Bournemouth – Everton 2:1

30/12/2017 0 Od Javor

První porážka Allardyceova je gólem z předposlední minuty.

Trochu k mému překvapení se zotavil Gana natolik, že nastoupil v základní sestavě po boku McCarthyho, dalšího uzdraveného hráče. Jinak sestava bez překvapení, Rooney již na lavičce, stejně jako Niassé, Klaassen a Sandro ani tam.

První půlhodina nějaké velké šance nepřinesla, každý chvilku tahal pilku, za Everton byl hodně aktivní Calvert-Lewin. Ten měl asi největší příležitost hostů, kdy by už už šel sám na brankáře, ale na poslední chvíli míč k němu nepustil Smith. Domácí asi přece jen měli mírný tlak a určitě musím zmínit střelu Ibeho, kterou Pickford vyrazil na roh a halfvolej Wilsona. A první branka zápasu byla odměnou za jejich aktivitu. Centr Kinga z čáry velkého vápna napálil ze vzduchu k pravé tyči nikým nehlídaný Fraser – 1:0. To byla poslední věc, kterou King v zápase udělal, pět minut poté byl kvůli zranění střídán Afobem. Nějaké pokusy o srovnání skóre proběhly (McCarthy), ale bezvýsledně.

Právě irský záložník uvolnil místo Rooneymu a za Calverta-Lewina přišel Niassé. A senegalský útočník se podílel na vyrovnání. Sigurdsson vystihl odkop obrany domácích, přihrál do vápna Niassému, který si všiml nabíhajícího Gany. Ten stihl míč poslat ke vzdálenější tyči dřív, než k němu protihráč přistoupil – 1:1! Následné dění připomínalo první poločas, tedy domácí mírně aktivnější (Wilson), ale příležitosti byly na obou stranách. Posledních 20 minut si zahrál Bolasie, když vystřídal právě Ganu. Domácí ale ke konci zápasu utáhli šrouby a asi zaslouženě vyhráli. Nejdřív trefil břevno Ibe, poté ze stejné pozice střílel nad a do třetice se už Cherries dočkali. Fraser vystřelil z asi 13 metrů nijak prudce, ale pata Keanea míč tečovala ke druhé tyči a Pickford už nestihl zareagovat – 2:1.

Everton tak ztratil pět bodů ze šesti možných v zápasech, kde určitě byl favoritem (dnešek a mač na hřišti WBA). A nový rok začíná trojbojem Man U (liga) – RS (Anglický pohár) – Tottenham (liga). Těžko snadné zápasy…

Branky: 33. a 89. Fraser – 57. Gana

AFC Bournemouth: Begović – Francis, S. Cook, Aké, Smith – Ibe, L. Cook (78. Arter), Gosling, Fraser – King (39. Afobe) – Wilson (85. Mousset)

Everton FC: Pickford – Kenny, Keane, Jagielka, Martina – McCarthy (46. Rooney), Schneiderlin, Gana (71. Bolasie) – Lennon, Calvert-Lewin (55. Niassé),  Sigurdsson

Bez karet

Rozhodčí: Lee Probert

Diváci: 10 496