Everton – Leicester City 2:1

31/01/2018 0 Od Riči

Ač si Evertonu zbytečně zkomplikoval dobře rozehrané střetnutí, nakonec přeci jen po sedmi zápasech slaví výhru. V 25. kole Premier League zdolal sedmý Leicester a přiblížil se mu na rozdíl tří bodů.

Sam Allardyce musel během deseti volných dnů pečlivě promýšlet strategii, protože proti Leicesteru poslal na hřiště velmi překvapivou sestavu. Oproti poslednímu duelu provedl hned šest změn. Nejvíce přitom zaujal návrat Seamuse Colemana, jenž nastoupil k zápasu za prvním tým po desetiměsíční pauze zaviněné zlomenou nohou. Jistě ale zaujalo i nasazení útočníka Oumara Niasseho na úkor posily Tosuna či start Toma Daviese ve středu pole.

Leicester i bez své ofenzivní opory Mahreze, toho času doufajícího v přestup do Manchesteru City, začal aktivně. Toffees byli značně zaskočeni a mohli být rádi, že nástup soupeře ustáli s čistým štítem. V 10. minutě Ndidiho hlavička po rohu skončila na břevně.

Asi po čtvrthodině dějství Everton přeskupil formaci, z rozestavení 4-5-1 přešel na 4-3-3 a změna se vyplatila. Energie Gany a Daviese spolu s Rooneyho kreativitou ve středu pole a nebezpeční Sigurdsson s Walcottem (ten navrch podporovaný Colemanem) na křídlech na Foxes platili. Převahu ve hře navíc doplnilo dobré napadání, což v 28. minutě vyústilo v gól. Martina na rohu vápna obral o míč váhajícího Chilwella, iniciativy se okamžitě chopil Sigurdsson, který našel Walcotta, pro něhož už nebyl problém zamířit do odkryté části branky – 1:0.

První gól utkání dělá divy, a zvláště u týmu, jenž dlouho dobu marně hledá sebevědomí. V další šanci sice trestuhodně mířil vedle Niasse, jenže už za chvíli, konkrétně v 39. minutě, po Keanově hlavičce skóroval podruhé v zápase Walcott – 2:0. Ihned vzápětí se po rozehrávce Leicesteru ukázaly odvrácené tváře Oumara Niasseho. Senegalec svou typickou zarputilostí obral o míč chybujícího Maguireho, ovšem v nájezdu na Schmeichela si nechal odskočit míč od nohy…

V druhém poločase Everton kontroloval vedení, hosté se však znenadání vrátili do utkání v 70. minutě. Rooney ve vápně lehce zatáhl za ruku Ndidiho, který padl k zemi, a sudí Kavanagh bez váhání nařídil pokutový kop. Exekuci penalt má v Leicesteru na starosti střelec Jamie Vardy. Chvilka napětí a zápletka byla na světě – 2:1.

Foxes polila živá voda a najednou domácí nevěděli, kde jim stojí hlava. V nepřehledné situaci po rohu Leicesteru se nejprve odrazil míč od Jagielky do břevna a z dorážky trefil břevno i střídající Iheanacho. Defenziva Evertonu zabředla do totálního chaosu, Jamesovu střelu mířící do sítě zastavil Martina.

Allardyce vycítil, že vyrovnání visí na vlásku. V 82. minutě proto stáhl ze hry Rooneyho se Sigurdssonem a na hřiště poslal Schneiderlina s Calvertem-Lewinem.

Dvojité střídaní zarazilo tlak Leicesteru a byl to naopak Everton, který mohl skórovat. Calvert-Lewin se mimo malé území nebojácně pustil do souboje se Schmeichelem, následkem čehož se naskytla příležitost pro Walcotta. Jeho dalekonosný volej odvrátil před brankovou čárou jeden z obránců Leicesteru.

Allardyce v závěru zápasu poslal do hry i pátého obránce, Niasseho nahradil Williams a cenná výhra už byla ubráněna. A Coleman? Klobouk dolů, takhle se bojuje v modrém dresu!

Branky: 25. a 39. Theo Walcott – 71. Jamie Vardy (pen.)

ŽK: 90. Mark Albrighton, 90. Onyinye Ndidi

Everton: Jordan Pickford, Phil Jagielka, Séamus Coleman, Cuco Martina, Michael Keane, Gylfi Sigurdsson (82. Dominic Calvert-Lewin), Idrissa Gueye, Tom Davies, Wayne Rooney (81. Morgan Schneiderlin), Theo Walcott, Oumar Niasse (88. Ashley Williams)

Leicester City: Kasper Schmeichel, Aleksandar Dragović, Harry Maguire, Ben Chilwell, Matthew James, Mark Albrighton, Daniel Amartey (74. Christian Fuchs), Demarai Gray (75. Kelechi Iheanacho), Onyinye Ndidi, Shinji Okazaki (58. Fousseni Diabaté), Jamie Vardy

Rozhodčí: Chris Kavanagh

Diváci: 38 390