Everton – Manchester United 0:2

01/01/2018 0 Od Riči

Líbánky s Allardycem skončily. Toffees prohráli podruhé za sebou, navíc podruhé za sebou v domácím utkání nedokázali trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Kvůli napěchovanému programu Sam Allardyce značně pozměnil základní sestavu, oproti sobotnímu zápasu s Bournemouthem provedl hned sedm změn. Místo si udrželi pouze Pickford, Keane, Martina a Schneiderlin. Překvapením bylo nasazení dvou křídelníků – Bolasieho a hlavně Vlašiće, který nastoupil od první minuty poprvé od 7. prosince, kdy zazářil v duelu Evropské ligy s Apollonem Limassol.

V útoku hostí při absenci zraněných Lukaka a Ibrahimovice dostal šanci Anthony Martial.

První poločas příliš vzrušujícího fotbalu nenaservíroval, několik nadějných výpadů na levé straně předvedl Bolasie, ovšem v předfinální fázi svými centry nenacházel muže v modré. Na druhou stranu domácím nešlo upřít snahu, mladé pušky Vlašić a Davies hýřili energií. Bohužel více než místy chyběla kvalita. Především potom Niasseho špatná práce s míčem, která zmařila nejednu akci, často připomínala, proč Everton usiluje o útočníka Cenka Tosuna.

Hosté se v prvním poločase koncentrovali na držení míč, do zakončení se příliš nehrnuli. Nejblíže k úvodní brance měl Pogba, jeho tečovaný obstřel z 38. minuty těsně minul bránu.

Nástup do druhého poločasu byl v režii Mourinhových svěřenců. United si díky nepochopitelné pasivitě Evertonu a vlastní velmi dobré kombinační hře vytvořili převahu, z níž pramenily Matova dělovka do tyče, Pogbův nebezpečný pokus z úhlu a nakonec zasloužená odměna v podobě gólu. V 57. minutě si Martial zpracoval míč na hranici šestnáctky a přesnou placírkou otevřel skóre – 0:1.

Allardyce reagoval na nepříznivý vývoj dvojitým střídáním. V 62. minutě stáhl ze hřiště Bolasieho s Rooneym a do akce nasadil Lennona s McCarthym.

Everton se po přestávce poprvé vytasil s presinkem až v 70. minutě a rovnou z toho byla nadějná šance. McCarthy obral o míč Pogbu a na konci pohledné akce Niasse hlavičkoval těsně mimo.

Domácí fanoušky přiváděl do varu zejména McCarthy, hráči soupeře od něj lítali jako třísky, doufání Evertonu ve vyrovnání však nemělo dlouhého trvání. O osudu střetnutí rozhodl v 81. minutě Jesse Lingard. Také druhá branka United byla z kategorie výstavních – 0:2.

Branky: 57. Anthony Martial, 81. Jesse Lingard

ŽK: 43. Wayne Rooney, 83. Mason Holgate

Držení míče: 40 % – 60 %

Střely: 12 – 21

Střely na branku: 0 – 6

Rohy: 6 – 6

Everton: Jordan Pickford, Ashley Williams, Cuco Martina, Michael Keane, Mason Holgate, Morgan Schneiderlin, Nikola Vlasič, Tom Davies, Wayne Rooney (62. James McCarthy), Yannick Bolasie (62. Aaron Lennon), Oumar Niasse (81. Dominic Calvert-Lewin)

Manchester United: David de Gea, Marcos Rojo, Phil Jones, Luke Shaw, Viktor Lindelöf, Juan Manuel Mata (90+2. Axel Tuanzebe), Nemanja Matić, Ander Herrera, Paul Pogba, Jesse Lingard (87. Daley Blind), Anthony Martial (77. Marcus Rashford)

Rozhodčí: Andre Marriner

Diváci: 39 188