The Guardian: Everton přivede útočníka Tosuna

28/12/2017 0 Od Riči

Podle informací britského deníku The Guardian se Everton dohodl s Besiktasem na přestupu tureckého útočníka Cenka Tosuna, za něhož i s bonusy může zaplatit 25 milionů liber.

Oficiálně a s kontraktem na čtyři a půl roku se má Tosun stát hráčem Evertonu 1. ledna, kdy započne lednové přestupové období.

Sam Allardyce začal angažmá na Goodison Parku velmi dobře, v úvodních sedmi zápasech v pozici manažera jako první v klubové historii nepoznal hořkost porážky. Kýžené výsledky jsou především zásluhou výborné defenzivy. Nyní by Allardyce, jak prozradil v pozápasovém rozhovoru po remíze 0:0 na půdě West Bromu, rád vylepšil také ofenzivní stránku mužstva. To se však neobejde bez nutné investice do kvalitního útočníka, jenž v Evertonu chybí od letního odchodu Romela Lukaka do Manchesteru United za částku, která i s bonusy může narůst na 90 milionů liber.

Nahradit Lukaka toužil už v létě bývalý manažer Ronald Koeman. V jeho hledáčku uvízl Olivier Giroud z Arsenalu, jenže ať transfer Francouze, či někoho jiného se nepodařilo realizovat.

Nového útočníka se tak s několikaměsíčním zpožděním dočká až Sam Allardyce. Podle deníku The Guardian bude modrý dres oblékat 26letý Cenk Tosun, kterého Allardyce chtěl do týmu již ve svém bývalém působišti v Crystal Palace.

Toffees prý původně neúspěšně nabídli částku ve výši 15 milionů liber. Besiktas souhlasil až s 20 miliony liber a dalšími pěti v případných bonusech. The Guardian rovněž uvedl, že Tosunův agent a otec v jedné osobě se s Evertonem ve středu dohodl na platových podmínkách a sám hráč následně absolvoval zdravotní prohlídku v tréninkovém centru USM Finch Farm.

Cenk Tosun se narodil v Německu, ovšem do světa profesionálního fotbalu prorazil až po přestupu do Turecka v roce 2011. Jako rozumné se ukázalo, že vyměnil mateřský Eintracht Frankfurt za Gaziantepspor. Povedenými výkony na sebe poutal pozornost slavnějších tureckých klubů, než se v roce 2014 upsal Besiktasi. V istanbulském celku za tři a půl roku stihl nastřílet 41 branek v 96 zápasech. V letošních sezóně turecké ligy se trefil osmkrát v 16 startech, více na sebe ale upozornil v základní skupině Ligy mistrů. Besiktasi pomohl čtyřmi góly k postupu do osmifinále soutěže.

1,83 metru vysoký útočník rovněž pravidelně nastupuje za tureckou reprezentaci, v 24 duelech zatížil konta soupeřů osmi brankami.