Boss před přestupovým obdobím: Promluvím s každým v týmu

12/12/2017 0 Od Riči

K lednovému přestupovému období fanoušci Evertonu vzhlíží s velkou nadějí. Ještě ale než vypuknou „škatulata, hýbejte se“, Sam Allardyce se hodlá poinformovat o loajalitě hráčů.

Blues budou na trhu přednostně hledat osvědčeného kanonýra. S červencovým odchodem Romela Lukaka do Manchesteru United totiž zůstal nedořešen post čísla devět, přestože na potenciální problém opakovaně upozorňoval bývalý manažer Ronald Koeman.

Potenciální problém nakonec podle předpokladů přerostl do reálného problému a stal se jednou z příčin špatného startu do sezóny. Absence útočníka navíc kontrastuje s vysokým počtem posil, z nichž převládá pocit kvantity nad kvalitou. Současný kádr prvního týmu čítá 31 jmen, což vzhledem k vypadnutí z Evropské ligy a Ligového poháru představuje zbytečný luxus.

Avšak Allardyce už dříve prohlásil, že s jeho příchodem všichni hráči stojí na stejné startovní čáře. Nyní své plány ještě upřesnil: „Preferuji upřímnost. Až si konečně s každým jednotlivým hráčem promluvím mezi čtyřma očima, budu požadovat jasnou odpověď. Pokud někdo touží v lednu odejít, jeho přání respektuji. Nebudeme ovšem prodávat pod cenou, to od nás nečekejte.

Chceme pracovat s hráči, kteří vidí svou budoucnost v Evertonu. Rozumím důvodům, proč by někteří mohli vyhlížet novou výzvu. Nemusí být spokojeni se svou současnou pozicí nebo se zatím nedokázali aklimatizovat. Na druhou stranu dokud jsou odhodláni bojovat o místo, jsme připraveni dát jim šanci.“

Davy Klaassen a Sandro Ramírez jsou příklady letních posil, jež zatím nenaplňují očekávání a zápasy sledují pouze z lavičky náhradníků, či dokonce z tribuny. Po větším herním vytížení prahnou i Morgan Schneiderlin a Kevin Mirallas. Allardyce nikoho neodepisuje a slibuje, že nejbližší týdny mohou ovlivnit plány pro přestupové období.

„Dominic Calvert-Lewin předvádí dobré výkony, Oumar Niassé vstřelil několik branek, rádi bychom ale přivedli osvědčeného kanonýra. Získat gólového hráče bývá největší výzvou, snad tedy budeme úspěšní. Pokud ne, vynasnažíme se více využívat Sandra.

S vyprázdněnou marodkou máme k dispozici 31 hráčů, proto by případná posila nejspíše znamenala odchod někoho z kádru. Zároveň se v lednu nechceme objevit v zoufalém postavení, kdy budeme vystaveni tlaku nezbytného nakupování. Preferujeme, aby nás hráči přesvědčili, že nyní nepotřebujeme nutně investovat. Potom se na vylepšení kádru můžeme v klidu zaměřit během předsezónní přípravy. Leden je njesložitějším a nejdražším obdobím v otázce shánění posil.“