Apollon Limassol – Everton 0:3

08/12/2017 0 Od Javor

Mladíci se skvěle předvedli, ve spolupráci se zkušenou zálohou vyprášili Kypřanům kožich. A třetí čisté konto v řadě také potěší.

Allardyce jednoznačně vyhodnotil, že důležitější zápas tento týden se hraje na druhém konci Stanley Parku. S Craigem Shakespearem a Duncanem Fergusonem tak odletělo splnit povinnost na Kypr jen sedm známějších plejerů z áčka (někdo by možná napsal „členů širšího kádru“). A jestli vám něco říkají jména jako Broadhead, Lavery nebo Duke-McKenna, tak si gratulujte, jste opravdoví znalci kádru současného Evertonu.

Jako kapitán přivedl na hřiště včerejší hosty Schneiderlin a ti se hned pustili do díla. Na hrotu se bil mlaďoch Fraser Hornby a po zákroku obránce v páté minutě se dožadoval penalty. Rozhodčí ji nefoukl. Z protiútoku střílel těsně vedle domácí kapitán Papoulis. V deváté minutě se diváci málem dočkali první branky – technickým obstřelem ke vzdálenější tyči to zkoušel Lookman po pěkně přihrávce Klaassena Lookman, ale brankář Kissas vytáhl míč na roh. Po akci právě evertonské jednatřicítky se k hlavičce dostal Charsley, ale brankář opět zazářil. Everton se ujal vedení poté, co volej Sachettiho zlikvidoval Robles. Vlašić se po narážečce dostal k míči těsně před brankovou čarou, ale nadýchaným bochánkem našel přesně hlavu Lookmana, který nekompromisně z pozice u zadní tyče napálil míč pod břevno – 0:1!

Po střele Hornbyho jen do obránce Pitiana bylo zvýšeno. Opět Lookman a opět velmi pěkně. 25 metrů od brány se pořádně opřel do míče a ten skončil téměř v pravé šibenici – 0:2!Jenže obrana jaksi přestala dávat pozor a Robles měl co dělat, aby střela Sardinera neskončila v brance. Hodně aktivní byl především Paoulis, jednou dokonce skóroval, ale branka neplatila kvůli ofsajdu. Mirallas se prezentoval střelou těsně vedle.

Španělský brankář si na nezaměstnanost nemohl stěžovat, hned po návatu z kabin musel chytit ránu Allana. V první desetiminutovce druhé půle měli domácí tlak, ale málem udeřil Everton. Lookman zaútočil na hat-trick, ale na brankáře Kissase si střelou po zemi nepřišel. Poté zahrál rukou na hranici velkého vápna Klaassen, rozhodčí nařídil trestný kop, ale Pedro trefil jen zeď. A tak domácí střídali. Zelaya za Schembriho a Jakoliš za Sardinera. Limassol pokračoval v tlaku, Everton hrozil z brejků. Po jednom takovém se míč po akci Mirallase dostal k Hornbymu, ale ten ze slušné pozice Kissase neprostřelil. Ve třetím střídání domácích vyměnil Pittas Martíneze.

Remízou skončil zápas na žluté karty, během několika minut je dostali Baningime a Sachetti (za faul na Vlašiće). A právě bratr mistryně světa skóre uzavřel. Výkop Roblese prodloužil Broadhead /vystřídal Hornbyho/ k Vlašićovi, ten utekl obraně a brankáře se mu podařilo prostřelit – 0:3! Do konce zápasu si už jen dvojice Denny (za Charsleyho) a Gordon (za Mirallase) odbyla klubové debuty za áčko.

Jak tedy zápas hodnotit? Slušný výkon a posílení sebevědomí, ač v zápase, kde už o nic nešlo.

Branky: 21. Lookman, 27. Lookman, 87. Vlašić

Karty: 79. Sachetti – 73. Baningime

Apollon Limassol FC: Kissas – Pedro, Pitian, Roberge, Ribeiro Santana – Allan, Sachetti – Martínez (75. Pittas) – Sardinero (60. Jakoliš), Schembri (60. Zelaya), Papoulis 

Everton FC: Robles – Baningime, Feeney, Bešić, Charsley (90+1. Denny) – Vlašić, Klaassen, Schneiderlin, Lookman – Mirallas (88. Gordon) – Hornby (82. Broadhead).

Rozhodčí: Sébastien Delferière (Belgie)