pravého křídla poslal dobrou přihrávku do vápna. Kenny ji kvůli teči obránce jenom pohladil, nicméně Rooney v ideální palebné pozici již nezaváhal – 2:0.

Poté, co David Moyes v létě 2013 odešel z Evertonu, čelil svému bývalému klubu čtyřikrát. Pokaždé byl poražen a celkové skóre se vyšplhalo na nelichotivých 0:8. O přestávce pátého shledání se skotský manažer snažil zvrátit nepříznivý vývoj zápasu a nevýrazného Obianga nahradil Diafrou Sakhem. Hráčům West Hamu také pravděpodobně hlasitě vyčinil, protože ti vstoupili do druhého poločasu o poznání aktivněji. Ofenzivní akce začal řídit šikovný Lanzini. Po jedné z jeho přihrávek Creswell dělovkou orazítkoval břevno.

West Ham nekopal penaltu 33 ligových utkání, tuto statistiku nemohl nechat bez povšimnutí Ashley Williams a v 58. minutě s nešikovností sobě vlastní skosil ve vápně Sakha. Ovšem aspoň v bráně je spolehnutí na Pickforda, jenž skvěle vychytal Lanziho.

Pickfordova chvíle slávy trvala pouze osm minut, Goodison Park byl následně svědkem fotbalové krásy. V 67. minutě Hart vyběhl z brány, aby odvrátil míč před Calvertem-Lewin. Odkop si ale za půlící čárou našel Wayne Rooney a z voleje trefil střed opuštěné brány – 3:0.

V 76. minutě Williams poprosil o menší vykoupení za své poslední bídné výkony. Po Sigurdssonově rohu pěknou hlavičkou zvyšoval už na 4:0. David Moyes nevěřícně kroutil hlavou, jeho mužstvo skousávalo debakl od mužstva, které za uplynulý týden muselo skousnout dva debakly.

V 85. minutě za zaslouženého potlesku ve stoje, tedy až na smějícího se Allardyce, opustil hřiště hrdina večera Wayne Rooney. Vystřídal ho Beni Baningime. Před závěrečným hvizdem se ještě postupně dostali do hry Lookman a Vlašić, odpočinout si odešli Lennon a Calvert-Lewin.

Hráči Evertonu vyslyšeli Unsworthovu předzápasovou výzvu a díky zodpovědnému a bojovnému představení vítězně uzavřeli sedmizápasové období bez stálého manažera. Tři body si dnes zasloužili. Už zítra pro ně a vůbec pro všechny okolo klubu začíná nová éra se Samem Allardycem.

Závěr článku bych rád věnoval Davidovi Unsworthovi. Chtěl bych mu vyjádřit obrovské poděkování za to, že se nebál zodpovědnosti a rozhodl se pomoct svému milovanému klubu. Ano, dopustil se několika chyb, práci byl ale oddán na sto procent, přestože se klub nacházel v totálním chaosu. Osobně doufám, že mu tato zkušenost pomůže jenom po pozitivní stránce a v budoucnu za příznivějších podmínek ho opět uvidíme v pozici manažera Evertonu.

Branky: 18., 28. a 66. Wayne Rooney, 78. Ashley Williams

ŽK: 35. Gylfi Sigurdsson, 53. Tom Davies – 26. Pablo Zabaleta

Everton: Jordan Pickford, Ashley Williams, Cuco Martina, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Aaron Lennon (89. Ademola Lookman), Gylfi Sigurdsson, Idrissa Gueye, Tom Davies, Wayne Rooney (85. Beni Baningime), Dominic Calvert-Lewin (90. Nikola Vlasič)

West Ham United: Joe Hart, Pablo Zabaleta, Angelo Ogbonna, Winston Reid (77. Declan Rice), Aaron Cresswell, Arthur Masuaku, Cheikhou Kouyaté, Manuel Lanzini, Pedro Obiang (46. Diafra Sakho), André Ayew, Marko Arnautović (62. Michail Antonio)

Rozhodčí: Michael Oliver

Diváci: 38 242