Preview: Liverpool – Everton

09/12/2017 0 Od Riči

Osmnáctileté čekání na výhru v Mordoru se Everton pokusí utnout s bývalým členem Železného pasu na lavičce. Přivítejme první Merseyside derby sezóny.

Sammy Lee bude v předvečer derby místo plánované přednášky na večeru liverpoolských legend žehlit bundu s nášivkou znaku městského rivala. I to při jmenování nového manažerského týmu akceptovalo vedení Evertonu. V současném fotbale jednoduše není prostoru pro romantiku, důležité jsou výsledky.

Kontroverzní sázka na Sama Allardycea a jeho asistenty ale zatím nese ovoce. Toffees poprvé v sezóně oprávněně kypí sebevědomím, bez něhož ani s posilami za 140 milionů liber nemusíte udělat díru do světa.

Everton zvítězil ve všech posledních třech zápasech, navrch v nich neinkasoval ani jednu branku, přičemž ve čtvrtek v rozlučkovém zápase Evropské ligy na půdě Apollonu Limassol dokonce triumfoval s B-mužstvem. Na Kypru nejvíce zaujali křídelníci Ademola Lookman a Nikola Vlašić, kteří by si mohli vysloužit šanci v derby. Na základní sestavu to ovšem asi nebude. Osvědčená jedenáctka ze zápasů s West Hamem a Huddersfieldem se jeví jako logická volba, zvlášť pokud v ní figurují odchovanci Kenny, Davies a Rooney, již dobře vědí, co pro Evertonians znamená dobytí Mordoru.

Když už Allardyce bude měnit základní sestavu, nejspíše sáhne k zásahu do obranné řady. Ze svých zraněních se totiž zotavili stopeři Phil Jagielka a Michael Keane. V úvahu připadá minimálně start zkušeného Jagielky na úkor jednoho z dvojice Holgate, Martina (v případě druhého by se na kraj přesunul právě Holgate), či změna rozestavení ze 4-3-3 na 3-5-2, jež Allardyce s pravidelností aplikoval během působení v Sunderlandu a Crystal Palace.

Co se týče absencí, počty se jenom navyšují. Momentálně chybějí Stekelenburg, Coleman, Funes Mori, Baines, McCarthy, Barkley a Bolasie.

Upozornění, další řádky patří výhradně zlu.

Jürgen Klopp sice ani za dva roky nepochopil, že úspěchu v Anglii se nedočká s průměrnými obránci, na druhou stranu nedávno si nechal vyměnit chrup a nyní doslova září.

Radost mu však dělá především skvělá útočná stránka týmu. Coutinho se, seč má síly, snaží, aby o něj neochladl zájem v Barceloně, a tak v posledních 10 ligových kolech vstřelil sedm branek a nahrál na pět. Ještě lépe se daří Mohamedu Salahovi, jeho letní přestup ve výši skoro 40 milionů liber se ukázal jako trefa do černého. Egypťan na štacích ve Fiorentině a AS Řím razantně zapracoval na efektivitě v zakončení a po návratu do Premier League vévodí střelecké tabulce s 12 zásahy. Spolu s Coutinhem, Firminem a Maném tvoří opravdovou hrozbu pro defenzivu soupeře, největší síla čtveřice přitom spočívá v extrémně rychlé a účinné kombinační hře. O tom by mohl vyprávět Spartak Moskva, který prý ve středu v Lize mistrů schytal nějaký debakl. Po detailech jsem se ale nepátral.

Liverpool před klíčovým vánočním obdobím ideálně načasoval formu. V posledních šesti zápasech vyhrál hned pětkrát a celkem nasázel 19 branek.  Odměnou mu je posun na čtvrté místo ligové tabulky a opanování základní skupiny Ligy mistrů.

Kvůli zdravotním potížím do derby nezasáhne Kloppův veledůležitý stoper Joël Matip a také několik zbytečných fotbalistů jako Bogdan, Clyne, Moreno a Grujić.

Konec upozornění.

Meteorologové na Merseyside derby s pořadovým číslem 229 hlásí možnost sněhových přeháňek. To potěšilo zejména fanoušky Liverpoolu, kteří jsou doma v Norsku na podobné podmínky zvyklí. Fanoušci Evertonu naproti tomu tipují, zda si Speedo Mick ke svému tradičnímu úboru vezme aspoň rukavice.

Střetnutí vysílá přímým přenosem stanice Digi Sport 1.

PS: Jestliže Anfield je Mordor, pak ano, Goodison Park je Kraj a Bill Kenwright Bilbo Pytlík.

Co: Liverpool FC – Everton FC, 16. kolo Premier League
Kdy: 10. 12. od 15:15 SEČ
Kde: Anfield, Liverpool (kapacita: 54 074)
Rozhodčí: Craig Pawson